tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, June 04, 2014

Apa itu stevia?

Sejak aku amalkan diet atkins, barulah terhegeh nak tahu apa benda stevia. Kalau dulu takde nak ambil kisah sangat. Jadi, sekarang aku share di blog untuk rujukan kita bersama apa itu stevia.


Secara ringkas stevia ini sebagai pengganti gula pasir yang biasa kita gunakan dalam harian kita. Di Malaysia tak ramai yang amalkan atau mencuba stevia. Walaupun harganya agak mahal tapi kebaikannya menjadi point terpenting kenapa stevia menjadi pilihan.


Info lanjut mengenai Stevia


Rasa stevia? Manis seperti gula Kelebihannya ialah tidak mengandungi kalori, karbohidrat, lemak serta toksid. Stevia di pasaran ada dua jenis yang biasa boleh kita lihat. 


1) Serbuk
2) Cecair







Aku sendiri pernah beli stevia jenis serbuk. Serious memang manis walau sedikit sahaja kita picit. Satu botol kecil RM 25 ( beli keluaran IKS ) tapi mampu tahan lama sebab penggunaannya hanya sedikit sahaja.


Mana nak dapatkan stevia?
Boleh order secara online. Jualan IKS pun ada. Guardian, Watson & farmasi. Anda hanya perlu tanya " stevia ada jual tak?" Huhu.


Apa salahnya mencuba kalau tak pernah guna stevia. Sekurangnya ada inisiatif nak jaga kesihatan jugakan? Mencegah itu lebih baik. Walau apa pun, perancangan ALLAH itu sudah tertulis.


* Gambar stevia digoogle. Gambar bertujuan sebagai contoh stevia yang boleh digunakan dan tiada kaitan untuk penjualan. Terima kasih.


Update :
Stevia bukan gula tiruan tapi pengganti kepada gula pasir
yang jauh lebih selamat
Contoh gula tiruan seperti equal & sewaktu dengannya





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

8 dak comei sayang YUI:

lynndamya said...

Salam..em stevia ni mcm pemanis tiruan ke? hati2 sbb tak semua pengganti gula tu elok utk kesihatan..apa pun selamat berdiet ya ! :D

Cik Itah@RRP said...

salam yui.. dulu sy penah keja kedai topup..bapak bos sy banyak tanam herba termasukla stevia ni..memang manis la daun dia..macam gula
ada yang cakap bagus..ada jugak yang cakap tak berapa bagus..entah yang mana satu betul..:))

Cik Itah@RRP said...

p/s tambahan hehhee..bagus kalau kita pun tanam sendiri pokok stevia ni tapi kena pandai jaga la sebab haiwan seperti kambing dan ayam suka makan daun stevia ni..then agak cerewet jugak jaga pokok stevia ni..sy pernah try..kalau tak pandai jaga memang pkoknya cepat mati ..

Azhafizah Md Nor said...

tak tahu pulak ade jenis cecair..stevia memang bagus dari gula..sesuai untuk diet dan mereka yang ada penyakit kencing manis

AnneRaini said...

akak tau pasal stevia ni tp xrasa nak try pulak..ade org kata stevia xsedap walaupun manis..entahlah,

Ann Ishak said...

saya tak tau pasal product ni, nanti nak cuba la :)

hana hadi said...

xpernah tengok plak gula ni..

siti alfakhishah aman said...

INGAT NUYUI JADI STOKIS JULA STEVIA.. HAHAHA

LAGI SENANG PAKAI PICIT DARI PAKAI DAUN LA KAN.. SEBAB KAT KAMPUNG ALISE DIA JUAL POKOK..