Monday, July 14, 2014

RESEPI : Almond Crunchy Mudah

Aku dah bagitahu, sejak aku join group FB Resepi Ringkas, kerajinan aku bertambah 50% lebih-lebih lagi dengan resepi yang sangat mudah. Bahan sikit, senang dicari & senang disediakan. Apa yang penting resepi itu aku sendiri suka makan. 


Resepi lebih lanjut 
{ entry }
Suhu ikut oven anda


Bahan-bahan yang dinyatakan di atas adalah SUKATAN UNTUK PERCUBAAN. Boleh dapat 1/4 balang. 


Jom aku cerita pasal bahan-bahan & modal :

1) Tepung florinta : RM 17.50 ( 600 gram )
2) Almond : RM 12 ( 250 gram )
3) Pumpkin seed : RM 6.40 ( 250 gram )
4) Sunflower seed : RM 3.20 ( 250 gram )
5) Black sesame seed : RM 1.20 ( 100 gram )

Modal : RM 40.30


Bahan-bahan di atas senang dicari kalau korang terus pergi kedai bakery. Macam aku sendiri pertama kali dengar tepung florinta. Bagitahu je di kedai dan mereka akan bagi apa yang anda perlukan.


Tips & cara sediakan :

1) Boleh bakar sekejap kesemua bahan kekacang ( 3-5 minit ) tapi jangan sampai terlajak takut rasa pahit nanti. Taknak pun boleh.

2) Dicadangkan buat ikut sukatan ( macam dalam gambar ) andai oven anda gunakan kecil. Sementara tunggu, bancuhan dalam bekas seperti mengeras iaitu tepung florinta ( berketul ). Mungkin sebab udara dah masuk. Jadi buat sukatan sedikit agak-agak sempat nak menunggu.

3) Lapik dengan non stick paper ( mudah dikeluarkan nanti apabila masak ). 

4) Letakkan bahan jangan terlampau nipis/terlampau tebal. Tekan dengan garfu untuk ratakan. Pastikan jangan ada jarak.

5) Apabila keluar dari oven, potong ikut sukatan ketika masih panas. Sebab ketika itu adunan mudah dipotong. Dah potong, biarkan sebentar dalam 5 minit. Adunan akan mengeras & anda boleh keluarkan dan masuk dalam bekas.


Itu sahaja tips dari orang tidak berpengalaman seperti aku. Korang boleh olah dengan tambah cornflakes, gajus & pelbagai kekacang lain. Jadi tidak pelik kenapa orang jual mahal sebab modalnya juga mahal. Nak jimat, beli bahan & buat sendiri.


Selamat mencuba.


* Kalau ada nak tambah/tanya dipersilakan di komen entry ini



11 comments:

  1. berminat nak beli je , nak buat tak panadai

    ReplyDelete
  2. salam. thanks share yuii...rajin eh buat biskut hehe

    ReplyDelete
  3. modal mmg mahal.akak tgk hrga tepung tu kat bakery pon dah seram..haha. terus xjadi nak buat.

    ReplyDelete
  4. teringin gak nak buat tp xtau la bila... teringin je tapi buatnya tak jugak... hahah

    ReplyDelete
  5. memang nak try buat juga ni..sedap..ranggup ajakan ..tp yg x tahan modalnya tu la

    ReplyDelete
  6. Mahal biskut tu, kat PETRONAS ada jual balang kecil pun dekat RM 30.

    ReplyDelete
  7. Salam...aaaa sy mmg xleh tgk kuih ni, sbb ade yg warna2 hijau tu..xtau kenapa, tp sy mcm xleh nak makan...sbb warna dia hijau kot..erk (-_-')

    ReplyDelete
  8. akak pun join group reaipi ringkas tuh..

    ReplyDelete

Assalamualaikum & salam sejahtera

1) Baca entry sampai habis
2) Komen secara berhemah
3) Komen yang mendatangkan "kecurigaan" AUTOMATIK di padam!

p/s: Jangan letak link kaler BIRU itu ea..elak SPAM!

Saya HORMAT anda,anda HORMAT saya
Peace ^__^