Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ini {
entry }, kali ini aku nak share
resepi yang nampak ringkas cara nak buat pavlova. Memerlukan banyak kesabaran ya dik non.
Bahan-bahan
Untuk basic :
1) 4 biji putih telur ( yang kuning goreng, buat ratah )
2) 3/4 cawan gula kastor
3) 1/2 sudu kecil esen vanilla
4) 1 sudu kecil cuka masakan
5) 1/2 sudu besar tepung jagung
Untuk topping/hiasan :
1) 1 kotak 240ml whipping cream
2) 1/2 sudu teh esen vanilla
3) Buah anggur dan strawberi
TIPS/ PERINGATAN KEPADA ANDA SEBELUM MEMBAKAR!
Pastikan ketika asingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit atau erti kata lain TIADA LANGSUNG telur kuning yang masuk dalam telur putih ya. Periksa peralatan yang digunakan dan pastikan bersih dari sebarang air atau minyak. Jangan tanya kenapa meringue tak jadi kalau tak bersih apa semua ya.
Cara-cara :
1) Pukul putih telur guna hand mixer/stand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul hingga adunan menjadi soft peak form.
2) Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sudu demi sudu dan terus putar adunan, Masa ini adunan bertukar jadi putih tapi belum berkilat. Kalau pegang, terasa gula belum hancur.
- step 1 & 2 -
3) Teruskan putar dengan kelajuan tinggi hingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangakt akan menjadi tanduk. Macam dalam gambar bawah ini. Dah bertanduk bermakna jadilah meringue anda! Nak lagi besh, korang angkat mangkuk dan telangkupkan atas kepala. Tak jatuh, kira ok sangat dah tu. Aku dah try. Jika tak jadi lagi, pukul lagi dalam 2-3 minit.
- step 3, 4 & 5 -
4) Masukkan esen vanilla dan pukul hingga sebati.
5) Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul guna spatula atau senduk kayu. Aku guna senduk kayu baru. Jangan nak guna senduk bekas kari ke apa ea, kang rasa lain plak.
- step 6 & 7 -
6) Buatkan garisan bulat atas kertas minyak tapi aku tak buat. Aku just letak aje terus. Langgar pantang resepi asal. Haha!
7) Bentukkan meringue ikut lukisan bulat korang tu. Part tepi tinggikan ya. Macam buat benteng tu.
Cara membakar :
1) Panaskan oven 15 minit awal pada suhu 150'c.
2) Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan kepada suhu 140'c. Masak selama 1 jam. Jangan risau, biarkan aje. Jenguklah kejap-kejap tapi jangan dok buka pintu oven plak ya.
3) Masak hingga warna meringue menjadi coklat muda. Bial kita pegang rasa garing diluar dan lembut di dalam. Tutup api. Buka pintu oven sikit. Jangan keluarkan terus meringue tadi dari oven, biar dia sejuk dalam itu.
- menjadi coklat muda -
Cara menghias/ sediakan topping :
1) Pukul whiping cream hingga kental. Petua mudah, masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku dalam 2-3 jam sebelum nak pukul ya.
2) Bila dah kental, masukkan esen vanilla. Kalau nak lagi manis, boleh tambah gula juga.
- step 1 -
- step 2 -
3) Masukkan whiping cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Sambil tunggu meringue sejuk dalam oven tadi.
4) Bila nak menghias, barulah guna whiping cream tadi. Hiaslah mengikut kreativiti anda ya.
- bila dah letak dalam pinggan -
- bahagian dalam -
Tadaaa. Dah siap. Pandai-pandai komelah nak hias guna buah. Digalakkan guna buah, strawberi, anggur, oren, kiwi dan buah-buahan masam sebab meringue tadi dah manis.
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera