tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, July 22, 2014

RESEPI : Biskut Kacang



Tips dari mak :
1 ketul butter = 4 cawang gula + 4 biji telur


Resepi biskut ini dari mak tersayang. Aku buat ikut sukatan di atas  ( tips ) tapi bahagi kepada dua sebab nak buat jenis yang lain pula. Hihi.


Untuk atas biskut, just calit sedikit telur, jadi bila masak akan kekuningan. Lepas itu tabur pula kacang yang telah dihancurkan. Kalau taknak pun takpe, ikut suka.


Selamat mencuba.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

RESEPI : Biskut Famos Amosss Celup

Nak beli yang original agak berkira sikit ( walau kadang beli juga sebab teringin ), apa kata buat sendiri. Lagi best sebab kita boleh letak sebanyak mana coklat cip yang kita suka. Lagi banyak lagi mableeesss.




Bahan-bahan
1) 250 gram butter
2) 225 gram gula pasir
3) 175 gram gula perang
4) 2 biji telur
5) 250 gram coklat cip ( lagi banyak pun boleh )
6) 200 gram walnut
7) 120 gram tepung jagung
8) 500 gram tepung jagung
9) 7.5 gram serbuk penaik


Cara-cara
1) Pukul butter & 2 jenis gula hingga sebati ( guna mixer )
2) Masukkan telur sikit demi sikit
3) Dengan guna spatula, masukkan coklat cip & walnut, gaul sebati
4) Campur bahan selebihnya & gaul rata
5) Guna sudu untuk bentukkan atau bulat kemudian leperkan sedikit
6) Bakar selama 20 minit dengan suhu 150'c


Tips :
1) Bentukkan kecil-kecil sahaja sebab biskut akan mengembang
2) Cara nak tahu biskut masak? Tengok bahagian bawah biskut ( kekuningan/keperangan bila masak )
3) Apabila keluarkan biskut, biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum masukkan dalam bekas


Itu sahaja. Selamat mencuba.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Cuti untuk persiapan hari raya 2014

Hari ini aku AL. Cuti sempena nak persiapkan apa yang patut. Macam tahun-tahun sebelum ini, ada ja barang nak dibeli dengan si shapit. Tahun ini tak pasti nak beli apa pula. Tak merancang sangat.


Maka, esok baru aku balas jejak ya. InshaaALLAH panjang umur sampailah aku untuk mencoretkan komen di entry korang. Sila rindu-rinduan untuk hari ini. Hihi.


Doakan semua dipermudahkan. Aamiin.


Dalam kita teruja nak menyambut lebaran, jangan dilupakan apa yang telah berlaku di sekeliling kita.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, July 21, 2014

RESEPI : Biskut Arab Kalerpul



Ini antara biskut paling simple untuk korang sendiri cuba. Hanya 3 bahan. Just gaul & bentukkan kemudian bakar. Settle!


Perwarna tu korang boleh lebihkan sikit agar lebih terang. Kalau macam aku buat, dah jadi pudar. Resepi asal, lepas bakar dan sejuk taburkan dengan gula halus. Disebabkan aku malas, so aku biar.


* Boleh masukkan kacang di tengah ( ikut kreativiti )


Tips nak satukan ketiga-tiga warna?
Ambil sikit-sikit, gabungkan. Buat memanjang & cubit kemudian bulatkan. Itu sahaja.


Adunan seperti di atas dapat lebih kurang 60 biji. Kalau bulatkan lebih kecil mungkin dapat lebih banyak. Bergantung kepada cara anda.


Selamat mencuba.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^