tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, August 07, 2018

Makan Best : Mr. Dakgalbi, Station 18 Ipoh

Dah berbulan Mr Dakgalbi ni buka di St 18, Ipoh tapi Yui banyak kali tak berpeluang masuk. Yelahhh, benda baru buka memang confirm jadi viral. Sampai kena beratur kat luar tunggu turn, memang taklah cara Yui =)


Jadi bila suasana dah reda, baru kita cuba okay. Kebetulan rakan opis pun nak makan, elok sangatlah tu. Kami makan waktu rehat Jumaat. Ngam la dengan time yang ada.


Lokasi terletak dalam Aeon St 18, Ipoh berdekatan Padini. Senang je cari.




Jenis cermin di mana orang luar boleh tengok macam mana korang makan, macam mana pekerja layan customer dan gaul apa patut untuk menu terbabit. Kira buat tarikan kepada orang lain nak masuk. Bagus marketing begini.




Yang cheese tu memang menambat hati sungguh bila tengok. Rasa kecur air liur. Sedap jeeee walaupun baru tengok gambar. Heeeeeee.


Kami berdua sepakat pilih menu UTAMA mereka iaitu Cheese Ring Dakgalbi  RM 72 & Ice Lemon Tea x 2 RM 8. Katanya boleh makan untuk 2 orang tapi bagi Yui sebenarnya 4 orang pun boleh makan oiii. Banyak sangat. 



Konsep mereka. mereka ada serve kita untuk gaul semua yang ada atas tu. Bila dah selesai baru dibiarkan untuk kita nikmati setiap menu yang ada. Rasa macam "raja" kejap dilayan sebegitu. Eceeehhhh.




Keliling tu adalah CHEESE 
Walaweeeehhh!




Oh ya, uols kalau taknak order air pun takpe sebab setiap meja akan disediakan air sejuk. Plain water gituu. Takpayahlah minum manis kannn?? 


Pendapat peribadi :
Kebersihan 5/5
Rasa 4/5
Akan datang lagi


Dan sangat berpotensi untuk repeat lagi, nak rasa menu lain. Hehehe.




Wajah-wajah awek korea
kahkahkah!



Fb Page : Mr.Dakgalbi

Mr Dakgalbi ( Ipoh Aeon Station 18)
Lot G-61 Grd Floor Ipoh Station 18
No 2 Susuran Stesen 18
31650 Station 18 Ipoh




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, July 24, 2018

Makan Best : Konda Kondi Cafe Ipoh

Assalamualaikum. Hai uollsss. Perghhh tenggelam timbul owner blog ni. Hahaha. Oklah, nampaknya dalam hp penuh dengan gambar makan makan dan makaaaaannn, jadi Yui nak coretkan lah di sini buat tatapan yang lain.


Mana tahu, yang berdekatan boleh pergi cuba dan rasai sendiri. Pertama sekali, Yui nak habaq, dah lebih 3x Yui pergi Konda Kondi Cafe di Pekan Ipoh. Kalau dah lebih tu kiranya kena dengan selera dan tekak Yui la gituuu.


Baru-baru ini Yui pergi dengan akak rumah. First time untuknya. Jom tengok apa kami order untuk makan malam. Maaf Yui ingat lupa nama menu dan harga sebab sedap jadi lupa ambil gambar menu. Hahaha!



Yang ini minuman yang ramai akan cari
Kopi dan ada whiping cream
Memang sedap!






Chicken Wing Teriyaki 
Sos tu mamblesss!



Chicken Chop (gril)
Lemon suam



Spagheti Creamy Spicy
Hat ni memang win di hati Yui
Food Truck di Meru pun ada
Memang Yui sarankan hangpa rasa sendiri



Yui yang makin kembang setalam dan akak rumah
Kahkahkah


Jumlah harga untuk menu kami di atas lebih kurang
RM 47


Page FB 


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, June 27, 2018

Salam Aidilfitri 1439H dari Yui sekeluarga

Fuuhhh fuhhh lamanya blog dianaktirikan. Kesian hang dapat tuan lagu ni. Mendung berarak kelabu. Eh ehh ehhh!


Masih di bulan Syawal jadi rasanya tak terlambat nak ucapkan kepada pembaca blog yui, ehh adake? Takpe tak kisahlah janji Yui dah coretkan di sini.


Yui sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua yang mengenali kami. Raya tahun ini masih bujang dan bersama keluarga tersayang. Eceeeehhh!




Ini yang ada di Hari Raya Pertama
Tema Peach sebab ikut "arahan" Yui
Hahahaa!





Inilah adik beradik Yui
Belakang tu adik Ipar


Sadis tahun ni tak dapat duit raya. Kahkahkah. Sedor diri.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, May 30, 2018

Resepi Mudah : Shell Out Lebih Jimat

Ini antara menu buka puasa minggu lepas. Yui pertama kali sediakan Shell Out gaya orang bujang versi paling mudah untuk disediakan.


Setelah Yui google resepi, Yui ikut cara yang mudah dan ikut citarasa Yui. Bahan pun yang basic dan inshaALLAH sentiasa ada di dapur korang juga.


Bahan-bahan :

1) Kerang ( ikut suka kuantiti )
2) Udang ( ikut suka kuantiti )
3) Sotong ( ikut suka kuantiti )
4) Sos cili & sos tomato
5) Sos Tiram & kicap pekat
6) Cili Kisar ( beli yang dijual paket )
7) Sayur ( Brokoli, lobak )
8) Sedikit air
9) Bawang besar & bawang putih ( untuk tumis )
10) Serbuk lada ( jika nak lebih pedas )
11) Sedikit garam


Cara-cara :

Tumis bawang besar dan bawang putih dan masukkan cili kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan kesemua jenis sos dan kacau sebati. Taburkan garam, serbuk lada dan masukkan air, jangan banyak sebab sotong nanti akan keluarkan "air' sendiri.


Yui hanya rebus kerang sahaja terlebih dahulu ( buka cangkerang sebelah ) .


Dah nampak naik bau bahan tumisan tadi, baru masukkan kerang, sotong dan udang. Kemudian masukkan sayuran yang ada. Gaul sebati dan biarkan tumisan tadi meresap.


Siap!


Jujurnya,
memang sedap dan mudah. Jimat banyak tau. Bahan pun kita boleh letak ikut tekak masing-masing. Bahan basah Yui beli di pasar borong, jimat sesangat dan berbaloi harganya.





Dapat letak ketam, lala pun syooookk oooo! Sorry sebab Yui olah resepi ikut gaya sendiri dan versi malas. Hahaha.






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^