tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, June 10, 2014

Vitamin C dan udang boleh bawa maut hanyalah mengarut

Korang pernah terbaca katanya kalau makan vitamin c, jangan pula makan sekali udang. Katanya membawa maut. Lepas itu di FB nampak ada share gambar perempuan yang darahnya mengalir dari hidung dengan banyak. Konon kesan pengambilan dua benda ini.


Mohon anda baca sendiri blog seorang doktor { entry }.


Rupanya bila aku baca blog doktor di atas, baru tahu hakikat sebenar. Kalau tidak selama ini aku duk follow la apa yang di share di FB tanpa usul periksa. Mohon korang baca penerangan doktor di entry tersebut. Baru boleh faham.


Sebab itu yang suka share sebarangan tu belum pasti SAHIH. Banyak sangat penyebaran palsu sekarang. Lepas itu menakutkan orang. Lepas itu yang tak berapa nak selidik pun mengikut sahaja. Macam akulah! Tipah tertipu selama ini.


Punyalah aku makan vitamin c dan hari yang sama taknak makan udang. 


Ceh! Diklentong selama ini.



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

12 dak comei sayang YUI:

Nurzakiah Hanum said...

macam2 kan

Azhafizah Md Nor said...

ohh ingatkan betul² fakta tu sahih.takut betul kan.. tapi skang ni kalau ade penyebaran maklumat memang kena siasat dulu.tq share info ni yui

Nur A.Z said...

kat fb pulak byk share2 je kan. Semua org pun byk dikelentong...

Ezy Loy said...

kite pon trkena.. kemain pas mkn udang xmkn vit C..
tipah tertipu..
ssh nk percaya kalo bnde2 yg dishare kat FB skrg ni.. huhu

Liza Licha said...

pernah dengar jugak pasal benda ni yui

lynndamya said...

Haaa tu lah tau xpe..kalau baca dpd FB ni, rasa mcm mental sikit sbb entah betul ke tak..terima kasih atas perkongsian :)

eima said...

blog Dr Zubaidi Blog Fav aku tu... salah sorg ahli shaklee jg ...

AnneRaini said...

sbb tu akak sgt tak suke share benda2 dlm fb.. setahun boleh kira berapa kali akak share...

Mimi Azirah said...

Akak dh lama tau psl nih memg tipu

Shida Radzuan said...

tipah tertipu yui heheee ^_^ dorg mmg suka war2 kn berita yg blm sahih tp bg depa sahih dah haihh!!

Nadia Johari said...

Jangan percaya bulat2

ayut said...

Dulu pnh dgr jgk kata xblh...