Oleh kerana "permintaan" resepi kuah yong tau fu lebih banyak di entry ini, aku mulakan share resepinya dulu ok. Coleslaw mungkin kemudian ya. Sabar menanti ^__^ . Ini versi aku, ubah sikit dari asal.
- hasilnya -
Bahan-bahan ( untuk 5-6 orang )
1) 5-6 tangkai cili kering
2) 1 sudu besar minyak
3) Gula melaka
4) Gula ( kalau kurang manis )
5) Garam secukup rasa
6) 3cm belacan
7) 300ml air
8) Tepung jagung
9) Sedikit ajinomoto ( kalau nak )
Cara-caranya
1) Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing dengan api kecil. Goreng sekali belacan pon okay. Make sure jangan sampai hangit lak. T berbau, kurang besh!. Seeloknya, buangkan biji cili tu time basuh ya.Setelah garing, blend cili kering dengan sedikit air.
2) Panaskan air bersama gula melaka. Aku guna seketul. Bila dah cair gula tu, masukkan cili yang dah dikisar tadi dan juga belacan.
3) Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan air kedalam bahan (2) bagi memekatkan kuah. Nak pekat lagi, tambah sahaja bancuhan tepung jagung tu ya.
4) Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto ( aku tak berapa suka buh ). Boleh gak buh gula lagi kalau rasa kurang manis.
5) Boleh gak tabur bijan goreng tapi aku tak letak coz tak minat =)
So, itu sahaja caranya. Kalau suka pedas, letaklah lebih banyak cili kering tu. Suka manis, letak lebih gula itu. Seeloknya time nak mendidih tu, korang rasa. Baru leh agak nak citarasa camne ea. Sekian sahaja dariku.
Resepi asal : Sini
Selamat mencuba, dah cuba meh bagi aku sikit ^__^
Kalau ada apa-apa nak tanya
jangan segan silu PM okay
jangan segan silu PM okay
DiBENARkan COPY tanpa inform ya
ooo sng je upenya.. nnti nk try lh.. sbb akak mmg sk mkn yong tau fu ni...
ReplyDeleteyui, mintak copy ye bahan2 ni =)
ReplyDeletetak saba nak tahu cara buat coleslaw... ;p
ReplyDeleteSIMPLE NYE...sedap pulak...yummy-lious..
ReplyDeletepasni leh try la..
cm best je akak, blh try ni... hehehehe
ReplyDeletesama resepi ngan yg aku penah buat ... cuma aku tak bubuh bijan je ..hehehe mana tah aku amik resepi ni dulu dlm tenet la
ReplyDeleteciss kek nye mane?
ReplyDeletenak makan tapi malas buat..yui pos je boleh???hehe
ReplyDeleteeh eh my mom has made that kuah yong tau fu last day. :) but i prefer putting bijan to make it more delicious. :)
ReplyDeletewaahhh bleh suruh mak yg buatkan... hehehehehhehehe
ReplyDeletebestnya yui suka godek2 resepi baru kan..jijah ni nak makan..tp malas nak buat..ee menci perangai ni tau
ReplyDeletemacam sedap je.nt folow ok.
ReplyDeletesedapnya...nnt nk cuba buat la...suka mkn yong tau fu...hihihi
ReplyDeleteboleh try nnti ni..tq
ReplyDeleteHadoiyai.,my feverato. Nnti CiM try yea
ReplyDeletenk try lh
ReplyDeleteyum2..yui! menarik ni....tapi akak malas la nak masak......hurm... order kat yui boleh,hehehe~
ReplyDeletetime akak pantang ar awak tunjuk makanan besh2..adeeeyyy....
ReplyDeleteyong tau fu one of my peberet..bley try pasni heheeee...
ReplyDeletebaru 1st time wanieys suh wan edit blog...nmpknya memuaskan ati :)
nyummy!!
ReplyDeletewahhhhhhhhhhh! sedapnyaaaa.
ReplyDeletenak makan ini!
hurmm bestnya nampak
ReplyDeletethanks for sharing
ReplyDeletethanks for sharing
ReplyDeletesenang rupanya buat kuah ni ya..baru sy tahu..^_^
ReplyDeletetak sangka plk sng rupanya nk buat kuah ni..
ReplyDeletesenang je rupanya..nak cuba..:)
ReplyDeleteMacam senang je nak buat..
ReplyDeleteBoleh try nieh :)
mmg nak buat pun,bhn2 dah ada tp sos tiram habis.tergendala..blh try resepi yui bagi,lagi simple dr selalu akak buat.
ReplyDeletebiasa kak ita beli aje kueh yg dah siap..tq yui..syer resepinya...kak ita suka makan ne..
ReplyDeletesaya suka makan yongtaufoo! kdg2 org jual kuah xsedapp, kdg2 sakit perut.. huu lagi puas hati kalau buat sendiri kan. mcm2 resepi kat blog ni, bleh la sy cuba nanti!! hehehe
ReplyDeletenice sharing la yui...shida nk cuba..sbb shida suka mkn yong tau foo :)
ReplyDeletemaceh yui..fiza mmg suke makan yong tau fu.kalau kuah sedap..bertambah tambah le jwabnya.hihi
ReplyDeleteooo.. yg meleket2 tu guna tepung jagung yek?
ReplyDeleteterjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)
ReplyDeletehttp://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html
whoaaa.. hehehe.. nanti nak buat la.. :D
ReplyDelete