tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, July 29, 2011

TUTOR : Blog archive versi kalendar



Assalamualaikum dan selamat pagi kepada yg sudi berkunjung ke blog ini.. Bersempena hari Jumaat yang mulia ini,ak nak berkongsi ilmu dengan sesape yang sudi ea.. Dan kali ini,ak nak ajar macam mana nak wat BLOG ARCHIVE atau entry kome yang berlambak tu menjadi versi kalendar..
Macam gambar yang ak dok tunjuk atas ni la.. Nampak kan?? xnmpk,ak korek mata kome!!hahaha..
Jom tgk apa kome patut buat..

1) p kat DESIGN > ADD A GADGET > HTML/JavaScript dan
    paste kan "ayat keramat" kat  bawah ni..

<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="nusha1706.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
</style>

2) sila tukar yang link blog  tu kepada link blog kome


3) time zone tu versi Malaysia,so jgn gatal tgn tukar if kome masih berada di Malaysia!!


4) try PREVIEW dulu pastu dah puas hati baru SAVE..


pesanan dari ku : nampak kan yang ak kaler warna KUNING tu,yg bold tu leh tekan..yg xder,xleh tekan..ada kata lau ada entry baru leh tekan tp ak check ak punya,xmow lak!! sebab tu ak CANCEL wat versi kalendar even ia nampak lagu cun!! so,sape nak try,tryla ea..

Kalau dah try,jgn lupe KOMEN la serba sedikit kat entry ini,baru ak tau kome berjaya ke idak hasil perkongsian dariku yg xbrape nak betul ni,hahaha.. Bolehkan?? huhuh,ak perasan sendiri!
















































guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

8 dak comei sayang YUI:

eintan nurfuzie said...

DH PANDAI DAH DIA..LEH KITA UAT TUTO SAME2

PinKy MoMMa said...

hehehe rajinnye adik comel ni :)
smoga membantu kawan kawan yg memerlukan tuto ni..

eintan nurfuzie said...

hadiah x sampai lagi..
huh..ala..x ajar,..
tp share kan..sme2 tolong blogger xtau,,,

Miss Nadya said...

wah..nuyui wat tuto..:)
dah wat tadi...sekali tak puas ati lak...hehe...

anismelon said...

tutor kalender..somel somel..anis tak merasa nak wat sume nie..sodeh je..prnt scrn tak berfungsi..

Abang Stalker said...

comel kot..haha

thanks nuyui ;)abg berkira2 nk bt ke x ni.da la blog cm prmpn kaler pink. =='

DekYaa said...

thanks kak yui sebab bagie tuto nie.. adekk lama cari tau

::CIK LYNN:: said...

cik lynn try tuto ni....thanks...