Monday, May 14, 2012

RESEPI : Kuah Yong Tau Fu versi Yui

Oleh kerana "permintaan" resepi kuah yong tau fu lebih banyak di entry ini, aku mulakan share resepinya dulu ok. Coleslaw mungkin kemudian ya. Sabar menanti ^__^ . Ini versi aku, ubah sikit dari asal.


 - hasilnya -


Bahan-bahan ( untuk 5-6 orang )

1) 5-6 tangkai cili kering 
2) 1 sudu besar minyak
3) Gula melaka
4) Gula ( kalau kurang manis )
5) Garam secukup rasa
6) 3cm belacan
7) 300ml air
8) Tepung jagung
9) Sedikit ajinomoto ( kalau nak )


Cara-caranya

1) Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing dengan api kecil. Goreng sekali belacan pon okay. Make sure jangan sampai hangit lak. T berbau, kurang besh!. Seeloknya, buangkan biji cili tu time basuh ya.Setelah garing, blend cili kering dengan sedikit air.

2) Panaskan air bersama gula melaka. Aku guna seketul. Bila dah cair gula tu, masukkan cili yang dah dikisar tadi dan juga belacan.

3) Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan air kedalam bahan (2) bagi memekatkan kuah. Nak pekat lagi, tambah sahaja bancuhan tepung jagung tu ya.

4) Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto ( aku tak berapa suka buh ). Boleh gak buh gula lagi kalau rasa kurang manis.

5) Boleh gak tabur bijan goreng tapi aku tak letak coz tak minat =)


So, itu sahaja caranya. Kalau suka pedas, letaklah lebih banyak cili kering tu. Suka manis, letak lebih gula itu. Seeloknya time nak mendidih tu, korang rasa. Baru leh agak nak citarasa camne ea. Sekian sahaja dariku.


Resepi asal : Sini

Selamat mencuba, dah cuba meh bagi aku sikit ^__^
Kalau ada apa-apa nak tanya
jangan segan silu PM okay
DiBENARkan COPY tanpa inform ya

   

36 comments:

  1. ooo sng je upenya.. nnti nk try lh.. sbb akak mmg sk mkn yong tau fu ni...

    ReplyDelete
  2. tak saba nak tahu cara buat coleslaw... ;p

    ReplyDelete
  3. SIMPLE NYE...sedap pulak...yummy-lious..
    pasni leh try la..

    ReplyDelete
  4. cm best je akak, blh try ni... hehehehe

    ReplyDelete
  5. sama resepi ngan yg aku penah buat ... cuma aku tak bubuh bijan je ..hehehe mana tah aku amik resepi ni dulu dlm tenet la

    ReplyDelete
  6. nak makan tapi malas buat..yui pos je boleh???hehe

    ReplyDelete
  7. eh eh my mom has made that kuah yong tau fu last day. :) but i prefer putting bijan to make it more delicious. :)

    ReplyDelete
  8. waahhh bleh suruh mak yg buatkan... hehehehehhehehe

    ReplyDelete
  9. bestnya yui suka godek2 resepi baru kan..jijah ni nak makan..tp malas nak buat..ee menci perangai ni tau

    ReplyDelete
  10. sedapnya...nnt nk cuba buat la...suka mkn yong tau fu...hihihi

    ReplyDelete
  11. Hadoiyai.,my feverato. Nnti CiM try yea

    ReplyDelete
  12. yum2..yui! menarik ni....tapi akak malas la nak masak......hurm... order kat yui boleh,hehehe~

    ReplyDelete
  13. time akak pantang ar awak tunjuk makanan besh2..adeeeyyy....

    ReplyDelete
  14. yong tau fu one of my peberet..bley try pasni heheeee...
    baru 1st time wanieys suh wan edit blog...nmpknya memuaskan ati :)

    ReplyDelete
  15. wahhhhhhhhhhh! sedapnyaaaa.
    nak makan ini!

    ReplyDelete
  16. senang rupanya buat kuah ni ya..baru sy tahu..^_^

    ReplyDelete
  17. tak sangka plk sng rupanya nk buat kuah ni..

    ReplyDelete
  18. senang je rupanya..nak cuba..:)

    ReplyDelete
  19. Macam senang je nak buat..
    Boleh try nieh :)

    ReplyDelete
  20. mmg nak buat pun,bhn2 dah ada tp sos tiram habis.tergendala..blh try resepi yui bagi,lagi simple dr selalu akak buat.

    ReplyDelete
  21. biasa kak ita beli aje kueh yg dah siap..tq yui..syer resepinya...kak ita suka makan ne..

    ReplyDelete
  22. saya suka makan yongtaufoo! kdg2 org jual kuah xsedapp, kdg2 sakit perut.. huu lagi puas hati kalau buat sendiri kan. mcm2 resepi kat blog ni, bleh la sy cuba nanti!! hehehe

    ReplyDelete
  23. nice sharing la yui...shida nk cuba..sbb shida suka mkn yong tau foo :)

    ReplyDelete
  24. maceh yui..fiza mmg suke makan yong tau fu.kalau kuah sedap..bertambah tambah le jwabnya.hihi

    ReplyDelete
  25. ooo.. yg meleket2 tu guna tepung jagung yek?

    ReplyDelete
  26. terjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)

    http://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html

    ReplyDelete
  27. whoaaa.. hehehe.. nanti nak buat la.. :D

    ReplyDelete

Assalamualaikum & salam sejahtera

1) Baca entry sampai habis
2) Komen secara berhemah
3) Komen yang mendatangkan "kecurigaan" AUTOMATIK di padam!

p/s: Jangan letak link kaler BIRU itu ea..elak SPAM!

Saya HORMAT anda,anda HORMAT saya
Peace ^__^