tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, September 09, 2011

TUTOR : Cara nak buat CUMULUS LABEL

Kalau tadi ak ade mention nak kongsi hal ni bersamakan??
meh ak tunaikan janjiku ini...
nak kongsi apa kali ini?? sila perhati sebaeknya okies..


- dalam bulatan merah itu -


MACAM MANA NAK BUAT???

DESIGN > EDIT HTML > tick EXPAND WIDGET TEMPLATES


kome cari pula kod berikut ( guna ctrl+f dan masukkan kod bawah ni )


<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

lepas dah jumpa kod kat atas ni, kome copy+paste lak kod panjang bawah ni
kat BAWAH kod pertama tadi.. yang kod atas tadila ye


   <b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
    <b:includable id='main'>
    <b:if cond='data:title'>
    <h2><data:title/></h2>
    </b:if>
    <div class='widget-content'>
    <script src='http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/swfobject.js' type='text/javascript'/>
    <div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>
    <script type='text/javascript'>
    var so = new SWFObject(&quot;http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
    // uncomment next line to enable transparency
    //so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
    so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
    so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
    so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
    so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
    so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
    so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
    so.write(&quot;flashcontent&quot;);
    </script>
    <b:include name='quickedit'/>
    </div>
    </b:includable>
    </b:widget>


 Sudah ikut step semua tadi,kome PREVIEW DULU.. lau nak adjust apa-apa,
buat dulu okies.

240 =  adalah width (lebar)
300 = adalah height (tinggi)
#ffffff = backgroud colour, kome leh cari kat sini


dah ubah apa patut, baru SAVE.. Tapi kalau ak punya,ak tak ubah apa-apa okies..


SELAMAT MENCUBA!!


kredit : kak mia

n/y: bila buat label camni,terasa men bola sepak lak..
nampak kemas sikit dari yang serabut semacam tu...





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

8 dak comei sayang YUI:

Anum said...

bestnya
banyak share ngan blogger
thanks

eMMe said...

YUI, yang itu tutorial utk blog yg ade label2 kan...kan..kalo takde, camner nak wat label2 tu, ade tutorial tak yang?

Cik Azizah said...

wah ni menarik! jijah dah lama cr tutor ni..maceh2 dear!..nnti akan cuba...

notti netti said...

thanx yer...;0

mia said...

hehee, tq dear kredit kat akak :)

MiSs NuRuL said...

cik yui..nak wat iye..thanks sbb bg cara nak buat.. =)

esyaown's said...

tak jumpa lah kod nya~
dah cuba dah,,

ayut said...

yui..ayut godek2 jmpe ni...nnt nk try la..maseh dear :)