tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, July 19, 2017

Macam mana nak tahu berapa isi manggis?

Wah wahh wahhh, manggis dah ada. Senang cari, senang dapat gituu. Haritu beli kat pasar malam, 1 kg RM 6, 2 kg RM 10. Belilah tak sampai 10, buat hilang kempunan.




Psssst,
Tau tak macam mana nak tahu berapa "butir" manggis dalam tu? Kalau tak tahu, caranya tengok bontot manggis tu. Kalau ada 6 "bunga" , 6 butir juga dalam tu. Cer tengok gambar atas, tu contohnya. Kalau dah tahu, diam-diam aje. Lama dah nak habaq tapi kali ni baru kesempatan sambil update blog yang makin sendu.


Ok sekarang dah tahu kan?
Yui memang suka pilih yang ada 5 ke atas sebab tahu saiz kecil dan senang telan. Hahahaha.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

5 dak comei sayang YUI:

Noor Azlan said...

Haha, baru saya tahu... ciptaan Allah SWT sangat lengkap...

Nurzakiah Hanum said...

la baru tau

amira faqihah said...

sy pun baru tahu ! lps ni boleh apply bila beli manggis ;D

Siti Yang Menaip said...

heheh kite baru tawuuu haa.. tengok montot manggis rupanya hehe..

Azhafizah Md Nor said...

betul tu. memang tepat sekali!