tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, October 07, 2011

TIPS : Untuk penunggang MOTOSIKAL terutamanya WANITA (part 2)

Okies..kalau malam tadi tentang keselamatan beg, pagi ini ak (part 2) nak kongsi pasal pemanduan.. * pergh,dah macam ayat ak drive kete ni!  Maksud ak,cara nak bawa moto.. ko ingat ikut suka hati ke nak bawa?? Ada cara gak..




Kang elok ko bawa badan ngadap depan, t ko tala belah len.. elok duduk secara berhemah, ko dok menonggek plak .. * apa ingat cantik bontot tu nak nonggek??  okies2..melalut!! so,apa yang perlu ak kongsikan untuk cara pemanduan?? rujuk bawah yer..


1) Duduk atas sit moto dengan selesa.. Jangan kaki kiri letak belah kanan, kanan ke kiri 
* ada ke wat gini??
  - kaki kanan untuk brek, kaki kiri untuk tukar gear.. sama macam ko drive kete la..


2) Bagi signal apabila nak masuk simpang/berhenti/tukar laluan..
- jangan rasa malas sangat gunakan jari mulus tu untuk bagi signal..at least 
orang sekeliling tahu ko nak kemana.. ya dak? 


3) Pastikan tak masuk laluan lain yer.. terbabas!
- terutama bila melalui jalan yang bengkang bengkok.. suka sangat "makan" laluan orang.. 
kalah bawa lori! macam mana orang tak hon kan??


4) Pastikan ada jarak antara kome dengan pemandu depan dan belakang..
- tak payah gatal sangat nak rapat.. terutama dengan lori dan bas.. depa tak nampak hangpa.. ko boleh baca pemikiran orang?? tiba-tiba dia nak tuju tempat len.. naya kome!!


5) Abaikan jika ada orang dok "hye adik", "pheewittt!!"
- itu semua muka longkang.. lau depa kenal ko, kompem panggil nama.. ini idak,itu namanya jantan nak mampus! semak aje.. saja nak ganggu.. so,tumpu perhatian yer..


6) Check dulu keadaan moto sebelum guna * ini patut yang no 1. terlajak lak!
- Check minyak hitam,lampu signal,lampu brek.. angin tayar.. minyak moto tu cukup ke tak.. dll..


Ini ajelah yang dok terlintas kat pikiran ak sekarang ini.. ada tambahan len?? meh kongsi sesama.. Ini bukan takat untuk motosikal, penggunaan kenderaan lain pon perlu praktik kan yer.. So, 2 jenis tips ak kongsikan.. kalau ada tambahan lain,insyaALLAH ak kongsikan lagi ea...




Kita ni hanya mampu merancang.. kadang kt dah bawa elok-elok tapi oleh sebab sikap pemandu lain,kita juga boleh teraniaya, sama-sama berdoa yer..


n/y: petang ni balik SS..
doakan ak dan moto ku selamat yer..
risau gak,kompem keadaan jalan raya
arini luar biasa dari hari lain..





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

18 dak comei sayang YUI:

smilenajah93 said...

haha ~ bestnyeeee naik motor ~
akk , saye slalu antar adik sy g skola naik motor juge . :)

Anum said...

kena sentiasa berhati-hati

shahrul ™ said...

satu lagi tambahan...check dlu ada lesen ke x..haha

Cik Anita said...

hehe.

Bagus Yui ni. Dah ada gaya nak jadi polis terafik yee. Ke dulu ada cita2 tapi tak kesampaian? hihi

merahitujambu said...

sya sampai skang x reti bawak moto..naik motor je reti..=_=

El-Janna said...

hueh788 thanks share^^

ape tips lain?? hehhe

El-Janna said...

hueh788 thanks share^^

ape tips lain?? hehhe

hajarus said...

arrr lame nyer x tunggang moto... dah 6 taun rasenyer... klu dulu kemane jer moto la jadi peneman setia... bc n3 nusha ni teringat kenangan merempit dulu... best2...

ღ p!nk veLvet ღ said...

tade lesen moto ... n tatau bawak moto pon, uwaaaa~~

MiszCoMoT said...

comot suka bawak moto laju2...errr bukan rempit2..bawak laju2 dengan penoh kesopanan tauu...heeee

Niena Pengembara Ilahi said...

kena sntiasa brhati2..

kebanyakan org pmpuan ni lau bawak motor xtgk kiri kanan dh, naik plak kt tgh2 jln raya.pastu keselamatan barang2 berharga tu xjga, kalau org ragut sekali jatuh ngan penunggang tu

eima said...

yui hati2 bw moto tau kes ragut byk skrg nih ...huhu


tips tatau sbb dah lama tak bw ngan naik moto .. klu naik aku kompom gayat ...huaaaaaaaaa

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ngeee~ lebih tertarik tgk kucing tu..hehe

Cik Azizah said...

ha bagus2...memang kena berhati2 pasni!

aimie amalina said...

suke entri nih!
hehehhee
smbgngn kelmarin ye..hehehe
bole plak terlajak
bru keluar la tu isinye
hehehehe

En. Kronik said...

berpakaian senonoh. :D
tips terbaek..

aTy _faRed~ said...

naik motor ni memang kene berhati2 lebih... dah lame tak naik.. last sekali mase tingkatan 4.. tu pon eksiden sebab poyo sangat bawak laju kat lab ade pasir.. hahaha..

Advie Motor said...

Salam Kenal
Blogwalking
Please Visit My Site ,,