Friday, January 20, 2017

Resepi Mudah : Cendawan Shitake Sos Tiram

Keliru nak letak nama menu apa, dan memandangkan itu bahan asas, kita namakannya itu jelah ya. Tak perlu tengok pada nama tapi nilai pada rasa. Ewahhhhh. Hahahaha!




Bahan-bahan

4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cendawan Shitake ( 10 ketul dipotong kecil )
Sedikit udang
Sedikit daun sup ( bagi bau yang harum )
4 sudu sos tiram
2 cawan kecil air
Sedikit garam jika perlu ( rasa dulu sebelum letak sebab sos tiram dah rasa masin )


Cara-cara

Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau. Masukkan udang, kemudian tambah air. Letak sos tiram & cendawan shitake. Biar kejap hingga mendidih. Masukkan garam jika perlu. Dah nak masak, masukkan daun sup dan terus tutup api. Selesai!



Yang ini masak untuk keluarga
Takde udang tapi tambah bunga kobis & lobak
Makan dengan kotiau


Sorry ya,
Yui masak ikut cara Yui. Korang boleh add lada hitam dan sayuran lain seperti lobak/putik jagung mengikut citarasa. Sesuai dimakan dengan nasi/kotiau. Resepi ringkas dan siap bawah 15 minit.




9 comments:

  1. Sedap makan dengan yee mee ni Yui..
    Anak akak suka sangat..

    ReplyDelete
  2. terliur sy tengokk.. singgah petang sini yui :)

    ReplyDelete
  3. menu sihat ... tp akak tak suka masakn berasakan sos tiram ... ... tekak ni cerewet benor ....haha

    ReplyDelete
  4. Dah tentu kita yg masak memang ikut citarasa kitalah
    Tapi kakak tengok terliur juga Yui:)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap...nak kena cuba juga ni

    ReplyDelete
  6. sedapnya cendawan shitake ni..ratah cendawan ni pun dah cukup kenyang :)

    ReplyDelete
  7. Menu diet ni..
    Cepat masak dan berkhasiat.. (y)

    ReplyDelete

Assalamualaikum & salam sejahtera

1) Baca entry sampai habis
2) Komen secara berhemah
3) Komen yang mendatangkan "kecurigaan" AUTOMATIK di padam!

p/s: Jangan letak link kaler BIRU itu ea..elak SPAM!

Saya HORMAT anda,anda HORMAT saya
Peace ^__^