Lama dah tak kongsi resepi. Dasar malas menguasai diri! Kali ini aku nak share mini murtabak versi daku sendiri. Ala, simple aje cara aku okay. Jom cuba kalau nak ^__^
Bahan-bahan inti
1) Kentang dipotong dadu
2) Bawang dicincang halus
3) Ayam, udang, sotong atau apa yang korang suka
4) Daun sup ( boleh letak kalau nak )
5) Sayur campur ( yang dah siap dalam paket tu )
6) Sedikit serbuk kari ( sebagai perasa )
7) Sedikit garam
8) Telur
Bahan-bahan diatas semuanya digaul hingga sebati. Korang boleh tambah sendiri bahan lain ikut citarasa masing-masing.
Bahan untuk kulit
1) Kulit popiah saiz besar
2) Sedikit telur ( dijadikan gam )
- lapik dulu kulit lain sebelum buh inti -
Sebelum letak inti untuk dibalut, korang boleh lapik bawahnya dengan kulit popiah yang dipotong empat segi. Lapik dua-tiga keping pon takpe. Supaya tidak terlalu lembik/boleh buatkan kulit pecah bila balut nanti.
# Eh! Faham tak apa aku cuba sampaikan ini?
Itu sahaja. Senangkan? Enak dimakan macam itu atau boleh juga cicah dengan sos cili. Nyummmyyyy! Oh ya, aku dah updatekan resepi-resepi yang aku share di Tutor/Tips kat atas sekali tu. Senanglah untuk korang cari ya.
Selamat mencuba resepi cara Yui
rajinye..sedp nmpk
ReplyDeleteo0o tak perlu masak dulu ek inti tu ...
ReplyDeleteaku dulu penah buat tp inti cam kentang, ayam, aku masak ngan rempah kari then bila nk buat murtabak tu akucampur ngan telur bwg ngan mix vege ...
simple..dahla ni memng feveret :) hehe
ReplyDeleteyg senang2 ni la akak suka...bhn2 yg mudah dpt...
ReplyDeleterajin yui...sedap nampak...boleh try ni hihihi
ReplyDeleterajinya yui.....
ReplyDeletenanti anum rajin anum try
kreatif..hehe..klu rajin blh cuba ;-)
ReplyDeletebahan2 inti tu dni masak dulu dengan kari :D tapi dni guna ayam/daging kisar. senang. hehehe
ReplyDeletesimple je yer... sedap..mmg faveret jijah ni.. boleh try bila free2 nanti..hehe
ReplyDeletebest nampak ye ni..balik bli kulit popia la :)
ReplyDeleteyey dpt resepi baru
ReplyDeleteuntungnyerrr yui pndai msak..pluang buat itu ini..shida selalu xsempat huhuhuu....
ReplyDeleterajinnya yui ni kan.. :-)
ReplyDeleteakakpun ada resepi murtabak nak share..tp lum rajin lg.hhee
ReplyDeleterajinnye..anak sapa la nie..hehehe..
ReplyDeletenanti nak try la.. nampk simple :)
ReplyDeleterajin yui masak..
ReplyDeleteSedap...
ReplyDeleteLebih kurang Popia Inti kentang+Ayam la ye Yui :D
suka mini2 ni.. simple. ^^ tq share
ReplyDeletesedapppppppppppnyaaaaaaaaaaaaaaaa.
ReplyDeletehuhuhu
lapar pulekkkk
hari tu baru belajar buat..tapi versi samosa..:)
ReplyDeleteermmm..ok gak nih..
ReplyDeleteboleh akak cuba buat nanti..
anak kecik suka mini2 cam nih..
:)
mesti sedap tue...tengok pun cam ranggup jer...
ReplyDeleteboleh belajar buat camne....
ReplyDeletedap dap. nak try la nanti. hehe :D
ReplyDeletesedapnya blik ni boleh cuba ok....memg best murtabak...
ReplyDeletebertuah sape dapat yui ni..rajin..
ReplyDeletemudah... tak perlu nak buat doh tepung sbb kulit... kulit popia pun boleh gunak... ;)
ReplyDeletekak ita pun suka buat mcm samosa..inti mcm karipap pakai kulit popia...
ReplyDeletepos laju kat akak sekarang murtabak ni. hehe
ReplyDeleteakak cam nak try la... yui wat sendiri ek ? rajinnyewww...
ReplyDelete