tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, February 24, 2017

Kopi Ais Kaw





Yui bukan peminat tegar kopi
Tapi sekali sekala nak berkopi


Salam Jumaat semua




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, February 23, 2017

Bekal Bujang : Magi Goreng Udang

Ewahwahwahhhhh, kemain nama magi goreng udang. Haaa, sebab udang banyak. Mehmehmeh. Semalam Yui AL sebab ada orang nak belanja Yui makan. Makan free, siapa taknak kan?




Macam biasa,
Kalau mood rajin, memang Yui akan masak walau seringkas mana pun. Saja bagi cuba. Mana nak tau, tak kena kat tekak boleh diperbaiki. Orang kata, nak kena kenal "perut".


Resepi?
Tak payah kot kan, hangpa lagi hebat masak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 21, 2017

Kalau korang perasan

Kalau korang perasan,
Yui jarang dah nak update blog


Kalau korang perasan,
Yui banyak "berbunyi" di FB sendiri


Kalau korang perasan,
Perlahan-lahan rentak berblog


Haaaa,
Puncanya ialah KEMALASAN


Sobsobsob.


Siapa nak perasan?
Tak kisah pun dengan ko Yui oiiii. Hahaha.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 20, 2017

Roti Sardin bekal dari mak tersayang

Alhamdulillah,
Pagi ini dapat bekal lagi. Semua yang bekerja, semua dapat bekal. Hehehehe. Mana idaknya, Yui dah beli salad, tomato, maka kenalah semua makan. Kata nak makan sayur sangatkan, kita buat cara begini. Ekekeke.




Bekal dari mak tersayang haruslah SENTIASA SEDAP. Sama macam bekal roti sapu planta bergula haritu. ALLAH, kenyang sangat. Yui baru makan 1.


Terima kasih mak.
Orang saaaaaayaaaaaanggggg mak sangat-sangat!!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, February 16, 2017

Bekal roti sapu planta bergula

Tengok roti sapu planta mesti teringat iklan yang mak dia gigih kayuh basikal kejar bas, pastu semata nak sapu planta. Muahahahaha, terkesan iklan tu ea walau tak logik!


Oklah,
Pagi tadi mak Yui bagi bekal roti + butter & gula. ALLAH, walau ringkas tapi sedap dan kenyang sebab air tangan bonda sendiri. Maka, sarapan Yui tadi makan 3 keping. Kenyang sesangat.





Ini barulah betul ibu gigih bagi bekal pada anaknya. Ekekeke. Terima kasih mak. Muaaaahhh! Sayang mak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, February 15, 2017

WW 3 [2017] - Menjaga kesihatan ikut cara Nabi






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 14, 2017

Glukos untuk diberikan kepada kucing

Kalau kucing sakit, tak bermaya, tak lalu makan, tak aktif, memang disarankan untuk beri mereka glukos. Kita kena juga "paksa" mereka minum sebab nak bagi kuat/cover akibat kekurangan makanan dan minuman.





Sebelum ni beli glukos jenama lain, dalam packing plastik, yang ini dalam botol. Beli kat ABC Petshop Station 18, Ipoh. Harga RM 9.50.


Yui akan gunakan picagari ( ada pelbagai saiz ) dan bagi mana yang tidak bermaya itu minum. Ada kucing Yui, letak dalam bekas pun dia nak minum sendiri, ada juga macam diberi "racun" bila bagi minum. Haaaa, ni cabaran dengan kucing naaa. Kadang pakej dicakar sebab deme taknak. Hahaha.


Alhamdulillah,
sekurangnya bagi glukos untuk rawat deme juga. Andai rasa tiada perubahan adalah lebih baik terus bawa ke veterinar okay.


Yui banyak rujuk pasal kucing di blog ----> Nurfuzie.com




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Kucing ke 23 dimandulkan : Sepet anak Seri

Ini sebenarnya kucing di rumah sewa. Taknak perkara lama berulang lagi, di mana maknya, Seri terlepas keluar. Seharian tak balik, tapi "terlekat" juga dia. Aduhhhh. Kecil lagi ketika itu. Dah beranak sampai 6 ekor bulan 9 lepas.


2 anaknya (betina) telah diberi pada yang sudi jaga ketika mereka sudah putus susu. Bila kenangkan kembali, tak sanggup rasanya sebab Yui menangis depan orang yang ambil mereka. Tak sampai hati tapi bila fikir kemampuan kami, relakan juga.


Maka tinggal 4 ekor. 1 ekor jantan dan 3 ekor lagi betina. Bila sudah sesuai untuk kasi, Yui bawa ke veterinar Jumaat 10/2/2017. Bawa yang jantan dulu sebab kos lebih rendah. Sekurangnya lepas ini takde plak yang tiba-tiba bunting.



Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk neuter kucing jantan di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 40


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Alhamdulillah,
Sepet cepat mamai, sedar sepenuhnya malam dan sihat berlari aktif keesokan hari. Mudah sangat menjaga kucing jantan. Korang pun boleh buat kalau taknak lebih banyak pembiakan terjadi.


Jangan jadikan alasan TIADA MASA untuk buat atau kekurangan duit kerana anda boleh berusaha jika sememangnya tekad. Tidak perlu menjadi PENTERNAK BERJAYA. Bila beranak banyak, open adopt. Bagi alasan terlalu ramai. Tak sampai 3 bulan jadi lagi dan berulang. Fikir balik ok!


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)
14) Labu 


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 13, 2017

Menang RM 50 dari Slimmtreats

Alhamdulillah, tak sangka terpilih antara 5 orang yang mendapat RM 50 dari pihak penaja iaitu SlimmTreats hasil dari melibatkan diri untuk join Giveaway Slimmtreats Bersama Dianarashid.com




Untuk pengetahuan korang,
SlimmTreats adalah pemborong dan peruncit chia seeds 100% organik ke seluruh Malaysia. Ramai orang dah tahu mengenai kebaikan & kelebihan chia seeds. Nak cuba turunkan berat, untuk kesihatan, WAJIB cuba ya!


Jika korang nak cuba chia seeds,
Boleh dapatkan dari SlimmTreats. 1 paket RM 27 termasuk kos pos dan setiap pek mempunyai berat sebanyak 200 gram. Boleh hubungi 012-614 5179 untuk membuat pesanan & penghantaran.


Terima kasih buat penaja, Slimtreats.


Hadiah RM 50 Yui buat beli kibbles anak-anak bulus. Alhamdulillah rezeki mereka.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Saturday, February 11, 2017

Blog bercuti sama macam tuannya

ALLAH,
Tak sempat nak schedule entry apa apa sebab Yui sambung cuti.  Cuti tak dirancang.


Motif utama,
nak kasikan SEPET anak Seri.  Lepas itu Yui nak bawa anak anak bulus yang tak sihat ke veterinar untuk terima Rawatan lanjut.


Maka jangan pelik kalau sepi sampai 4 hari.

Time cuti ada yang inform Yui menang RM 50.  Alhamdulillah rezeki.  Rezeki untuk beli kibbles anak-anak bulus.


Nanti Yui up entry penghargaan.  InshaaALLAH.


Selamat bercuti uolss.

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, February 08, 2017

Angpau dan kudapan dari tuan rumah

Walaupun CNY dah lepas, tapi aunty rumah ni tiap tahun tak pernah lupa nak bagi angpau dan kudapan. ALLAH, baik sungguh dia walau kita lain agama dan bangsa. Terbaik!!

.


Malam tadi dia datang rumah nak ambil duit sewa, terus dia bagi 1 beg plastik penuh dengan barangan seperti di atas. Ada limau, kerepek ngaku, kuih kapit dan angpau sorang satu. Heeeee, semoga makin murah rezeki aunty ni.


Tak kedekut langsung!
Mudah berurusan dengan tuan rumah macam ni. Alhamdulillah.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 07, 2017

[Delivery service] - Burger Chickenchop murah dan sedap di Ipoh

Ini adalah orang yang sama buat Pizza yang superb sedap, lembut dan tak kedekut dengan bahan. Tak percaya, meh tengok SINI.


Kali ini Yui cuba plak Burger Chicken Chop yang tengah viral di Ipoh Ipoh Ajer. Tengok kulit roti tu nampak menarik, macam pau cendawan tu kan. Hehehe.




Penuh dengan isi dan tak kedekut bahan.
Sedap!




Waktu Yui order ni Yui tengah puasa,
Jadi lambat makan tu sebab nampak melekat


Kalau tak silap harga sebiji burger ini dalam RM6-7 sahaja. Yang paling penting, ada cod terutama orang di Station 18, Ipoh. Ehhh tempat lain pun ada, korang tanya aje okay. Sebab permintaan tinggi, jadi merata dah akak ni boleh hantar. 



012 5739185
012 5739185
012 5739185


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 06, 2017

Cincin Emas Paku Pontianak

Pernah dengar atau tengok cincin paku pontianak? Ehhh ni bukan Yui saja bagi nama tau, memang namanya ini. Hahaha.


Haritu ada customer datang bawa cincin paku pontianak, maka Yui sajalah cuba pakai.





Erk, rasa hodoh aje letak dijari sendiri. Hahaha. Jejari yang runcing rasanya sesuai pakai macam ni. Tambahan kalau kulit cerah lagilah cun.


Saja cuba. Dekat 5 gram juga cincin ni.






