tentang
banner
tutor
fb
home

Sunday, November 30, 2014

Cerita terkini mengenai Dana Untuk Meow Yui

Masih ingatkah kalian akan projek peribadi aku iaitu Dana Untuk Meow? Lama aku tak update. Masih ada lagi item yang tak terjual. Masih lagi belum mendapat sambutan.


Sehingga kini, makin meriah rumahku dengan meow-meow yang ada. Sudah lebih 30 ekor. Sudah lama membela dan baru kini niat aku untuk spay & neuter kucing-kucing yang ada. Kos? Ya memang tinggi. Sebab itu aku wujudkan Dana Untuk Meow. Hasil jualan 100% aku salurkan untuk kos mereka.


Aku bukan orang yang senang. Tapi hati kuat menyayangi binatang yang ada yang telah ku anggap sebagai keluarga sendiri. Memandangkan aku taknak pembiakan lebih banyak ( atas faktor rumah & kebajikan mereka ), maka niat utama aku adalah untuk memandulkan mereka. Faktor kos sahaja. Sebab itu aku buat apa yang terdaya.


Alhamdulillah, ada rakan yang sudi menderma begitu sahaja tanpa membeli apa-apa walhal hakikatnya aku segan. Sebab aku mahu berusaha sebaiknya. Setakat ini baru 3 ekor aku mandulkan.


Maka aku jadikan blog salah satu medium untuk aku sampaikan hasrat & niat aku. Jika anda berniat untuk membeli sambil menderma, boleh rujuk album Dana Untuk Meow di fb page Nurul Yui Collection. InshaaALLAH di situ tempat lebih cepat untuk aku kemaskini.


Sangat aku alu-alukan jika ada di antara kalian ingin war-warkan hasrat aku ini. Aku berharap aku dapat buat perkara ini secepat mungkin demi kebajikan & kebaikan mereka. InshaaALLAH. Moga ALLAH permudahkan segalanya.


Album jualan Dana Untuk Meow
[ link ]


Hukum memandulkan kucing
Baca & fahami
[ entry ]


ENTRY STATIK UNTUK SEMENTARA
ENTRY BARU SCROLL BAWAH




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, November 24, 2014

Kisah kucing jalanan Oyen

Oyen kucing yang tiba-tiba duduk depan rumah sewa kami. Time itu kakak-kakak yang jumpa. Gelagat dia yang aktif memang buat kami teruja nak bela dia di rumah sewa. 2 minggu membela, memang kami biarkan dia duduk di luar ( tempat berteduh ) kerana risau dia kucing orang. Dia pandai berak dalam longkang. Kami hanya perlu jirus sahaja. Bijakkan?


Kami bagi makan & minum. Balik kerja kami bawa masuk dalam rumah untuk main dengannya. Allah, memang dia sangat aktif! Muka dia yang cute buat kami geram.


Sampailah satu hari, sebelum raya Haji, aku belikan botol susu & susu. Aku siap cucukkan dia ubat kutu. Malam itu dia minum & sempat putuskan puting susu. Takpe, tak kisah. Dia keluar rumah tanpa memandang kami. Rupanya itu hari terakhir dia dengan kami. Esok pagi, dah tiada!


Kami siap tanya jiran tetangga tapi hampa. Sebulan berlalu lepas itu, kakak rumah bagitahu dia nampak Oyen di kedai makan. Untuk memastikan itu Oyen, aku pergi. Ternyata memang dia! Sedih dengar kisah Oyen melalui tuan kedai.


Katanya anak dia jumpa tepi jalan di sebuah sekolah. Alhamdulillah dia jumpa dengan insan penyayang. Nasib baik aku ambil cepat, sebab mereka nak letak Oyen di kawasan tempat lain kerana Oyen berak atas rumput mereka. Keadaan tak sesuai untuk sebuah kedai makan.


Wajah kepenatan selepas di bawa pulang


Lepas saja ambil Oyen, kami ambil keputusan untuk bela Oyen dalam rumah. Kami berkongsi untuk membeli keperluan Oyen seperti sangkar, pasir, bekas makan & minum, collar, makanan, susu & ubat yang patut. 


Kesimpulan :
Ada insan tak berhati perut buang Oyen jauh dari kawasan perumahan kami
Kami perasan ada seorang uncle yang selalu memerhati Oyen dalam pagar kami


Alhamdulillah Oyen dalam jagaan kami. InshaaALLAH kami jaga sebaiknya. 


Untung dapat rakan serumah yang sama penyayang terhadap binatang. Alhamdulillah. Eh korang baca sampai habiske? Maaf sebab panjang kerana aku memang emosi ketika menaip. Hahaha.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Nilai duit



Ada benarnya kan?
Duit bukan segalanya tapi banyak yang perlukan duit.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Sunday, November 23, 2014

Yong tau fo Aeon Station 18

Jumaat ketika rehat, jamah yong tau fo yang dijual di foodcourt. Seketul RM 1. Mahal tapi nak buat macam mana. Nak makan. Huhu.




Pilih 6 ketul + sayur kangkung. Jumlah RM 8. Kenyang bangat! Alhamdulillah.


Aku rasa macam nak jadikan entry makan minum untuk hari minggu. Huhuhu.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^