Orang lain sibuk nak kongsi resepi kuih muih, aku sibuk nak kongsi antara hidangan sempena Syawal
# untuk makan-makan family sendiri ajela, hihihi!
Sebelum ini aku kongsikan resepi Koktail Buah-buahan Berkrim, tapi kali ini guna bahan yang lagi murah okay! Tak rugi cuba. Sebelum ini guna whipping cream yang sekotak kecil RM 7 okay! Mahal tapi berbaloi rasanya.
Bahan-bahan ( ikut suka aku je time ini letak )
1) 4 sudu tepung kastard ( boleh tambah untuk kepekatan )
2) 4 sudu gula
3) Air ( ikut suka )
4) 1 tin susu cair
5) Buah-buahan tin ( campur, peach dan lain-lain )
6) Buah-buahan segar ( aku guna anggur, nata de coco )
Cara-cara
1) Panaskan air dan masukkan gula. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan tepung kastard dan teruskan kacau. Kalau tak kacau takut berketul okay. Perlukan kesabaran. Korang boleh gak kacau dulu tepung dengan air dalam bekas lain, kemudian masukkan dalam periuk ( lebih mudah cara ini )
2) Masukkan juga susu cair dalam periuk. Kacau hingga betul-betul sebati dan tidak berketul. Andai bancuhan korang berketul, tapis dulu ya.
3) Tutup api dan masukkan buah-buahan tin bersama airnya sekali kedalam periuk. Kalau letak anggur, buang dulu bijinya ea. Senang telan terus ^__^.
4) Sejukkan campuran tadi dan siap untuk dinikmati! Boleh letak ais batu tapi aku galakkan sejuk dalam peti ais, lebih sedap rasanya.
- inilah hasilnya -
Itu sahaja. Senangkan? Selamat mencuba. Memang enak bila cuaca panas-panas menikmati hidangan sejuk macam ini. Bajet satu periuk dalam 6-7 hanya perlukan modal lebih kurang RM 15 sahaja.
# Hari Jumaat aku akan naik bas dan turun ke hentian duta.
aritu nak wat tp tak terbuat..hehe..yui nk ke duta buat apa?hehe
ReplyDeletesedapnyaaa ! :)
ReplyDeleteselamat hari raya yui.
sedapnya....da lama tingin nak makan koktel ni..hari tu kakak blik kg lupa nk suh dye buat.nk try buat tkut tak jd pulak..heheheh
ReplyDeletenyum2!!:) boleh try nih.. :)
ReplyDeletetime kaseh banyak2 ar yui..!!! memang ngah carik resipi ni...pernah makan umah member..tapi tak dapat nak tanyer die...akak ni ritu buat sendiri pakai air buah ngan susu segau..tapi tak besh sangat..upernyer kene letak kastad eh baru macam sedap sikit...hurrmm..ape daaa akak ni...tak reti2...;p
ReplyDeletesenang jer hihi...nanti ley cuba ni nampak pun menarik hihi
ReplyDeleteteringinya nak makan koktail...guna tepung kastad yg spoil sikit nie, sebab aritu buat puding jadi ketol2, terus tak ngam ngan tepung kastad he3...
ReplyDeletetelan air liur tengok cocktail ni :)
ReplyDeleteRINGKAS
ReplyDeleteMemang sedap ngat koktail kan..:) suke juga buat resepi ni..:)
ReplyDeletesalam singgah tuna tanah, cam best jer resepi ih, boleh cuba :)
ReplyDeletesedap tengok kaler2 tu....
ReplyDeleteselamat hari raya yui...
sedapnya..bak sikit :D
ReplyDeleteyg penting resepinya simple...hehee.uik turun duta nk g mne tu yui..
ReplyDeletehaish..xble ne.kena wat juga...hahaha
ReplyDeletemudah jer caranye.. boleh try buat pas ni... :D
ReplyDeletethanks yui utk resepi ni mak kite sibuk nak mkn koktail leh la buatkn utk mak kite nty :D
ReplyDeletesedapnya... plan jijah mmg nak buat koktail ni sebab suami jijah suka makan..hehehe
ReplyDeleteermmm yummi..yui blh cuba ni tq yui :)
ReplyDeleteyummeyhhh!!!mmg suka cocktail :)jmput follow kmbali :))
ReplyDeletewhipping cream?mahal2..pernah gak beli..huhu.tgk bahan pon mmg nmpk dh ringkas yer..bgus2x..jalan duta?perbarisan ke Yui?hihihi..jom jumpe!
ReplyDeleteni fev si adik bujang...asal balik je,,x abis2 koktail..haha,,selalu wat simple jugak.x de pulak guna whipping cream..just koktail tin tu,,ngn susu cair..
ReplyDeleteSUbhanallah... so sweet :)
ReplyDeletefresh and beautyfull ^__^
ReplyDeleteala .. best nye . dah telan air liur ni .
ReplyDeletetapi malas nak wat . hehe .
makan je rajin .
nak ke mana tu?
ReplyDeletemacam sedap pulak tengok gambaq ni (^___^)
ReplyDeletememang sedap coctail ni... kat opis, kalau ada jamuan mesti buat ni...
ReplyDeletewah..nmpk sdap je tue...hehe..
ReplyDeletebtw, yui trun kl nk watpe? meh dtg umah sy la.. ^_^
akak try la buat oreo chese kek . nyummm .sedappp sangat
ReplyDeleteakak try la buat oreo chese kek . nyummm .sedappp sangat
ReplyDeletesodapnya...akak nana buat masa bulan puasa ritu,hee...nana tukang makan je:)
ReplyDeleteNI MENU BARU WAT KOKTAIL .. HEHE ..
ReplyDeleteDEDEQ WAT XMASUKKAN TPUNG KASTAD PUN ..
LEH TRY WAT .. MASEH
mmg sedap kan.. akak sk mkn ni.. :-)
ReplyDeleteakak kan kerap beli ni masa bulan pose har tu..satu tapwe bulat rm3..kalo wat seniri tak cedap sbb takde buah kabung :)
ReplyDeletesaya buat koktail ni tak guna tepung castard yui...just masukkan 1 tin koktail,susu cair dalam jug..lepas tu tambah air sikit bagi cair..kalau kurang manis, tambah gula sikit..bubuh ais..siap..:)
ReplyDeletenampak sodap..
ReplyDeletebulan puasa hari tu ada buat..tapi x jadi sbb tersalah susu..:)
ReplyDeleteala..sodap ni..
ReplyDeleteMesti sedap...boleh sis cuba resepi nie nanti..
ReplyDelete