tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, November 10, 2011

RESEPI : Burgerdil daging versi YUI

Perasan entry semalam?? pasal xmow membazir daging korban.. ak gunakan secara berhemah!! So,arini,memandangkan ak ngah mood rajin * walau pale ni masih berdenyut lagi dan ditambahkan lagi, cik mas ada tanya camne cara buat, ni lah peluang nak belajar buatkan..




BAHAN-BAHAN

1) Daging secukup rasa,kalau boleh,biar lebih banyak dari kentang
2) Sedikit daun sup
3) Lada hitam
4) Sedikit garam
5) 6 biji kentang
6) 1 biji telur


CARA-CARA MASAK

1) Daging direbus..Jangan terlalu lembut coz pastu akan kisarkan * jangan hancur!jadi cam bertali tu cukup
2) Kentang dikupas kulitnya,dipotong kecil dan goreng kejap.. * leh gak rebus bagi empuk
3) Dah goreng,masukkan dalam mangkuk dan lenyek kentang tu sepenuh kasih sayang
4) Potong daun sup kecil-kecil,masuk dalam mangkuk
5) Masukkan pula lada hitam yang telah dikisar. buh ikut sesedap rasa
6) Masukkan secubit garam
7) Gaul hingga rata
8) Bentukkan/bulatkan
9) Panaskan minyak. celup kentang yang telah dibentuk kedalam telur dan terus goreng.



Time kome goreng,jangan suka kacau.. biar dia masak sebelah pastu baru kalih.. nanti,hancur lak burgerdil kome.. lagi satu cara ak,pas ak gaul rata dan bulatkan,ak biar dalam 30 minit, pastu baru goreng.. insyaALLAH, takkan lerai/hancur bila goreng yer..



SELAMAT MENCUBA YER






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

17 dak comei sayang YUI:

YNA said...

x pernah mkn pun bergedil daging..

kena try nie smntra ada dgg korban, hihihihi

salam kenal dear :)

Fathiah Hamim said...

yummyyy!

AnneRaini said...

sejak 2 menjak ni rajin pulak nusha masak ye...nak jadi isterilah katakan..hehe

nurkaloi said...

sis
kaloi rase better sis masuk master chef musim dpn nanti
dah mcm chef nie ngeeee

aimie amalina said...

simple dan sodaaaappp
ayooo
mang suke begedil, tu yg degilll je ni
hahahahha

Cik Azizah said...

wah nak ikut la resepi ni..tapi tah bila la nak buatnya..hehe

bloghok said...

sedap ah

aDisH.sHidA said...

sama mcm shida buat jugak....

sis92 said...

sedapnyaaaaa

suka makan begedil
sah org jawa :D

fiQ'Ra said...

mas nk cuba la nanti ;) thanks yui share resepi ~ nyum3 ~ nk buatkn utk afiq.. hehe

Miss Nadya said...

mak nad suka buat..:)

kalau tak da daging boleh guna ayam..:)

anitadiana said...

yui resepi lebih kurang sama mcm kak ita buat... cuma kak ita tak rebus..tetapi goreng..tak lembik...dan di tumbuk...kalu daging tak ada pakai daging buger pun boleh..tapi goreng juga...sedap nya...lama tak buat..

~Sya~ said...

sy pun suka begedil...mkn dgn soto

Cik Purple Pinkypuff said...

ermm.. nanti cp pon nak try la buat.. :) mesti sodap kan.. yummmy.. ^^,

p/s: dah jadik? jadi pasni boleh la letak watermark kat foto2 sis yui.. ;)

smilenajah93 said...

wahao !! dapnyaaaa ~~ nk! nk !

cik najihah said...

same je care kite buat :)

Eza Boom Boom :) said...

wah, best la resipi dari Yui,semua simple-simple..hehe...Tapi, yang ni Eza tak dapat buat sebab daging korban sudah habes dimakan.. :D, hehehe..