tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, December 01, 2011

TIPS : Nak tingkatkan FOLLOWER/PENGIKUT

Baru aje tadi dok tanya pendapat, antara follower dan reader mana pilihan kome.. dan ternyata,ramai yang pilih reader.. hihihi.. * kt sependapat! Owh ya, dan kali ini, entry ak adalah nak kongsi serba sedikit antara cara camne nak TINGKATKAN ANGKA FOLLOWER/PENGIKUT yer.. * ini hanya berdasar pendapat dan mungkin juga pengalaman ak sebagai blogger picisan ^__^




Jomla cekidaut apa caranya ea :

1) Buat entry yang tidak merepek/membosankan
contohnya, asyik dok cerita pasal cintanya saja, apa kata pelbagaikan.. tapi lau dah title blog, Blog Cinta Ku, xdapat nak kata apa la ea.. itu hak tuan empunya blog.. kome sebagai pembaca ada hak sendiri samada teruskan pembacaan atau cari "X".. Blog Arul Cuak ada macam-macam jenis entry..


2)  Guna bahasa yang mudah difahami
contohnya, ayat full atau sekadar singkatan yang difahami umum.. Jangan la plak dok wat ayat camni, "titew ase titew nak titow lew" .. erk,belit sikitlah lidah dan otak ak untuk faham.. contohnya Cik Aisha .. ayat yang digunakan mudah dan senang untuk difahami reader..


3) Rajinkan diri untuk BW dan tegur sesama blogger
apa salahnya beramah mesra kan?? jangan sekadar follow, pastu senyap aje.. tak syiok!! selain komen di entry at least gunakan sbox anda sewajarnya... chat di situ.. sebagai contoh, antara blogger yang rajin beramah mesra dengan ak di sbox ialah cik jijah .. follower dah lebih 3000 tapi still ramah tahap besh!! hikhik..


4) Jangan kedekut ilmu
kt di alam blog ini,sama aje semuanya.. cuma akal dan fikiran berbeza.. sebagai contoh, lau ada blogger dok tanya camna nak wat itu, wat ini.. bantula dia seadanya.. yang mana mampu, buat.. jangan wat tunjuk berlagak tau.. orang tak suka! antara blogger yang rajin membantu adalah cik nad ..


5) Anjurkan GA/Contest dan sewaktu dengannya
kadang-kadang secara tak langsung, cara ini leh tingkatkan tau.. mana idaknya, kat syarat-syaratnya dah ada WAJIB FOLLOW BLOG INI.. so,kome nak join, kome kenalah ikut syaratkan?? cara ini pernah ak buat  di 1st GA dr NUSHA..


Eh,cukupla kot 5 ni dulu.. ilang idea dah.. tapi bagi ak la, walau banyak cara sekali pon, yang penting hati tu biar ikhlas.. jangan pentingkan diri sendiri.. cuba menjadi yang baik.. dan ak nak kome tau, ak happy berblog.. xdapat digambarkan kerana kat blog ak leh bebel banyak..hikhik.. xcaya?? kome scroll sampai bawah, tengoklah ayat apa yang ada ea..




So, selamat berblog semua.. moga tips ni dapat membantu.. InsyaALLAH.. yang baik datang dari ALLAH dan yang kurang datang dari diriku sendiri..


Sebelum tu, ak nak bagitahu kome, antara blogger yang sudah lama ak kenal di blog ini ialah Kak Anne * dari anak dia dalam perut! , Cik Muda, Kak Emme dan lain-lain, even di alam maya, enjoy kenal mereka!!


n/y : TQ kepada yang banyak support
ak dalam dunia blog ini..
Jasa kalian hanya ALLAH dapat balas..





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

32 dak comei sayang YUI:

bobiedanbad said...

Tips yg menarik

cik ika said...

i like this tips..setuju sgt2..
hope ika da memenuhi la..law blom tlg gtaw ea..

