tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, December 30, 2011

RESEPI : Sweet potato versi YUI

Nampaknya ada yang tanya camne ak buat sweet potato <--- suka hati ak nak panggil apa kan?? Hikhik.. jadi demi menunaikan janjiku agar tidak terlerai, ak bagitahu cara yang amat-amat mudah coz budak tadika pon leh wat okies!!




BAHAN - BAHAN

1) Kentang * ikut suka kome nak banyak mana
2) Bawang besar * xkisah warna merahke or yang kuning tu
3) Mayonis * ikut la nak brand apa janji mayonis!
4) Lada hitam * beli aja yang siap jual dlm botol kecil tu okies
5) Sedikit garam


CARA  MASAK

1) Haruslah kome kupas kulit kentang tu a.k.a bogelkan ia dan potong ikut suka.. ak potong dadu..jangan terlampau kecik yer..
2) Kemudian,rebus kentang itu. Make sure,panaskan air dulu.. then baru masuk kan kentang..camne nak tau dah empuk? amik garfu dan cucuk kentang tu. lau leh "lut" empukla tu.
3) Bawang pon dipotong dadu.. bak kata masterchef..hikhik..
4) Buh kentang yang dipotong dalam mangkuk, masukkan bawang, then beberapa sudu mayonis, seberapa banyak lada, dan sedikit garam.


- harus ku tunjuk potongan ala masterchef kena tendang! hakhak -


Okies, DONE!! Senangkan?? cuma malas dengan idak aje tau.. so, settle.. mudah aje.. ak memang suka resepi yang mudah,senang,jimatkan masa.. ai likeeeee!!!


SELAMAT MENCUBA YER ♥♥


IKLAN : Terima kasih najihah untuk entry ini, terharu!!


n/y : Ni cuti..nak try masak apa plak ea.
erm,mood ada ke takde t..hihih..



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

23 dak comei sayang YUI:

Qil_H0shi said...

wah2.,ciri2 isteri mithali:)

nur anis said...

senang!!! nak buat ni...huhu

Lissa said...

resepi simple macam ni haruslah kene try..thanks yui..fiza akan cuba ^__^

Nizam Ijam said...

dah kawen belum? kalau belum nak masuk meminang..haha

zOeY zAu YaH said...

alahai sedapnya tgk =)

susulemakmanis said...

mcm sedapppp jer..terus lpasr.hehe

aimie amalina said...

weeeee
tunggu mase jek g kedai ni
nnti boleh buat kan kembo :))

WANDA said...

amboi dah jadi chef pulak..heeh..

Cik Azizah said...

terbaik la yui!

Miss Nadya said...

bookmarks resepi ini..macih..:)

feed nad dh berjalan..suka.:)

Eza Boom Boom :) said...

bawang tu tak yah buat apa-apa la ek? bubuh je ke?? resepi senang ni, memang Eza akan try!! :D. Makaseh yuii :)

cik ayuni said...

best nye sis..bleh try

Tihara said...

waw boleh bukak restoran ni..nak try nti :)

Tihara said...

waw boleh bukak restoran ni..nak try nti :)

Tihara said...

waw boleh bukak restoran ni..nak try nti :)

MiszMaryaNe said...

Macam bez je tu, boleh toraii buat ni...=)

Syakirah Rozuan said...

Wahhh. Nak buat la esok. Hehe xD

tya omar said...

buka restoran lah pasni. haha

Botak said...

rasanya telur goreng lagi senang., hahahaha..

cik ika said...

sedapnye..pasni nk watla..

syahirooAhmad said...

wah simple gila.. bleh cuba ni.. thanks Nusha

R Machomil said...

Leh la masuk masterchef lepas ni. hehe xD

ShahzCudin said...

tengah cari apa nk buat mkn malam, terjumpa resepi Yui nih.. :D