tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, April 27, 2017

Layer Japanes Motcha Green Tea Tealive




Sekali sekala minum air macam ni takpelah
Hihihi
Sekarang tak berapa gemar sangat minuman terlalu manis
Mungkin sebab orangnya dah manis
Cia cia cia
Hahahahaha!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, April 19, 2017

Sibuk kerana OKAYA FOUNDATION

Maaf sangat sebab Yui masih belum mampu fokus sepenuhnya terhadap blog tersayang. Tipu kalau kata tak rindu nak menulis, kadang blog kawan-kawan yang lain Yui jadi silent reader aje tanpa tinggalkan komen.


Sekarang Yui sibuk sikit dengan OKAYA FOUNDATION. Baru ku kenal kekentalan yang perlu dihadapi kalau menjadi ketua. Huaaaaa. Hehehee tapi takpe sebab Yui minat.




Pakat nak cantik jelita dengan OKAYA jadi Yui kena sibuk sikit tambahan stok baru masuk. Kalau berminat boleh hubungi nombor Yui tu okay.


Nanti Yui jejak balas blog korang ya. 





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, April 14, 2017

Ayam Goreng Pedas Mcd yang viral tu

Dah berminggu Yui beli, saja up harini memandangkan ada gambar dalam hp. Beli pun sebab kebetulan tak tahu nak dinner apa. Jadi, Yui dengan akak rumah cubalah ayam goreng pedas hat dok viral sangat.


Kau tengok iklan di televisyen, perghh teruja tau! Hebat sungguh marketing dia. Iklan macam tu buat hati rasa tak sabar pergi dan mencuba sendiri.



Ini rupa ayam pedas itu
Lokasi : Mcd Station 18, Ipoh


Sampai je mcd lebih kurang 8.40 malam, tu diaaaaa punya ramai manusia. Beratur panjang, yang dimeja pun penuh dengan orang. Lebih kurang 15 minit juga baru nak selesai pembelian.


Pendapat peribadi Yui,
Biasa aje sebab tepung dia. Kakak rumah bagitahu, di mcd lain tepung dia nampak berbeza. Pedas tu memanglah pedas tapi kalau dengan tekak Yui pedas ini masih boleh diterima. 


Lagi satu,
Ayam kakak rumah tu, ya ampunnnnn. seketul tu kecil. Jauh berbeza. Kalau betul nak letak 2 ketul, letak la saiz tu hat relevan sikit. Berbaloi dengan harga. Sepatutnya dah kena get ready tempat akan diserbu, jaga kualiti tu sama ya.


Repeat ayam pedas?
Tidak. 


Maaf kalau pendapat kita tak sama. Sebab tekak lain-lain. Ini pendapat peribadi. Oh ya, di mcd Station 18 ni, kalau malam korang nak order aiskrim/sundae dan seangkatan, jawapan sama saja dari dulu "tengah cuci mesin". Haihhhhh.


Setakat ni ayam KFC lebih hebat walau dah nampak kekurangan dia berbanding dulu.



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, April 11, 2017

Delivery Food : Kuih Nona Manis sedap area Ipoh Perak

Lama dah Yui perhatikan Nona Manis ni tapi belum berkesempatan beli dan merasainya sendiri. Asyik dok nampak seller post merata group untuk promote, maka semalam Yui terjebak beli sebab seller ada buat penghantaran area ST 18, hoyeayyyy!!



10 ketul RM 5
Caj COD RM 1
Sangat berbaloi!!


Orang Ipoh memang patut cuba sebab terasa lemak dan manisnya. Dengan tekak Yui memang ngam la. Yang penting ada pelbagai perisa seperti keladi, jagung & pandan. 


Jangan lupa beli dan rasa ya.


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, April 07, 2017

Kaki Wayang : Ghost In The Shell

Saja nak bagi pendapat peribadi lepas tengok wayang cerita Ghost In The Shell. Warning, ini pendapat peribadi Yui ya. Mungkin tak sama dengan kalian yang lain.




