tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, June 13, 2014

RESEPI : Telur Tuna Gulung

Semalam mood rajin datang lagi. Bukan apa, bahan dah ada apa salahnya gunakan sebelum terpaksa masuk dalam cikpah ( tong sampah ). Resepi mudah dan menyenangkan. Paling utama mengenyangkan.




Bahan-bahan ( 1 orang )

1) 2 biji telur
2) Garam secukup rasa
3) Sedikit cheese
4) Salad
5) Tuna
6) Mayonis
7) Sos cili
8) Baby tomato 3 biji


Cara-cara

1) Kacau telur & garam hingga sebati
2) Masukkan dalam pemanggang ajaib ( lebih cantik strukturnya )
3) Taburkan cheese & tunggu hingga telur masak
4) Gaulkan tuna dengan mayonis
5) Letak salad, campuran tuna mayonis, tomato & sos cili
6) Gulungkan dan potong ikut saiz yang anda suka

* Boleh gantikan tuna dengan bahan lain. Boleh buat daging burger, ayam, udang, ketam & apa saja menu kesukaan anda. Boleh masukkan timun atau lebihkan sayur hijau yang lain.


Menu simplekan? Itu yang aku suka buat. Menu ini sesuai untuk mereka yang berdiet atkins. Aku sekarang dalam fasa 2, jadi boleh masukkan tomato. Yang berinduction boleh abaikan dahulu sekejap.


Aku suka buat menu macam ini. Motif? Nak bagi makan sayur hijau banyak-banyak. Sumbat dalam itu tak sedar ngap banyak. Hahaha.


Lepas ini nak cuba menu simple apa pula ya? Ada cadangan?


IKLAN KUIH RAYA/KUDAPAN 
Boleh rujuk entry ini
InshaaALLAH sedap!



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

17 dak comei sayang YUI:

ecah khalili said...

owh..engatkan guna roti tadi..telur rupanya..thanks for sharing..nnti boleh cuba..^^

AnneRaini said...

sedap2...menu mcm ni mmg akak suka.

Nur Inani said...

sedap nii.. boleh la try and error.hihi :P

Tihara said...

nampak sedap ni yui :)

PetakBunga said...

aku tabik spring dgn puan nursha kita.. still diet lagi. tgok hr tu dah kurus dah tu.. sila jgn buat sy jeles sgt..

Nurzakiah Hanum said...

nyum2

Azhafizah Md Nor said...

buat menu lunch pun sedap gak ni

Sally Yatiey said...

Sedappppp ;D

Jie Susanos said...

simplenya nk bt dan melazatkan ni..

Shida Radzuan said...

sedap nmpak..mesti cuba resepi ni :)

azizah :) said...

wahhh menyelerakan la.. sedap ni

Cik Itah@RRP said...

salam yui...nice sharing..:))
btw menabung volkswagen :)

Sya Mimie said...

Msti sdap ni kn..

Sya Mimie said...

Msti sdap ni kn..

IntaNBerliaN said...

alahaaiii nmpak sedap la plak...

Myra Jay said...

Akak suka ambik resepi atkin, tp seallu failed nak fokus bebetul..huhuu

Nadia Johari said...

Tak pecah erk telur tu