Selalu aku buat telur separuh masak mesti tak berapa nak separuh. Separuh masak terus, separuh jadi setengah masak. Eh, apa ayat aku ini!
Kalau kat opis guna microwave tapi pagi tadi sebab aku "rajin" masak, aku sediakan 2 biji telur sebagai sarapan.
Macam tak percaya bila pecahkan, wahhh menarik! Puji diri sendiri. Hahaha. Aku ikut cara mak aku. Kira ajaran mak.
Caranya :
1) Basuh bersih kulit telur
2) Masukkan air dan pastikan telur tenggelam dalam periuk
3) Buka api untuk masak
Berapa minit? Bila nak kena tutup?
Haaa ini tips mak aku. Bila kau nampak saja air tu dah berbuih, ala naik buih-buih kecil dan mendidih, terus tutup api. Aku anggarkan tak sampai 2-3 minit. Tutup api dan biarkan sekejap telur tersebut ( dalam 2 minit ).
Buang air, basuh periuk dan ketuklah telur anda. InshaaALLAH menjadi separuh masaknya.
Buat telur separuh masak pun nak share. Eh, tak semua orang reti tau! Krik krik krik.
Kalau kat opis guna microwave tapi pagi tadi sebab aku "rajin" masak, aku sediakan 2 biji telur sebagai sarapan.
Macam tak percaya bila pecahkan, wahhh menarik! Puji diri sendiri. Hahaha. Aku ikut cara mak aku. Kira ajaran mak.
Caranya :
1) Basuh bersih kulit telur
2) Masukkan air dan pastikan telur tenggelam dalam periuk
3) Buka api untuk masak
Berapa minit? Bila nak kena tutup?
Haaa ini tips mak aku. Bila kau nampak saja air tu dah berbuih, ala naik buih-buih kecil dan mendidih, terus tutup api. Aku anggarkan tak sampai 2-3 minit. Tutup api dan biarkan sekejap telur tersebut ( dalam 2 minit ).
Buang air, basuh periuk dan ketuklah telur anda. InshaaALLAH menjadi separuh masaknya.
Buat telur separuh masak pun nak share. Eh, tak semua orang reti tau! Krik krik krik.
akak tak suka telur separuh masak...geli tang kuning lembik tu..hehe
ReplyDeleteAssalam yui,
ReplyDeleteakak SELALU dok kena buat half boil egg ni tau3
ater anak akak peberet bebenor
he3
hehe..ok apa share. saya suka mkn, bila buat kdg terlebih masak, kadang terkurang masak.
ReplyDeleteok, nanti try tips tu. :)
blogshop akak: almaribajuaisyah.blogspot.com
ReplyDeletejap lagi akak edit masukkan link biz Yui ya. TQ.
bagus apa share yui, benda simple mcm ni kadang org tak ambik port sangt.. zaza pun kadang2 buat tak jadi hahaha.
ReplyDeleteMmg xreti..main agak2 je..haha.nice tips. Bole cuba
ReplyDeletekecik2 aku mkn telur gini tp dah tua ni ... tak lalu la plak ... tatau nape
ReplyDeleteAku pun amalkan basuh telur before ape2 masakan.
ReplyDeleteInsya allah menjadi
Akk mmg x reti buat secara manual klw x de bekas kuning tu. Mmg fail la
ReplyDeleteaha..favourite! letak kicap plus blackpepper..yummy !
ReplyDeleteSalam, haha betul tu yui, kadang sy buat pun xjadi :p bila abah sy tanye, konfident sy jawab eh, lynn tahu lah..kan sennag je..haha :p
ReplyDeletefiza tak suka telur separuh masak..jadinya memang tak arif bab masak telur separuh masak ni..tapi kalau ade org request bolehlah cuba tips yui ni..tq yui :)
ReplyDeletebtol tu yui... jadi menarik yui punye teluar setengah masak... leh try ni... harap jadi cantik cam yui ni la..heeee~
ReplyDeletequeenpink kurang suka telur separuh masak :)
ReplyDeleteeeeyh betul.. kena ada gaya dan teknik tersendiri. skill kena betul. tapi CT tak makan hehehe
ReplyDeleteEhh memang xreti tau.. hehehe
ReplyDelete