Jangan pelik kalau muncul nama-nama orang Jepun sebab rasanya memang ini cerita dari deme. Sebab apa? Banyak bangunan, motor pun letak HONDA. Wahhh, hebat! Kan Jepun maju dengan teknologi robot. Maka, jadilah cerita macam ini.


Pasal perempuan ni yang digelar Mejar, hanya kepala dan otak saja manusia, badan apa semua tu dah jadi robot ciptaan manusia lain yang ada kepentingan sendiri! 


Konflik muncul bila ada seseorang yang cuba bunuh seorang demi seorang orang atasan Mejar. Siapakah? Haaa, yang tu kome kena tengoklah sendiri. Mana boleh semua nak cerita sini. Hahaha.


Secara peribadi,
Yui bagi 8/10


Cerita ini P13 tapi macam rasa lagi baik untuk tatapan 18 tahun keatas. 


Lepas ini nak tengok cerita Fast & Furious 8 la =)




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, April 05, 2017

Kucing ke 25 dimandulkan : Labi

20 Mac 2017 Labi pula Yui bawa ke veterinar untuk urusan spay. Alhamdulillah, Labi adalah kucing betina terakhir dalam rumah di SS yang berjaya dimandulkan. Bukan apa, kos pemandulan seekor RM 80, memang terasa tapi gigih juga kumpul sebab untuk kebaikan mereka.



Wajah sebelum dicucuk pelali





Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk spay kucing betina di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 80


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Labi pun sama peel macam Silver. Selepas dimandulkan jadi lebih manja. Nak juga dibelai lebih lama. Labi ni antara kucing yang "agresif" sebab dia takkan dekat dengan orang yang dia tidak kenal. 


Banyak kelebihan bila mandulkan kucing. Bukan untuk suka-suka tapi lebih kepada kebajikan mereka. Tambahan Yui sedar Yui tak berapa mampu, jadi Yui mandulkan untuk elak pembiakan yang lebih banyak.


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )
9) Sepet ( anak Seri di rumah sewa )

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, April 04, 2017

Kucing ke 24 dimandulkan - Silver

Maaf sangat Yui lupa tarikh sebenar Silver dimandulkan. Rasanya 13/3/2017. Yui bagi upah pada adik untuk bawa ke Veterinar. Silver adalah kucing ke 24 dimandulkan. Silver ni betina. Anak kepada Kika.




Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk spay kucing betina di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 80


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Apa yang Yui perasan,
Selepas aje dimandulkan, Silver makin manja & dengar kata. Senang plak bila panggil nama, dia terus datang. Kalau sebelum ni, jangan harap nak dapat macam tu. Hahaha.


Banyak kelebihan bila mandulkan kucing. Bukan untuk suka-suka tapi lebih kepada kebajikan mereka. Tambahan Yui sedar Yui tak berapa mampu, jadi Yui mandulkan untuk elak pembiakan yang lebih banyak.


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)
14) Labu 


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )
9) Sepet 

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, March 31, 2017

Salam Jumaat penghulu segala hari semua

Aduh, maaf Yui menghilang lagi
InshaaALLAH lepas ni akan fokus pada blog




Saja tayang diri sendiri dengan kopi
(gambar semalam)


Caption
"Biar kopi hitam, jangan hati yang hitam. Moga dijauhkan perangai sebegini"


Salam Jumaat semua





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, March 29, 2017

Memulakan semula langkah berblog

Assalamualaikum uolls
Fuhhhh fuhhh tiup habuk sawang blog ni
Mandey sungguh blog dianaktirikan
Hahahaha!




Korang sihat?
Entry banyak?
Okay nanti Yui terjah tau


Saja up gambar sendiri waktu dinner di Putrajaya haritu
Kotlah ada yang rindu wajah ini
Muahahahahaha!





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, March 21, 2017

Yui kembali berblog!

