tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, August 10, 2011

TUTORIAL : Create Recent Post Blogspot

 hye hye hye..yui bersiaran lagi..kali ni bkn berpokpek saja-saja okies..
skg ni nak berkongsi ilmu dgn hangpa yg nak tau orait..
yang dah tau alhamdulillah,yg belom macam ak,meh belajar bersama-sama..

selain dok guna BLOG ARCHIVE tu, dan aritu ade kongsi pasal view versi kalendar kan..
skg versi tulisan lak eh,memandai je ak ni!!


ala,akan jd macam ini okies.. ak dah try td!!


Tujuan : memudahkan pengunjung yang datang tahu update terkini kome
Kelebihan : nampak lebih simple,lebih jimat ruang, kome 
             leh tentukan sndiri berapa post nak letak 
                    dan leh gak tukar yang lain ikut kekreatifan  

yui oh yui,camne nak buat tu????
 ok adik-adik,mak-mak,akak-akak sekalian,kome perlu ikut step yg simple+mudah aje..

p kat LAYOUT > ADD A GADGET > HTML/JAVASCRIPT dan COPY PASTE
ayat keramat kat bawah ni okies...  
    <script language="JavaScript">
    imgr = new Array();
    imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
    imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
    imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
    imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
    imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";


    showRandomImg = true;
    boxwidth = 220;
    cellspacing = 8;
    borderColor = "#ffffff";
    bgTD = "#000000";
    thumbwidth = 10;
    thumbheight = 10;
    fntsize = 8;
    acolor = "#666";
    aBold = true;
    icon = " ";
    text = "comments";
    showPostDate = false;
    summaryPost = 40;
    summaryFontsize = 8;
    summaryColor = "#666";
    icon2 = " ";
    numposts = 5;
    home_page = "http://www.nusha1706.blogspot.com/";
    </script>
    <script src="http://anastasyeaproject.googlecode.com/files/recentpost.js"  type="text/javascript"></script>

   
kome kena tukar link http://www.nusha1706.blogspot.com/ kepada link blog kome..
make sure ea tanda / ni ada!! jgn nak gatal tangan xletak..kalau tak letak,takkan berfungsi..
x caya?? p try la ea.. degil sgt!hahaha


yui oh yui,mana yg unk dok kata leh men tukaq-tukaq tu???
haa,ni nak habaq mai la ni...

imgr[0] = Tumbnail post tersebut. 
boxwidth = Lebar widget
cellspacing = Jarak antara gambar
borderColor = Warna border ( ganti dengan warna background template kome,xnk xpe)
thumbwidth & thumbheight = Tinggi dan lebar gambar
fntsize = Ukuran text
acolor = Warna text
aBold = Bold text, "true" = bold atau "false" = tidak
numposts = Jumlah post yang ingin kome nak paparkan


yui oh yui,xberjaya pon!!
WHAT?? xberjaya..hangpa biaq btoi.ak wat elok aje..aish..
cuba balik dari pertama smpai akhir..
tgk elok-elok na..


n/y : huhuh,okies..dah mcm ngokngek ni.ak sbnrnya dah mcm kena alah ni..
gatal-gatal tangan ak ni beb!!


ak suka lagi gune versi berikut




_________________________________________________________________
guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan
_________________________________________________________________

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

12 dak comei sayang YUI:

Miss Nadya said...

suka tuto yui..sebab senang nk faham..:)

Anum said...

nak buat la..
thanks

Maya Lisa said...

gegegegeg ^^ Maya dah ade daaaaahhh ^^ MORNING UMAH SINI !!

ArulchelseA said...

yg versi yui suka tu ada tuto tk?

anismelon said...

anis guna versi yg 1st je..heee..t nak try versi yg 2nd lak lah..

PinKy MoMMa said...

wahhh hebak la nuyui ni :)
akak guna yg standard je la..huhu..

si cantik sally said...

i da try yg ni..nak tanye kalo nak buat border lengkong cam u cmne?i try x leh la..cer tengok blog i xde border lagsung x kemas..:((

r'Da said...

nak buat nak buat.. :P

Macam Betul said...

thank you utk tuto ni,, kalau ambik dari wigdget yang tersedia tak ada ke?

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

@ mcm betul

xleh lak ke blog kamu,xder link..

ader, tu yg popular post pon leh guna =)

Cik Azizah said...

jijah lebih suka yg animated tu..gerak2..ngeee~~

ms.sixteen11 said...

salam... nk tnye mcm mne nk buat list entry mcm "marble cheese" awak tu..?