Bubur khas untuk mereka yang "malas" dan hanya perlukan masa yang sekejap untuk sediakannya. Oh ya, jangan ditanya kenapa nama bubur macam itu sebab aku pun nan hado jawapan untuk itu =_=
Bahan-bahan
1) Tepung pulut
2) Air masak
3) Gula melaka
4) Sedikit gula
5) 1 kotak kecil santan
6) 2 helai daun pandan
7) Sedikit pewarna
8) Sedikit garam
Cara-cara
1) Bancuh tepung pulut dan air. Letak sikit garam. Gaulkan hingga sebati. Bila kenyal dan rasa okay, campur sedikit pewarna. Bancuhan jangan nampak lembik ya. Bulatkan kecil-kecil. Jangan besar sebab bila dah masuk dalam air panas, akan jadi kembang.
2) Panaskan air dalam periuk. Masukkan sekali daun pandan yang diikat. Letak juga gula melaka supaya cepat cair.
3) Bila air dah panas atau menggelegak, masukkan bancuhan yang dibulatkan tadi satu demi satu. Nak penyekkan sikit pon takde masalah. Bila kembang dia akan timbul ke permukaan.
4) Masukkan gula. Ikut tekak masing-masing. Jangan banyak sebab gula melaka pon dah manis.
5) Akhir sekali masukkan santan. Dan nampak mendidih, tutup api dan sedia untuk dimakan.
Senang sahaja kan. Hanya orang yang malas macam aku akan kata susah. Hahaha. Nampak simple tapi rasanya memang besh. Buat bubur paling mudahkan? Cara ini sama seperti nak sediakan bubur cacar. Tak faham boleh tanya.
# Lama sungguh tak kongsi resepi!
alamak..kalau rajin memang sennag Yui. tapi kalau malas, benda senang pun jadi susah..hehe. ni entry ke dua yang terbaca ada pulak bubur caca ni! jadi teringin lah plakkkk
ReplyDeleteAlaa, comel nye. nak kena cuba buat nih. =)
ReplyDeleteoo yang ni famili akak panggil wadi keper..lama dah tak buat..dap sangat
ReplyDelete**yui akak ni kalo free ske taip panjang tp ske guna shortform kadang tu..takpe2 pasni akak type smiley utk ads :)
sedap kan bubur ni... nak gigit tu krntal2 jer, kenyal kan.. best... terbaekkkk
ReplyDeletesedapnya.yui pos sini sikit
ReplyDeletesedap plak tgk..klu bubur cacar kasi banyak colourful baru nampak lagi menyelerakan..kan..
ReplyDeleteduduk office sejuk-sejuk macam ni, kalau dapat makan benda panas-panas, perhhh sedap :)
ReplyDeletemak akak cukup suka bubur ni..
ReplyDeletesdapnya..kalu rajin cikit bt warna-warni kan..
ReplyDeletelama tak buat bubur ni..
ReplyDeleteselalu bulan puasa mesti buat...
wah bestnye, lama xmkn bubur....
ReplyDeletekira yui rajin lah ni, kalu malas macam akak nak makan pape, main order jerk kat kedai... kalu xder, makan jerk apa yang ada.. haha
ReplyDeletewah,sedapnye kak Yui.. buatkan utk kite boleh? *muke tak malu* hekhek :P
ReplyDeletewahhh senang je.. cuma rajin ngan malas je nak buat kan... hehehe
ReplyDeleteoouh. yg ni namanya puteri mandi.
ReplyDeleteakakkan ntah kenapa sgla jenis bubur ala2 pengat ni memang akak tak rajin nak buat walaupun senang. teruk beno pemalasnya..hahaha
ReplyDeletewah pandai yui masak kan
ReplyDeleterajinnya yui wat nie,
ReplyDeletesedap di makan waktu petang...
ReplyDeleteMakan tika sejuk memang layan kan :D
ReplyDeletemenariknya warna..nk rasa skit..hihi
ReplyDeletebukan wrna coklat ke..=)
ReplyDeleteoklah dari x de buat ape kan. mcm sedap je tengk hihi
ReplyDeletewah sedap! deno pun suka ni :)
ReplyDeletecam badak berendam :)
ReplyDeletesedap! kalau tak bubuh santan tu..gula letak kat bulat2 tengah2 tepung pulut tu akan jadi onde2/buah melaka.. lagi sedap yui.. tukar warna hijau..hee
ReplyDeleteSelalu mkn bln puasa.. Sdp.. Lame da xmkn :)
ReplyDeleteouch. itukah rupa bubur cacar.. hehe xtahu pun..:)
ReplyDeletemmg sedap.. akak suka mkn yg liat2 @ kenyal2 camni..
ReplyDeleteni penganan orang dulu2kan.. kalau orang dulunyer memang sedapler....
ReplyDeletewahh ringkas tp sedap ^_^
ReplyDeletewahh siap warna pink gituee..
ReplyDeletesuke kaler pink
ReplyDeleteklu rajin.leh buat..ne pesen pemalas mcm eca...terima kasih,babye~.hahahaha
ReplyDeletenuyuiii, kenapa comeyyy sangattt. pinkk gituuewwww
ReplyDeletemsk bubur mmg plg sng...hihihi..nk adjust rasa tu yg payah ckit..tp tekak msg2x rasa ye pon msg2x je nnt jd yer..hihi
ReplyDeletewah sedap..ni peberet akak juga tau yui
ReplyDelete