Ecehhhh ewahhh kemain kau Yui oii
Macam tak percaya lama Yui tak update blog
Terus tinggal begitu aje
Masa memang mencemburui sungguh!


Korang sihat?
Takpe pelan-pelan Yui singgah tau
Ada benda kena settle dulu


Contest Lazada pun masih dalam draft
Haiyoooooo


Banyak benda nak cerita
Satu persatu 
=___=




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, March 15, 2017

BR1M dah berubah status kepada LULUS

Haritu kan Yui ada update pasal brim Yui yang sebelum ni tak pernah pernah tak lulus, hehehe. Lepas je kejadian Dato Vida bayar cukai, ehh ehh lain dah. Mungkin kebetulan kan kan.


Dan ramai juga yang berubah dari TIDAK LULUS kepada LULUS. Tahniahlah kome. Bayaran katanya kelompok ketiga. Dengar cerita dekat raya nanti. Takpelah, tak kisah bila pun.


Sebenarnya Yui dah redha bila habaq tak lulus haritu. Dengan niat, moga bantuan itu disalurkan kepada yang betul-betul layak dan memerlukan.


Niat utama Yui kali ni bila dapat BR1M,
Yui nak spay/neuter lagi 3 ekor kucing Yui dan kalau ada lebih nak beli sangkar yang lebih besar dan selesa untuk mereka.


Doakan Yui ya.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, March 14, 2017

3 hari di The Everly Putrajaya

InshaaALLAH Khamis ni seawal 9.00 pagi tiket bas Yui ke Putrajaya. Jujurnya, Yui jarang nak naik bas sebab lebih selesa dengan ETS tapi memandangkan member cakap kalau naik ETS kena ambil pengangkutan lain pula untuk ke Putrajaya.


Haaa,
Yui ni dah la jarang guna pengangkutan awam, pastu pernah terkena tragedi dengan bas, tu rasa sedikit "fobia". Huhuhu.


Kot ada blogger area situ,
Bolehlah jumpa kalau ada masa. Ekekekeke.


Doakan semua dipermudahkan ya.



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, March 13, 2017

Sibuk Sangat

Hai kome, assalamualaikum. 
Heee, siapa yang sibuk?
Haruslah Yui sendiri


Buktinya, blog tak berupdate
Yang akan update hari-hari ialah facebook


Banyak benda tergendala
Ada juga nak cerita


Yui khamis ni ada lebih kurang seminar di Putrajaya
Sampai Sabtu
Tiket udah beli


=___=




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, March 09, 2017

BBQ Lamb Ipoh - Roasted & Grill, Jalan Ampang Baru 6

Rabu bersamaan 22/2/2017, ada orang ajak makan grill grill bagai. Special kat situ ada daging itik & kambing. Perghhh mamblesss sangat sebab bukan senang ada kedai yang jual dan masak daging itik. Selalu kedai cayanunalif aje kan.



Maaflah snap gambar takde flash time ni
Hahaha



Air naga & kelapa shake




Opss senget plak gambar



Inilah smokey duck
Ada 3 sos diberikan




Yang ini nasi kambing




Kambing grill


Jangan tanya apa nama menu sebab Yui dah lupa. Hehehe. Keseluruhan sangat memuaskan hati. Tak menyesal kali pertama pergi. InshaaALLAH boleh repeat lagi.


Kedai ini terletak di Jalan Ampang 6, Ipoh. Tak jauh dari Politeknik Ungku Omar. Korang boleh waze, memang senang cari. Semua sedap belaka tapi untuk yang kuat makan, kena order lebih ya. Hehe.



019-507 7207


Orang Ipoh kena cuba ya!





