tentang
banner
tutor
fb
home

Saturday, August 30, 2014

Aktiviti hari Sabtu

Pos barang pelanggan Nurul Yui Collection
Pergi kenduri kahwin
Mandikan meow-meow yang sudi dimandikan 
=___=


Ringkaskan entry kali ini?
Mehmehmeh




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, August 29, 2014

Anjing di kawasan rumah sewa

Makin banyak anjing liar di kawasan perumahan aku walau mereka bukan jenis menganggu orang. Buat hal sendiri. Ada macam-macam spesis. Dari yang besar sampai yang kecil. 

Dalam banyak-banyak anjing, ada seekor anjing hitam kecil rajin singgah rumah aku. Sebab apa? Kami rajin letak makanan yang tidak habis/saki baki tulang letak luar rumah ( berdekatan pagar ). Kenapa dia saja yang datang? Sebab dia saja yang muat masuk pagar kami. Mehmehmeh. 


Dulu kami suka letak sebab akan ada kucing-kucing jalanan yang singgah nak berteduh/makan/minum. Sayangnya sekarang dah tak jumpa. Mungkin dah berhijrah ke tempat lain. Sob sob sob. Sedih. 


Maka pengganti buat masa ini, tengok anjing liar sahaja. Bantu sikit macam itu pun jadilah. Nak dibuat main dan dibelai tak boleh. Huhu.


Tiba-tiba rindu dengan kucing-kucing kesayangan di rumah.


Simpati dengan haiwan-haiwan terbiar. Sayu tengok. Pernah dengar kisah hamba ALLAH masuk ke syurga hanya kerana seekor anjing? Jadi jangan menganiaya binatang ok. Kalau tak suka sekalipun jangan sampai menyeksa mereka.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Cara dapatkan PUK number untuk DiGi

Semalam dah bagitahu masalah DiGi aku. Terus kepada point, ada 2 cara yang boleh anda lakukan andai sim DiGi anda disekat dan memerlukan PUK number. Satu cara senang, satu lagi cara payah sikit tapi sekejap sahaja.


Cara pertama
1) Telefon customer service DiGi 016-62211800 ( sebaiknya guna DiGi orang lain untuk telefon bagi elak caj dikenakan )
2) Boleh juga telefon menggunakan talian lain ( dikenakan caj )
3) Turuti sahaja arahan yang diberikan oleh operator
* "pimpin" number hanya akan ada jika anda mendaftar dengan OCS ( online customer service )


Cara kedua
1) Terus pergi ke service centre DiGi berhampiran tempat anda
2) Berikan nombor telefon & ic anda ( pastikan owner talian DiGi yang datang )
3) Akan diberikan PUK number & masukkan 
4) Simkad anda boleh berfungsi seperti biasa


Kedua-dua cara di atas tak perlu anda gunakan jika anda MASIH SIMPAN kad ( sekali simkad itu ) sebab di belakang kad tersebut terdapat PUK anda.


Aku guna cara kedua semalam. Tak sampai 5 minit selesai. Nak redah jalan yang ambil masa. Nasib baik "merempit". 


PERINGATAN!
Lain kali perhati betul-betul skrin telefon sebelum masukkan sebarang password. 
Jangan biarkan orang lain terutama budak-budak pegang hp ( khas buat mereka yang gunakan password )


Nasib baik DiGi atas nama aku. Kalau Celcom, memang bos besaq lah punya nama dan kena jadi mangsa. Mehmehmeh.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, August 28, 2014

Simkad DiGi disekat dan perlukan PUK number

Pagi Khamis dah buat permulaan hari yang sedikit suram dan mendukacitakan. Jarang sekali Samseng aku ini bateri out habis, tapi pagi ini jadi. Sudah charge kejap terus on. Entah macam mana pin number yang aku masukkan tak valid. Padahal senang ja.


Tak sedar dah 3 kali cuba, apa lagi terus sekat, minta PUK number. Memang entah ke manalah kad sewaktu beli sim ini. Jenuh weiii!


Aku dah cuba telefon customer service digi guna celcom, tapi bila sampai part dia minta "pipin number" entah apa benda pipin aku pun tak pasti. Terus tak mahu. Google lagi kot ada cara yang dikongsikan, nan hado kecuali suruh pergi centre.


Aduh! Naya betulla. Korang rasa Samseng ini gelong atau tuan dia yang gelong? Geramnya. 


Tak memasal nak kena pergi service centre di greentownmall.



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^