Wednesday, August 01, 2012

RESEPI : Mini Murtabak versi Yui

Lama dah tak kongsi resepi. Dasar malas menguasai diri! Kali ini aku nak share mini murtabak versi daku sendiri. Ala, simple aje cara aku okay. Jom cuba kalau nak ^__^




Bahan-bahan inti
1) Kentang dipotong dadu
2) Bawang dicincang halus
3) Ayam, udang, sotong atau apa yang korang suka
4) Daun sup ( boleh letak kalau nak )
5) Sayur campur ( yang dah siap dalam paket tu )
6) Sedikit serbuk kari ( sebagai perasa )
7) Sedikit garam
8) Telur


Bahan-bahan diatas semuanya digaul hingga sebati. Korang boleh tambah sendiri bahan lain ikut citarasa masing-masing.


Bahan untuk kulit
1) Kulit popiah saiz besar
2) Sedikit telur ( dijadikan gam )


- lapik dulu kulit lain sebelum buh inti -


Sebelum letak inti untuk dibalut, korang boleh lapik bawahnya dengan kulit popiah yang dipotong empat segi. Lapik dua-tiga keping pon takpe. Supaya tidak terlalu lembik/boleh buatkan kulit pecah bila balut nanti. 
# Eh! Faham tak apa aku cuba sampaikan ini?


Itu sahaja. Senangkan? Enak dimakan macam itu atau boleh juga cicah dengan sos cili. Nyummmyyyy! Oh ya, aku dah updatekan resepi-resepi yang aku share di Tutor/Tips kat atas sekali tu. Senanglah untuk korang cari ya.


Selamat mencuba resepi cara Yui 



31 comments:

  1. o0o tak perlu masak dulu ek inti tu ...

    aku dulu penah buat tp inti cam kentang, ayam, aku masak ngan rempah kari then bila nk buat murtabak tu akucampur ngan telur bwg ngan mix vege ...

    ReplyDelete
  2. simple..dahla ni memng feveret :) hehe

    ReplyDelete
  3. yg senang2 ni la akak suka...bhn2 yg mudah dpt...

    ReplyDelete
  4. rajin yui...sedap nampak...boleh try ni hihihi

    ReplyDelete
  5. rajinya yui.....
    nanti anum rajin anum try

    ReplyDelete
  6. kreatif..hehe..klu rajin blh cuba ;-)

    ReplyDelete
  7. bahan2 inti tu dni masak dulu dengan kari :D tapi dni guna ayam/daging kisar. senang. hehehe

    ReplyDelete
  8. simple je yer... sedap..mmg faveret jijah ni.. boleh try bila free2 nanti..hehe

    ReplyDelete
  9. best nampak ye ni..balik bli kulit popia la :)

    ReplyDelete
  10. untungnyerrr yui pndai msak..pluang buat itu ini..shida selalu xsempat huhuhuu....

    ReplyDelete
  11. akakpun ada resepi murtabak nak share..tp lum rajin lg.hhee

    ReplyDelete
  12. rajinnye..anak sapa la nie..hehehe..

    ReplyDelete
  13. nanti nak try la.. nampk simple :)

    ReplyDelete
  14. Sedap...

    Lebih kurang Popia Inti kentang+Ayam la ye Yui :D

    ReplyDelete
  15. suka mini2 ni.. simple. ^^ tq share

    ReplyDelete
  16. sedapppppppppppnyaaaaaaaaaaaaaaaa.
    huhuhu

    lapar pulekkkk

    ReplyDelete
  17. hari tu baru belajar buat..tapi versi samosa..:)

    ReplyDelete
  18. ermmm..ok gak nih..
    boleh akak cuba buat nanti..
    anak kecik suka mini2 cam nih..
    :)

    ReplyDelete
  19. mesti sedap tue...tengok pun cam ranggup jer...

    ReplyDelete
  20. dap dap. nak try la nanti. hehe :D

    ReplyDelete
  21. sedapnya blik ni boleh cuba ok....memg best murtabak...

    ReplyDelete
  22. bertuah sape dapat yui ni..rajin..

    ReplyDelete
  23. mudah... tak perlu nak buat doh tepung sbb kulit... kulit popia pun boleh gunak... ;)

    ReplyDelete
  24. kak ita pun suka buat mcm samosa..inti mcm karipap pakai kulit popia...

    ReplyDelete
  25. pos laju kat akak sekarang murtabak ni. hehe

    ReplyDelete
  26. akak cam nak try la... yui wat sendiri ek ? rajinnyewww...

    ReplyDelete

Assalamualaikum & salam sejahtera

1) Baca entry sampai habis
2) Komen secara berhemah
3) Komen yang mendatangkan "kecurigaan" AUTOMATIK di padam!

p/s: Jangan letak link kaler BIRU itu ea..elak SPAM!

Saya HORMAT anda,anda HORMAT saya
Peace ^__^