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, March 08, 2017

OKAYA BEAUTY FOUNDATION, MABELO NAIL SHINER & MANNIQUEEN ARGAN OIL DI IPOH PERAK



Kemain tajuk panjang benor kan
Ekekekekeke


Oh ya,
Yui nak habaq
Yui ada jual 3 item seperti dalam gambar

Yui ialah :
Stokis Perak - Okaya Beauty Foundation
Agen - Mabelo Nail Shiner
Dropship - Manniqueen Argan Oil


Siapa berminat nak tahu dan membeli boleh roger
Yui 019.233.1810




Yui open sesiapa luar Perak nak jadi Agen Okaya
Modal rendah, inshaaALLAH untung memuaskan





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, March 07, 2017

Tidak Layak dapat BR1M disebabkan ada SSM

Hooo yeaayyy, tahun ini 2017 buat julung kali tak layak dapat BR1M atas alasan mempunyai SSM. Haaaa Yui dah lama ada ssm disebabkan nak berniaga sambilan secara sah tapi tidaklah keuntungan ratusan ringgit setiap bulan. Berniaga sambilan, untung RM 1 pun dah seronok.


Yui mula dah rasa 50% je tapi semua jadi kenyataan. Hehehe.
Nasib badan. Katanya boleh buat rayuan tapi adalah beberapa prosuder kena buat. Tengoklah, kalau rajin Yui buatlah. Kita yakin kita layak dapat. Hahaha.


Buat anak anak bulus Yui,
Sorry naa sebab niat hati dapat brim nak spay/neuter hangpa 4 ekor. Takpe, kita ikhtiar cara lain nanti.



Korang dapatke BR1M?
Tahniah.


Yui tak kisah bantuan jika diberikan pada golongan yang benar-benar memerlukan tapi kalau ada yang gaji RM 4k pun dapat, nasiblah kan.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Menu kegemaran selain sushi

Sorry sangat Yui lupa apa nama ni
Tahu beli aje
Hahaha



Sekarang suka makan ini plak selain sushi
Walaupun kosong tapi sedap
Adik lelaki Yui pun suka
Kemain sekali hadap 3-4 ketul


Korang pernah makan?
Suka ke tidak?




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, March 06, 2017

Bila keluarga anjing jalanan berjaya diselamatkan

Secara tak sengaja Yui terdengar bunyi suara anak-anak anjing
Bila jenguk belakang pejabat, masyaALLAH
Kasihan sungguh melihat ibunya


Dalam 2-3 hari Yui bagi makan
Jumaat lepas terdengar suara sayup-sayup
Bila Yui perhati betul-betul
Nampak seekor anak anjing termasuk dalam longkang
Bermakna dalam 2-3 hari juga dia tak dapat susu ibunya




Daif sangat keadaan mereka
Dengan ibunya sakit
Kaki tempang
Badan anak dipenuhi kutu






Yui rekod video mereka dan ambil gambar
Dengan harapan ada yang berdekatan Ipoh akan ambil mereka
Entah macam mana ramai yang share
Alhamdulillah, yang jauh dari Selangor sanggup datang Perak
Untuk selamatkan family anjing ini




Lega semuanya dah selesai
Harap mereka gembira di samping keluarga baru


Perkembangan mereka semunya Yui ceritakan di FB
Terima kasih yang banyak membantu
Sekarang baru Yui lega dan boleh berniaga macam biasa
=___=





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, March 02, 2017

Beauty Blender sponge wajib ada untuk si cantik

Dah guna foundation OKAYA, selain guna jari jemari bolehlah guna sponge tau. Ada pelbagai gred sponge, dari yang selembutnya hingga sekerasnya. Heeee, harga pun kalau original hampir RM 100.




Yui baru je beli Beauty Blender ni, 90% copy original. Ada 2 saiz, RM 20 & RM 25. Yang Yui beli RM 25. Lembut dari yang pernah Yui beli di Mr Diy ( RM 6). Seronok dok main tekan-tekan. Hahaha.


Eh, fungsi utama haruslah nak dap dap kan foundation tu supaya lebih rata dan tak berkecapuk. Jangan sesekali dok tonyoh tau, itu tips dari MUA terkenal Bellaz.


