tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, February 14, 2017

Glukos untuk diberikan kepada kucing

Kalau kucing sakit, tak bermaya, tak lalu makan, tak aktif, memang disarankan untuk beri mereka glukos. Kita kena juga "paksa" mereka minum sebab nak bagi kuat/cover akibat kekurangan makanan dan minuman.





Sebelum ni beli glukos jenama lain, dalam packing plastik, yang ini dalam botol. Beli kat ABC Petshop Station 18, Ipoh. Harga RM 9.50.


Yui akan gunakan picagari ( ada pelbagai saiz ) dan bagi mana yang tidak bermaya itu minum. Ada kucing Yui, letak dalam bekas pun dia nak minum sendiri, ada juga macam diberi "racun" bila bagi minum. Haaaa, ni cabaran dengan kucing naaa. Kadang pakej dicakar sebab deme taknak. Hahaha.


Alhamdulillah,
sekurangnya bagi glukos untuk rawat deme juga. Andai rasa tiada perubahan adalah lebih baik terus bawa ke veterinar okay.


Yui banyak rujuk pasal kucing di blog ----> Nurfuzie.com




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

11 dak comei sayang YUI:

Dunia Zumal said...

Baru tahu, nice sharing Yui

Noor Azlan said...

Kalau kena cakar cepat2 ambil suntikan takut ada jangkitan... Tapi kalau kucing duduk dalam rumah ni biasanya bersih...

Seorang Syed said...

Ohhh kucing pun kena bagi glukos eh? okay baru tahu benda ni harini sebab memang takda pelihara kucing kat rumah.

Ann Ishak said...

tak pernah cuba lagi dkt kucing saya

Busyra Bt Takiyudin said...

first time tngok. dkt rumah busyra ada 3 ekor kucing. tiap hari makan ikan . hehe

Mayy Jie said...

First time tahu pasal ni, insyaAllah boleh dicuba untuk kucing2 kalau ada yang lemah nanti, minta dijauhkan...susah hati jaga kucing sakit ni. semoga depa sihat2 selalu.

Cik Itah said...

nice sharing yui..tapi sy takda kucing hehehe

Eintan Nurfuzie said...

OK.. btui info ini. Selain yg de kat petshop.. manusia punya glukose pon boleh

ZULHILMI TEMPOYAK said...

baru plan nk bela ikan..

Azhafizah Md Nor said...

ok noted.. Tq Yui kongsi maklumat kucing.

Norhayati Mohd Isa said...

Ohhh ada juga glukos utk kucing ye..
Healty kucing yui..