tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, January 03, 2014

RESEPI MUDAH SIHAT : Oopsie Bread Cheese

Benda mudah harus cuba, ditambahkan lagi menggunakan barang yang sikit. Bagi mereka yang membuat diet atkins dan masih dalam fasa induction, kalau teringin nak makan roti, korang boleh try "roti" berikut.


Bukan sebarang roti tapi bahan utama adalah telur. Tiada langsung kandungan tepung. 


- oopsie bread cheese -


BAHAN-BAHAN ( 1/2 orang makan )
1) 3 biji telur
2) 100 gram cream cheese
3) 2 keping cheese


CARA-CARANYA
1) Asingkan putih & kuning telur
2) Pukul putih telur hingga meringue ( anda telangkup mangkuk putih telur tak jatuh ) { entry rupa meringue }
3) Pukul pula kuning telur dengan cream cheese
4) Satukan dengan meringue tadi
5) Kacau guna spatula hingga sebati
6) Tuang sesudu dalam bekas, masukkan kepingan cheese & tuang lagi sesudu
7) Bakar dalam oven lebih kurang 10 minit ( hingga nampak kekuningan )


Boleh letak dalam baking paper macam dalam gambar atau nak bakar sebegitu sahaja pun boleh. Ikut saiz korang nak.


Resepi mudah. Boleh letak cheese di bahagian tengah sebagai perasa sebab bahan tiada gula.


Bagi mereka yang tak berdiet atkins, boleh masukkan gula sebagai pemanis.


Selamat mencuba.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

19 dak comei sayang YUI:

ezy.xixii said...

nmpk mcm sdap..
xprnh lg tgk roti xde tepung.. hihi

ct kektus said...

sedap memang nampak sedap.
tapi kan yui, kalau guna banyak cheese ni, bukan kalori lagi banyak ke. huhuu

ini kisahnya said...

resipi simple cmni la alise suka.. bahan pon x renyah sgt..

Unknown said...

hebak..x guna tepung tp boleh jadi roti. :)

Anum said...

jom cuba :)

Unknown said...

Oh..ada cheese ke?akak diet..tak makan cheese..

Cik Itah said...

nanti sy cuba resepi yui ni hehe :)

EkaTikah said...

sedapnyaa. lapar la kak T___T

Unknown said...

pehhh sedap je ni yui.. simple jugak! cheese dengan yui mmg xdpt di pisahkan..hehe

Azhafizah MN said...

Boleh try nanti..kalau resepi ade cheese harus try :)

Adriannasyaz said...

Wah..yui sgt sedap ni..mesti kna cuba resipi yui ni...nyum2..

Wafi Remli said...

Cam sedap je! Jemput datang <a href="http://wafiremli.blogspot.com/>blog saya</a>

Miss N™ said...

aduhh...tgh lapar ni.. :)

IntaNBerliaN said...

wah, nampak sedaplah yui...

Mimie said...

nak tryyyyyyyy

Anonymous said...

resepi ni untuk org yg amal diet Atkins jer....sbb atkins diet kn mkn bnyak protien..fat....dan low karbohidrate.....hepy atkins......

Unknown said...

diet atkins .....cheese bole amik tp kn kira karb...resepi ni terbaikk....

Unknown said...

good resepi untuk atkiner.......

Unknown said...

Terima kasih atas perkongsian resepinya saya ambil perkongsiannya sahaja dari tuan punya blog dan para pengomen semua lain tiada dulu kini dan selamanya.