Oklah, tu ja nak share. Motif takde idea nak update. Hahaha.


Oh ya,
Alhamdulillah Yui dah upgrade jadi Stokis Okaya untuk negeri Perak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, March 01, 2017

WW 4 [2017] - MC pertama di tahun 2017


Keracunan makanan, masuk angin & demam
InshaaALLAH harini dah rasa okay 
=___=


Sakit itu penghapus dosa kecil







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 28, 2017

Tak berapa nak sihat

Ni pun masa taip dok rasa loya atau berombak je perut. Heeeee. Pagi tadi udah muntah air je banyak. Pakej makan malam tadi yang keluar. Hahaha.


Aduhhh,
Pehal entah. Takkan sebab makan dimsum tu. Beli kat pasar malam sebab baru pertama kali nampak dia menjual. Ke saja diri Yui je nak bermanja lebih.


Aihhhh,
Takde masa nak manjakan badan sangat. Satg lagi lemau badan ni.


Sama-samalah kita jaga kesihatan. Banyakkan minum air masak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 27, 2017

Big Apple Donut yang semakin hambar

Kalau korang memang mengikuti Yui, dulu Yui adalah peminat tegar donut. Mana taknya, asal keluar aje beli donut, asal jumpa aje bagi donut, eehhhh. Maka muka pun dah sebulat donut. Okay, cerita dululah ya.





Yang ni Yui beli di cawangan Tesco Ipoh. Hmmmm, memang dah hambar sangat rasa dia. Dah tak lembut macam dulu. Kalau dulu, 6 ketul sekejap aje habis. Tapi kali ini, boleh simpan balik.


Nampaknya dah tak jadi pebret laa. Selamat tinggal Big Apple.


Tingkatkan kualiti seiring dengan harga yang semakin meningkat.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, February 24, 2017

Kopi Ais Kaw





Yui bukan peminat tegar kopi
Tapi sekali sekala nak berkopi


Salam Jumaat semua




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, February 23, 2017

Bekal Bujang : Magi Goreng Udang

Ewahwahwahhhhh, kemain nama magi goreng udang. Haaa, sebab udang banyak. Mehmehmeh. Semalam Yui AL sebab ada orang nak belanja Yui makan. Makan free, siapa taknak kan?




Macam biasa,
Kalau mood rajin, memang Yui akan masak walau seringkas mana pun. Saja bagi cuba. Mana nak tau, tak kena kat tekak boleh diperbaiki. Orang kata, nak kena kenal "perut".


Resepi?
Tak payah kot kan, hangpa lagi hebat masak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 21, 2017

Kalau korang perasan

Kalau korang perasan,
Yui jarang dah nak update blog


Kalau korang perasan,
Yui banyak "berbunyi" di FB sendiri


Kalau korang perasan,
Perlahan-lahan rentak berblog


Haaaa,
Puncanya ialah KEMALASAN


Sobsobsob.


Siapa nak perasan?
Tak kisah pun dengan ko Yui oiiii. Hahaha.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 20, 2017

Roti Sardin bekal dari mak tersayang

Alhamdulillah,
Pagi ini dapat bekal lagi. Semua yang bekerja, semua dapat bekal. Hehehehe. Mana idaknya, Yui dah beli salad, tomato, maka kenalah semua makan. Kata nak makan sayur sangatkan, kita buat cara begini. Ekekeke.




Bekal dari mak tersayang haruslah SENTIASA SEDAP. Sama macam bekal roti sapu planta bergula haritu. ALLAH, kenyang sangat. Yui baru makan 1.


Terima kasih mak.
Orang saaaaaayaaaaaanggggg mak sangat-sangat!!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, February 16, 2017

Bekal roti sapu planta bergula

Tengok roti sapu planta mesti teringat iklan yang mak dia gigih kayuh basikal kejar bas, pastu semata nak sapu planta. Muahahahaha, terkesan iklan tu ea walau tak logik!