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Saturday, February 04, 2017

Panduan Makan Maxxslim




Jom kurus dengan maxXSlim
InshaALLAH
Yui guide anda kalau anda nekad 


Agen Pro Maxxslim,
Nurul Yui 
019.233.1810




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, February 03, 2017

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017


Assalamualaikum..




 Klik Banner untuk join

Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.





Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :-

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )

**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code dibawah  ke html post blog


Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Okaya Foundation di Ipoh Perak

Rasanya Yui belum war-warkan lagi bahawasanya Yui adalah Agen Okaya Foundation. Alaaa, foundation yang tengah top sekarang.


Alhamdulillah, setakat Yui jual ni, ramai MUA yang beli dan bila tanya feedback, diaorang memang suka. Ni bukan iklan berbayar tau sebab deme bayar untuk dapatkan Okaya Foundation. Hehehe.



Salah seorang MUA dari Ipoh, Perak


Latest,
Blogger pemes Uzu a.k.a Emas Putih juga dimakeup oleh MUA terkenal dengan Okaya Foundation.


Korang kena cuba sebab Okaya Foundation sesuai untuk semua jenis. Tak perlu pakai bedak lain dah. Kulit tidak berminyak. Paling seronok baunya sangat wangiiiiiiii!!!


Tak percaya lagi,
Boleh view & search video makeup yang guna Okaya dari Make Up by Bellaz , Makeup by Teyn Athirah , Makeup by Siti Nurfarahain , Thia Serra  dan ramai lagi. Korang cari ajee okay.


Yang berminat nak cuba Okaya, 
Boleh terus whatsapp Yui 019.233.1810

RM 79 SM RM 89 SS








guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tanda-tanda sudah matang




No 8 tu Yui tak boleh nak ikut
Sebab melalui FB Yui akan kerap update status
90% status niaga
Sebab situ tempat utama Yui berniaga 
Peniaga bilis 
=___=




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, February 02, 2017

JJCM versi Yui : Restoran Johan Classic Station 18, Ipoh

Dalam pukul 8 malam, akak rumah ajak makan kat luar. Okay, diet ke laut. Miahaha. Ishh, idaklah. Yui takde masalah nak makan apa-apa selagi takde buat diet yang NEKAD.


Pilihan kami ialah Restoran Johan Classic. Tepi jalan besar, berdekatan dengan Tesco Station 18, Ipoh. Akak rumah suka tomyam kedai ni. Katanya sedap.




Tak rancang makan apa, tapi Yui tengok ada menu istimewa BELUT maka mulut ni laju je tanya apa menu yang ada. Terus order Belut 3 rasa. 


Comel aje isi belutnya. Nampak sangat saiz kecik. Ekekeke. Rasa, oklah. Yui tak berani nak order sup belut takut berbau hanyir, pernah terkena tapi tempat lain. Padahal ada tempat masak, memang sedap tauuu.


Maka menu kami malam tadi ada 5 jenis ( tomyam takde dalam gambar ) & 3 nasi putih. 2 teh o limau + 1 epal hijau. Jumlah RM 38.00. 


Akak rumah belanja. Alhamdulillah. Semoga makin murah rezeki akak.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tandatangan Gabenor Bank baru

Orang Perak kata "PERAK" 
Sebab haritu dapat duit dari customer
Kemain tauu bau bank
Mehmehmeh


Lepas itu perasan tandatangan lain
Haaa, rupanya tandatangan Gabenor Bank Malaysia yang terkini
Menggantikan Zetty




Kerja harian menghadap duit puluhan ribu
Sebab tu boleh perasan
=___=






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, February 01, 2017

Hokkaido Baked Cheese Tart Durian

Perisa durian adalah perisa baru selain cheese & chocolate. Haritu sebab satu family lengkap ada balik SS, maka sajalah Yui belanja beli untuk deme. Kot kat tekak dema sedap juga macam Yui. Mehmehmeh.






3 cheese, 1 choc & 2 durian


Untuk perisa original cheese & chocolate Yui dah pernah review sebelum ini.




Inilah rupa perisa durian. Bagi Yui, bolehlah. Takdelah kuat sangat rasa durian tu. Untuk tekak Yui, yang original lagi win berbanding dua perisa lain. Tapi untuk family Yui, deme tak berapa berkenan dengan tekstur tart tu.


Apa pun,
Semua perisa dah rasa. Jadi, takdelah dok rasa "ngidam" bagai lagi.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Harga minyak petrol & diesel Feb 2017

1 Februari 2016

RON 95 RM 2.30
RON 97 RM 2.60
Diesel RM 2.15

Turunnya payah
Naiknya mudah
Bertabahlah wahai rakyat Malaysia 


BR1M bakal menyusul =p


Pagi tadi baru isi kuda Yui
RM 2.30




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^