Kalau sebelum ini aku kongsikan resepi Kuah Yong Tau Fu yang rata-rata pengomennya kata senang nak buat. Nanti cuba buat okay. Hari ini, aku nak kongsikan pula resepi Coleslaw yang mudah + jimat untuk dibuat.
- ini hasilnya -
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
1) Kobis 500 gm
2) Lobak merah 70 gm
3) Mix vege
4) Mayonis 4 sudu
5) Susu tepung penuh krim 4 sudu besar
6) Garam secukup rasa
7) Bekas plastik/tupperware yang ada penutup
Cara-cara
1) Kobis, lobak dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Kemudian hiris dan cincang kecil-kecil
2) Masukkan kobis, lobak dan mix vege ke dalam bekas yang ada penutup sebentar
3) Masukkan mayonis, susu tepung, gula pasir dan garam ke dalam mangkuk dan kacau sampai sebati. Seeloknya guna hand mixer tapi aku malas. Kacau je guna sudu. Bukan lama mana pon.
- cara aku kacau -
4) Tuangkan ramuan yang dah sebati tu ke dalam sayuran tadi dan kacau sampai betul-betul rata
5) Kemudian tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk
Coleslaw korang akan "matang" dan sedia untuk dimakan selepas 12 jam. Tanda matang ialah ia akan berair dan rasanya "smooth". Kalau tak sabar nak tunggu 12 jam, boleh aje kalau nak makan. Takde masalah!
Resepi asal ada letak cuka tapi aku tak buh coz mayonis pon sedia masam. Ikut selera kalian ok. Boleh disimpan sehingga seminggu. Selamat mencuba! Sila abaikan nama coleslaw ini ok. Hahahaha.
nota kecik yui
Pasni nak try resepi
dari blogger Najihah
iaitu ini
nampak mudah... insya-Allah nanti nak try buat... :)
ReplyDeleteamboi nama resepi die =)
ReplyDeleterjinye.sy xpenh buat
ReplyDeletesuka coleslaw sangat2 la akak =D
ReplyDeleteta suka coleslaw ..ahaks ..lain macam rasa dia
ReplyDeleteyui dah cuba mcm2 npknya..bla lg ayu nk mrsa nsi myk lk..hihi..ayu ska mkn coleslaw dgn sos!!blhla cuba pasin..dah bg en shapit rsa ka..hehe
ReplyDeleteakak letak mayonis je, Yui! letak mcm2, lagi sedap yea...
ReplyDeletepandai yui buat..oo..kena letak susu tepung rupanya..
ReplyDeletesedaapnyaaaa. bila la nak tryy ni.. huu
ReplyDeletepandai yui buat..mmg boleh kawen ni..hehe
ReplyDeleteringkas dan sedap
ReplyDeleterajin la yui buat coleslaw sendiri hehe
ReplyDeletekakk pernah buat..macm kfc punyer..hehhe
ReplyDeleteeee...manisnya..
ReplyDeletebetullah, macam tui manisnya....!!! hikhikhik \>___</
eh tak taw lak kena simpan dulu 12 jam bru leh mkn, selalu buat terup ngap je he3...
ReplyDeleteingat terus mkn.. upenya nk lg best kne peram dulu yer..
ReplyDeletexdpt nk buat sendiri,hari neh jugak nana p cari yongtaufu tau yui,hee...teringin pulak ngk yui update resepi smlm:)
ReplyDeletenampak mudah cara-caranya dan bahan2. Nak try suatu hari nanti. hehe :D
ReplyDeletewahh nk cuba lah hehee..nice sharing yui :)
ReplyDeleteyui dah boleh wat tuto masakan plak pasni..hehe
ReplyDeletesy pon pnh try buat kt umah..
ReplyDeletemenjadi jgk just letak mayo n sayur campur je..sedap!!
yui nak tanye sikit ni, boleh bagi info nk buat personal loan dgn bank yui, islamic loan 5 k. monthly payment & interest.
ReplyDeletesenangnye..tp kalo dah malas, yg senang jd susah ;p
ReplyDeleteboleh jadi chef yui dah lepas ni. hikhik.
ReplyDeletelepas ni tak payahlah nak beli kat kfc lagi..
ReplyDelete#buatkan sy sis^^
Sedap sedap :)
ReplyDeleteYui, insyaAllah tgh hari ni akak pos ;)
coleslaw mmg sdap...time cti sem la try resepi yui ni...=p
ReplyDeletemesti kene cube ni..
ReplyDeletemintak sket! hihi.. cp malas nak buat.. :P hantar rumah yer.. :P haha
ReplyDelete