Oklah,
Pagi tadi mak Yui bagi bekal roti + butter & gula. ALLAH, walau ringkas tapi sedap dan kenyang sebab air tangan bonda sendiri. Maka, sarapan Yui tadi makan 3 keping. Kenyang sesangat.





Ini barulah betul ibu gigih bagi bekal pada anaknya. Ekekeke. Terima kasih mak. Muaaaahhh! Sayang mak.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, February 15, 2017

WW 3 [2017] - Menjaga kesihatan ikut cara Nabi






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 14, 2017

Glukos untuk diberikan kepada kucing

Kalau kucing sakit, tak bermaya, tak lalu makan, tak aktif, memang disarankan untuk beri mereka glukos. Kita kena juga "paksa" mereka minum sebab nak bagi kuat/cover akibat kekurangan makanan dan minuman.





Sebelum ni beli glukos jenama lain, dalam packing plastik, yang ini dalam botol. Beli kat ABC Petshop Station 18, Ipoh. Harga RM 9.50.


Yui akan gunakan picagari ( ada pelbagai saiz ) dan bagi mana yang tidak bermaya itu minum. Ada kucing Yui, letak dalam bekas pun dia nak minum sendiri, ada juga macam diberi "racun" bila bagi minum. Haaaa, ni cabaran dengan kucing naaa. Kadang pakej dicakar sebab deme taknak. Hahaha.


Alhamdulillah,
sekurangnya bagi glukos untuk rawat deme juga. Andai rasa tiada perubahan adalah lebih baik terus bawa ke veterinar okay.


Yui banyak rujuk pasal kucing di blog ----> Nurfuzie.com




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Kucing ke 23 dimandulkan : Sepet anak Seri

Ini sebenarnya kucing di rumah sewa. Taknak perkara lama berulang lagi, di mana maknya, Seri terlepas keluar. Seharian tak balik, tapi "terlekat" juga dia. Aduhhhh. Kecil lagi ketika itu. Dah beranak sampai 6 ekor bulan 9 lepas.


2 anaknya (betina) telah diberi pada yang sudi jaga ketika mereka sudah putus susu. Bila kenangkan kembali, tak sanggup rasanya sebab Yui menangis depan orang yang ambil mereka. Tak sampai hati tapi bila fikir kemampuan kami, relakan juga.


Maka tinggal 4 ekor. 1 ekor jantan dan 3 ekor lagi betina. Bila sudah sesuai untuk kasi, Yui bawa ke veterinar Jumaat 10/2/2017. Bawa yang jantan dulu sebab kos lebih rendah. Sekurangnya lepas ini takde plak yang tiba-tiba bunting.



Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk neuter kucing jantan di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 40


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Alhamdulillah,
Sepet cepat mamai, sedar sepenuhnya malam dan sihat berlari aktif keesokan hari. Mudah sangat menjaga kucing jantan. Korang pun boleh buat kalau taknak lebih banyak pembiakan terjadi.


Jangan jadikan alasan TIADA MASA untuk buat atau kekurangan duit kerana anda boleh berusaha jika sememangnya tekad. Tidak perlu menjadi PENTERNAK BERJAYA. Bila beranak banyak, open adopt. Bagi alasan terlalu ramai. Tak sampai 3 bulan jadi lagi dan berulang. Fikir balik ok!


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)
14) Labu 


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 13, 2017

Menang RM 50 dari Slimmtreats

Alhamdulillah, tak sangka terpilih antara 5 orang yang mendapat RM 50 dari pihak penaja iaitu SlimmTreats hasil dari melibatkan diri untuk join Giveaway Slimmtreats Bersama Dianarashid.com




Untuk pengetahuan korang,
SlimmTreats adalah pemborong dan peruncit chia seeds 100% organik ke seluruh Malaysia. Ramai orang dah tahu mengenai kebaikan & kelebihan chia seeds. Nak cuba turunkan berat, untuk kesihatan, WAJIB cuba ya!


