tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, January 21, 2014

Penipuan tersembunyi ketika berblog

Aku pernah baca entry di blog seseorang dan selepas itu sebelum sebarang benda aku klik, aku akan halakan cursor tengok dulu apa benda itu. Yang mana mencurigakan, buat tak tahu terus.


Aku tunjuk gambar. Rasanya korang boleh faham maksud "penipuan tersembunyi" yang telah dilakukan. 




Mula-mula rasa nak senyum bila baca ayatnya. Bila alih cursor, cehhh! Nampak benor nak temberang. Tak baik kalau nak buat macam itu. Bagitahu sahaja suruh daku klik. Senang.




Perhatikan yang berwarna merah. Sebelum klik, tengok apa link nya. Jadi kita boleh nampak terus. Sebab itu blogger yang blogwalking pun boleh buat penyamaran identiti.


Maka, berhati-hatilah. Jangan buat perangai macam ini naaaa.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

27 dak comei sayang YUI:

mun said...

ceh..apa da org camnie... nak duit mudah wat camtu plak.. xbaik....huhuhu

msredcheesecake said...

selalu jumpa cam tu tapi selalunya kat blog adik2 yang baru nak berblog.... blogger senior takde pulak jumpa wat cam tu...

Unknown said...

ooo ada jugak gitu ekk...

Syamimi Saad said...

selalu sangat kena macam ni.. xbaik menipu kan..

Unknown said...

Teruknya..

jie susanos said...

huhu..igt cool ke tipu mcm ni..

Myra Jay said...

mcm2 sekarang nak cepat masyukk ;)

Unknown said...

yela kan.. kalo nk mintak kite klik kan lebih baik terus terang jer..

Kiera Rashid said...

Selalu kena macam ni. Kiera buat taktahu jaa. huhuk

Unknown said...

ish..melampau gitu

Unknown said...

tula kena hati2kan yui..nana mmg tgk linknya dulu baru klik

Bunda_nora said...

hishh! tak baik tau...menipu namanyer tu...berdosa..

Unknown said...

hheheh..ada2 je idea menipu ..haha

Unknown said...

Dah biasa dah kena macam nie. Sebab tu kalau ada masa, Mieya akan tapis satu per satu. But lately, memang takde masa. Nak taip even 1 entry pon payah

Mimie said...

Akak pun slalu terkena..huhuhu

ezy.xixii said...

penipu ni kategori xpndai menipu.
ekeke

JunAina said...

Kadang2 kita tak perasan pun benda2 macam tu, kalau akak le...

ayut said...

Hihihi..ayut klu kat shout tu bace je..klik x pon..blh gitu?haha

Miss N™ said...

dulu2kan...selalu tkena..skrang ni mmg usha dulu baru berani klik.. :)

Unknown said...

huhu..akak sll gak terkena..macam macam

shaFazie said...

seblum ini pon sis sllu kene..

Cik Itah said...

selalu terkena :(

Azhafizah MN said...

tak habis² menipu klik iklan kan..

Adriannasyaz said...

Sya baru je kna td yui..em..x elok cmni kut kan..

Jahirah said...

erm spammer diaorg ni...

Lynn Damya said...

Owhhohohoho, pandai sgguh nak cepat kaya....sy pun byk kali gak tersedekah kan duit pd mereka..haha

Shida Radzuan said...

dah selalu dpt so nama2 dorg pkai tu dah blh agak hehee..