Tihara said...

yang no 3 tu sgt2 setuju..tp kekangan masa tu yg melambatkan nk ber BW :)

smilenajah93 said...

tips yg sangat berguna :P

♥e'in♥ said...

e'in lg suke ramai readers dr followers laa yunk.. huhu..

hajarus said...

tips yang leh dijadikan panduan ni... tq yui... sharing is caring... :D

Yana yani said...

tips yng bgus

Bluewendy said...

nice tips dear..=) chaiyok2!!

Cik Azizah said...

hahaha macamner leh nama terselit tu.. hish jijah biasa2 la yunk. follower tu bukan penentu! yg penting readers macam yui ni. yg tak perneh jemu datang baca n komen entry jijah. maceh dear!

MaYa MustWany said...

aah setuju.jijah memang peramah.sempoi je. bagus tips ni..

Yasmin ♥ said...

Trime kasih bagi tips ni kakk ! :D

fiQ'Ra said...

haaa... setuju! tapi ada jugak follower ramai, entry tak best, tak syok gak kan :) sooo kena balance..

shidasyakirin said...

good tips dan mudah nak diaplikasikan. Buat dgn tak jer ..hehee

shidasyakirin said...

good tips dan mudah nak diaplikasikan. Buat dgn tak jer ..hehee

syahirooAhmad said...

GA / contest tu mmg terpikir nak wat.. tapi risau tak de sape nak join. hahha//

Juliet_iRa~" said...

setuju2..heee..:)

pss : rajinnya yui update blog!hee..jap2 nak bc entry sebelum ni,,

Bulan Syurga Firdaus said...

^_^

::CIK LYNN:: said...

btol...skong yui!!

Wanie said...

semua tips ni memang berguna kalau nak tambah follower kat blog kite :)

nur farahin binti sulaiman said...

farah setuju ngan tip semua tue..=)

Lady Shana Sweet said...

tengs 4 da tips... huhuhu kalau follower ramai tp paksa rela tak guna kan.. biorla org follow kite dgn ikhlas nak update entry terkini kite an??

lagi satu.. maybe kekemasan blog pong main peranan kot.. sbb kalau dah tulisan kat entri pon dah macam cacing kepanasan.. erm.. mcam mane nak baca.. last2 tekan "x" la jawabnya.. muahaha

blog kamu kite suke... hihihihi

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

contohilah yui...seorg follower dan juga seorg reader....
alhamdulillah orang faham bahasa cik aisha tu...cuba elak guna short form tp kdg2 terguna jugak...;p
terima kasih yui selama ni support...:)

msredcheesecake said...

Macam tak cukup je msred.... Gaknya pasal tula msred kurang follower...hhheeee

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

bagi moon..tips no2 tu..sgt2 penting kot.. haha

xlarat nak baca kalo ayat nmpak gedikkss sgt..haha.. xpaham ayat gedik2 nie.. titeww laa.. apa laa.. haha..

ermm biasanyer budak2 sekolah je kot suka wat ayat gtu..huhu

izyantyPersonalTaste said...

god tips.. :)

ShahzCudin said...

tips yg best..siap de contoh lg..

Nisa Greennnpanda said...

enjoy knal yui gak..hehe.. >_< good tips!!

Myshdorm said...

tips yang menarikk.terima kasih banyak2..boleh guna tak bagi blogger yg baru...saya punya follewer tiga 0rg jer..xpe bru nak mula..pelan2..hehehehe...

Miss Nadya said...

alhamdulillah banyak referral dari blog syg ni hari ni..:)

hehe..apa yg yui cakap tu semua betoi..nad sokong..:D

LynDa Sweet PinKy said...

Tips yang sangat bermanfaat...Bestlah dapat berkunjung kat blogger corat coret Nusha nie...:)

cik siti said...

nice tips..siti blogger bru,so mmg wajib try tips yg yui bg ni..thanks..

Anonymous said...

tq..tips yang berguna