Jika korang nak cuba chia seeds,
Boleh dapatkan dari SlimmTreats. 1 paket RM 27 termasuk kos pos dan setiap pek mempunyai berat sebanyak 200 gram. Boleh hubungi 012-614 5179 untuk membuat pesanan & penghantaran.


Terima kasih buat penaja, Slimtreats.


Hadiah RM 50 Yui buat beli kibbles anak-anak bulus. Alhamdulillah rezeki mereka.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Saturday, February 11, 2017

Blog bercuti sama macam tuannya

ALLAH,
Tak sempat nak schedule entry apa apa sebab Yui sambung cuti.  Cuti tak dirancang.


Motif utama,
nak kasikan SEPET anak Seri.  Lepas itu Yui nak bawa anak anak bulus yang tak sihat ke veterinar untuk terima Rawatan lanjut.


Maka jangan pelik kalau sepi sampai 4 hari.

Time cuti ada yang inform Yui menang RM 50.  Alhamdulillah rezeki.  Rezeki untuk beli kibbles anak-anak bulus.


Nanti Yui up entry penghargaan.  InshaaALLAH.


Selamat bercuti uolss.

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, February 08, 2017

Angpau dan kudapan dari tuan rumah

Walaupun CNY dah lepas, tapi aunty rumah ni tiap tahun tak pernah lupa nak bagi angpau dan kudapan. ALLAH, baik sungguh dia walau kita lain agama dan bangsa. Terbaik!!

.


Malam tadi dia datang rumah nak ambil duit sewa, terus dia bagi 1 beg plastik penuh dengan barangan seperti di atas. Ada limau, kerepek ngaku, kuih kapit dan angpau sorang satu. Heeeee, semoga makin murah rezeki aunty ni.


Tak kedekut langsung!
Mudah berurusan dengan tuan rumah macam ni. Alhamdulillah.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, February 07, 2017

[Delivery service] - Burger Chickenchop murah dan sedap di Ipoh

Ini adalah orang yang sama buat Pizza yang superb sedap, lembut dan tak kedekut dengan bahan. Tak percaya, meh tengok SINI.


Kali ini Yui cuba plak Burger Chicken Chop yang tengah viral di Ipoh Ipoh Ajer. Tengok kulit roti tu nampak menarik, macam pau cendawan tu kan. Hehehe.




Penuh dengan isi dan tak kedekut bahan.
Sedap!




Waktu Yui order ni Yui tengah puasa,
Jadi lambat makan tu sebab nampak melekat


Kalau tak silap harga sebiji burger ini dalam RM6-7 sahaja. Yang paling penting, ada cod terutama orang di Station 18, Ipoh. Ehhh tempat lain pun ada, korang tanya aje okay. Sebab permintaan tinggi, jadi merata dah akak ni boleh hantar. 



012 5739185
012 5739185
012 5739185


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, February 06, 2017

Cincin Emas Paku Pontianak

Pernah dengar atau tengok cincin paku pontianak? Ehhh ni bukan Yui saja bagi nama tau, memang namanya ini. Hahaha.


Haritu ada customer datang bawa cincin paku pontianak, maka Yui sajalah cuba pakai.





Erk, rasa hodoh aje letak dijari sendiri. Hahaha. Jejari yang runcing rasanya sesuai pakai macam ni. Tambahan kalau kulit cerah lagilah cun.


Saja cuba. Dekat 5 gram juga cincin ni.






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Saturday, February 04, 2017

Panduan Makan Maxxslim




Jom kurus dengan maxXSlim
InshaALLAH
Yui guide anda kalau anda nekad 


Agen Pro Maxxslim,
Nurul Yui 
019.233.1810




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, February 03, 2017

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017


Assalamualaikum..




 Klik Banner untuk join

Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.





Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :-

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )

**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code dibawah  ke html post blog


Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^