tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, August 11, 2011

TUTOR : Camne wat BLOCKQUOTE cantik-cantik???

hye kamu,hye kami,hye kumu.. erk!! pe ke hal yui!!
kome nak tau,ak TERSANGAT GUMBIRA kerana berjaya wat benda alah ini..
orang lain berkurun dah wat,ak je baru try.. mule-mule try and error gak..
tp ak gigih berusaha!! chaiyok2!!

apa yang ak buat?? tu ha,tajuk punya dulu,kome baca kome tau..

so,meh ak kongsi ilmu ini bersama pada yang belum tahu seperti ak ni..
ada beberapa org dh tnya =)

yui oh yui,hat mana yg unk dok kata belokkoto tu???
ini lah namanya BLOCKQUOTE


yui oh yui,kat mana ak nak kena tekan utk dapat fungsi cmtu???


sila tekan yg ak kotakkan kaler MERAH tu selepas korang highlight ayat apa kome nak okies!!

dan menurut kata sifu tongga, ada 2 cara..
jadi,kalian yang suka/xsuka PERLU bergodek-godek kat html itu yer..
jom mulakan.. ak tunjuk apa yg ak buat okies..


1) DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML dan tick EXPAND WIDGET TEMPLATES
owh ye,sebelum tu tolong download full template..mana nak tau,kot-kot tak jadi,ada backup balik..
dah WARNING ni..


2) kome tekan Ctrl+f  dan cari code pertama kat bawah ni dalam kotak find tersebut

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

apa?? xjumpa ea.. cari code kedua ni lak lau xjumpe code pertama td..


]]></b:skin>  


kod kedua adalah untuk template blog ak..

3) jumpa dah kan?? orait,kalau kome jumpe code pertama, sila copy code yang ada kat bawah ni dan GANTIKAN dengan code pertama tadi..tapi,kalau kome punya code kedua, copy dan paste code bawah ni ATAS code kedua tadi..



.post blockquote {
background: #FFF380;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}
dan kalau kome nak yang bercorak-corak,amik code bawah ni..

.post blockquote {
 background: url (URL Image kome) repeat;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}

boleh cari corak comel tu screamcute
byk lagi laman web yang leh kome cari+geledah


gantikan aje URL Image kome tu.. make sure hujung url tu ada .gif atau jpg.ak xtau nape,hahaha!!

BIRU = warna background..korang leh cari banyak lagi  warna lain di sini

MERAH = bentuk border kotak blockquote kome.. yang ni kome leh ubah ayat
top bottom left right .. mcm ak,ak ikut aje code yang diberi yer..

UNGU = 1px - adalah tebal border kotak blockquote..korang boleh ubah..
solid - bentuk garisan untuk border 

solid ialah garis lurus
dotted ialah garis titik-titik
dashed ialah garis putus-putus
 
PINK = adalah warna border kotak blockquote 


4) kome PREVIEW dulu baru SAVE..pastu kome try la wat BLOCKQUOTE tu..


yui oh yui,ak peningla mcm panjang aje ni..
uish...beselah tu..cuba..tak cuba mana nak tau kan3???
Good luck ea pada yang mencuba..


sumber : kak mia comel

kalau sudah berjaya,cer komen kat entry ni..barulah ak tau kome BERJAYA..
aku suka lau ramai berkongsi ilmu ni =)



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

17 dak comei sayang YUI:

asamasin said...

thx..sgt membntu.. :D

eima said...

aku pun td dok buat mende yg sama ... dok godek cr code yg ke2 .. template aku sama cam ko tak de blockquote ...seb baik jumpe ...ko lmbt sgt up entry ni klu tak yah aku ssh pyh nk cr tau ....

aku nk tambah ckit ...

cr background yg seemless tile tau ..
sbb kadang tu error disebabkan size besar sgt

Miss Nadya said...

nad punya blockquote mcm xlawa..tapi mls cari background lagi..hehe..:)

new entry :: Day 05 - A picture of your favorite memory

~Sya~ said...

oo gitu je ye...thanx

NOOR FATIN said...

nanti la nak try. hehe thanx tau

merahitujambu said...

terima kasih tutorial...nk cuba laaa

Amirah Adnan said...

aaa... x paham.. huhu

ArulchelseA said...

nnt nak try tgok blik tuto ni..

Cik Muda Sae said...

yui, kalo nak order qaseh collagen boleh jewp..huhu~

WuMing said...

Best nii... Nanti try tengok..

TQ

eintan nurfuzie said...

DAH PANDAI DIA UAT TUTO

aanie said...

thanx..nnti nak try la....bookmark dulu...

anismelon said...

anis dah wat dah yg nie..

psstt..yg nie tak mintak ajar dah..heeee

Cik Azizah said...

jap nak try!


oh ya..kalau nak center mcmner yui?? tulisan jijah yg dalam tu tak nampk la yunk..huuuu

mia said...

hehe..huwa, thanks dear sbb kasi kredit, oh terharunya yui.ehehee..

all da best semua :)

::CIK LYNN:: said...

yui....cik lynn try tuto ni...

jadi...thnks =)

::CIK LYNN:: said...

hehe...yup...mesti la jadi sebab ada cikgu yg ajar...

blockquote cik lynn hasil tuto yui n blog Ayu...=)

thanks sgt2 tau...
suka!!