Aku ada baca entry blog Sis Yana { isteri bro Ujang } mengenai resepi biskut yang telah dikongsikan. Memandangkan daku hantu cheese, pantang nampak benda senang, terus laju salin resepi. Pada hari yang sama beli bahan-bahan. Semangatkan?
Bahan-bahan
1) 1 bungkus biskut deluxe creamcracker Hup Seng ( original )
2) 1/2 tin susu pekat
3) 250 gram cream cheese
4) Sedikit susu dutch lady full cream / fresh milk
Cara-cara
(A)
1) Pukul cream cheese dengan hand mixer hingga kembang
2) Masukkan 1/2 tin susu pekat ( masuk sikit pun takpe, ikut selera )
3) Masukkan 3 sudu susu full cream dan pukul hingga sebati
(B)
1) Ambil biskut, celup ( bukan rendam ) satu persatu dalam susu full cream dan susun terus dalam bekas
2) Susun selapis, sapu bahan (A) atas kepingan biskut yang disusun rapi
3) Ulang kembali langkah 1 & 2
4) Diakhiri lapisan paling atas dengan sapuan bahan (A) - Letak tebal baru mabless!
5) Dah siap susun, masukkan dalam peti ais dan sejukkan barulah makan
Aku suka mak jemahhh! Sebab cheese. Nyummy. Ditambahkan benda senang nak buat. Rasanya macam ini juga cara untuk buat cream nestum. Tapi itu guna biskut marrie. Harus cuba jika rajin =)
Sila abaikan gambar comot. Maklum sahaja pertama kali. InsyaALLAH lepas ini lebih comel caranya.
Resepi asal : Resepi Cheesekut { berserta gambar bahan ditunjuk }
Selamat mencuba kepada yang rajin mencuba!
sedapnyaaa...rajin yui buat!
ReplyDeleteSedapppppp ni! ;)
ReplyDeletedaku pun suka cheese jugaaa! Bhn dia sikit tp nak bli cream cheese tu agak mahal jugak kan....huhu
ReplyDeleteyui..tlg buat
ReplyDeletesenang nak buat ni tp kalo mood rajin tak mari mmg tak buat ler..
ReplyDeleteSalam yui..nampak sedap tu.meleleh jerrr
ReplyDeletemenarik.. boleh cuba nii
ReplyDeletemudah
ReplyDeleteramai yg buat.tp akk mcm xteringin je nk buat.hehe
ReplyDeletesedap + senang nak buat :)
ReplyDeletebesnya...
ReplyDeletesalam kenal..dari blodeqla..mini GA..
done follow
Saya suka cheese jugak, sedapnya....!
ReplyDeletesungguh rajin yui, sedap nih :)
ReplyDeleteterliur nur tgk..
ReplyDeletenanti boleh cuba...
kalau rajin..hihi
Dah bli bahan tp tak start2 lg nk buat hehe kalo dh buat, nk tunjuk jgk la hehe
ReplyDeletebestnya....nanti akak nak try jugaklah resepi yui nie...
ReplyDeletesedapnye yuii....boleh la oder
ReplyDeletetgk gmbr pun nmpk sedap..mmg suka la kalo yg berkrim2 ni.. huhu.. nk cuba tp xtau la bila..haha
ReplyDelete:) mmg tersrlah hantu cheese yui ni..hahaha...ni mkn sejuk2x mmg mables ni..nk try bt buka la nnt :)
ReplyDeletebaru tadi baca kat blog Ayut ni.. hihi.. sedap je nampak.. nak try jugaklah nanti :)
ReplyDeletefemes dah cheesekut ni. 1st tengok masa cik epal update ri u hehe
ReplyDelete