Jeng jeng jeng. Inilah biskut pertama yang aku buat. Seawal jam 7.30 pagi dah get ready dengan bahan. Semangat tau sebelum balik SS beli. Hahahaha.
Aku buat pagi Ahad 12/6/2016 bersamaan Ramadhan ke-7.
Aku buat pagi Ahad 12/6/2016 bersamaan Ramadhan ke-7.
Bahan-bahan & cara-caranya
Pastikan ada satu cawan ajaib. Maksudnya ikut sukatan cawan ini sahaja naaa.
1/2 cawan buttercup *
1/4 cawan susu pekat *
Sedikit esen vanilla *
( kacau guna senduk semua bahan bertanda * hingga sebati )
1 sb tepung castard masukkan dalam adunan atas
1 cawan tepung jagung ( gaul rata )
Masukkan lagi 1 cawan tepung jagung sikit sikit sambil uli perlahan sampai doh jadi lembut
Bahagikan kepada 2 adunan
1 doh biarkan original
1 doh lagi tambahkan 2sb Nutella & 1sb serbuk koko & gaul hingga rata
Sekarang dah ada 2 doh, gabungkan dan bentuk ikut suka anda
Letak hiasan di atas
Bakar 20 minit suhu 170' atau hingga nampak masak
Tips :
Kalau adunan lembik tambahkan sedikit tepung jagung untuk seimbangkan balik doh
wah.. rajinnya.. nak buat nanti tapi tak campur nutella kot.. ibu suka original.. tapi, part last tu boleh kot main tipu sikit.. heh2
ReplyDeleteala nutellaaaaaa....sedapnya!
ReplyDeleteKita tak pandai guna oven. Hahaha.
ReplyDeletewahhh... rajinnya sis! akak tak buat apa lagi..hehe
ReplyDeletesedap nampak tu..boleh jg nak cuba.. :)
bestnya buat kuih menjadi. sedap pun sedap tu
ReplyDeletepernah nk tekan acuan tu guna ibu jari tp ttp x jd bunga yg cantik ..dulu la pastu trs merajuk tak mo buat dah
ReplyDeletenak buat oven xde.
ReplyDeletetp nk forward recipe kt mak. hahaahaha. nnt kite update kalau jadik buat. hiks!
Nutella tuuuuu. Sedap. Akak, kite craving nak makan Nutella. haha
ReplyDeleteWah, baca je title da tahu mseti sedap.. kalau rajin boleh buat lak ;)
ReplyDelete