Aku ni tak pandai masak tapi adalah inisiatif nak belajar masak. Sekurangnya reti lah juga. Heeee. Ini kisah berapa minggu entah. Pertama kali, buat kerja 98% sendiri. Hahaha. Yelah, sebelum ni rajin masak je, nak basuh ikan apa tu bagi mak.
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal
Sambal merah ( buat sendiri/boleh beli di kedai )
1 biji bawang besar (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
1 batang serai diketuk
2 biji tomato
Sos cili dan tomato secukup rasa
Sedikit garam
Sedikit daun bawang ( bagi wangi )
Cara-cara
Goreng ikan bawal separuh masak ( jangan terlalu garing ) dan ketepikan
Untuk bahan sambal masak merah
Panaskan minyak
Tumis bawang yang dah di blend hingga naik bau
Masukkan serai
Masukkan sambal merah
Masukkan sos cili dan tomato serta garam
Agak semua dah sebati, masukkan ikan yang dah digoreng
Masukkan tomato yang dah dipotong
Akhir sekali daun bawang dan terus angkat
Selesai.
Kira ni cara mudah yang aku buat.
Selamat mencuba!
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal
Sambal merah ( buat sendiri/boleh beli di kedai )
1 biji bawang besar (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
1 batang serai diketuk
2 biji tomato
Sos cili dan tomato secukup rasa
Sedikit garam
Sedikit daun bawang ( bagi wangi )
Cara-cara
Goreng ikan bawal separuh masak ( jangan terlalu garing ) dan ketepikan
Untuk bahan sambal masak merah
Panaskan minyak
Tumis bawang yang dah di blend hingga naik bau
Masukkan serai
Masukkan sambal merah
Masukkan sos cili dan tomato serta garam
Agak semua dah sebati, masukkan ikan yang dah digoreng
Masukkan tomato yang dah dipotong
Akhir sekali daun bawang dan terus angkat
Selesai.
Kira ni cara mudah yang aku buat.
Selamat mencuba!
phew...
ReplyDeleteterbaik ni yui.
faveret kalau masak pedas,
boleh dah tu masuk dapur sokmo pasni
salam..
ReplyDeleteyaya singgh sini..
wuuuii...sedap tgok tu...aumm ^,^
Suka bawal sweet sour...sedap..
ReplyDeletemudah ja..
ReplyDeletewow nampak sedap yui.... akak lagi suka bawal goreng rangup2..pastu mkn ngan kuah yui ni ..sbb ai is tak mkn ikan lembik2 hehehe
ReplyDeletehahahahahha. same la kite yui..!
ReplyDeletetak pandai xpe janji inisiatif tu ade. kan kan.. hahahahahhahahahahahaa
terbaik2!
ReplyDeleteWoww!! nampak pun dah tau sedap..
ReplyDeleteMy peberet kalau ikan buat masa gini..
betambah nasik ha :)