tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, June 11, 2014

Nombor rujukan tiada dalam sistem poslaju

Kalau anda adalah seorang penjual atau pembeli online, pastinya dah biasa dengan nombor rujukan terutama melibatkan poslaju. Bila kita beli barang sudah tentu penjual akan bagi nombor rujukan agar kita boleh semak di laman web poslaju.



Ini contoh dariku sendiri. Seller bagitahu dah pos hari Isnin tapi Selasa masih belum sampai. Dari Terengganu ke Perak. Apa yang membuatkan "tidak sedap" ialah bila semak nombor rujukan, tiada dalam sistem. 


Ada beberapa kemungkinan kenapa nombor rujukan tidak dapat dijejak :

1) Seller bagitahu terlebih dahulu sebelum pos item
2) Seller masih tidak pos mengikut perjanjian
3) Sistem down


Aku sebagai seorang penjual juga dah biasa dengan masalah macam ini. Bukan apa, kadang-kadang kita dah buat kerja elok tapi ada pula pihak lain buat masalah. Paling utama pos hari ini esok dijamin sampai tidak boleh digunapakai sangat sekarang. Maaf sebab ini memang kenyataan.


Jadi, aku memang bajet dalam 2 hari baru sampai ( ikut kawasan ). 


Apa pun, kita sebagai penjual & pembeli kena ada sifat sabar. Andai melibatkan poslaju, tolong bajet dalam 2 hari akan sampai. Kalau sampai awal itu kira terbaik! Kalau lebih 3 hari tidak sampai, kena terus berhubung dengan seller & pihak poslaju.


Takut berlaku keadaan yang tidak diduga. Itu semua kita tak jangka.


Kadang-kadang guna setem lagi cepat tau. Muahaha!


IKLAN KUIH RAYA/KUDAPAN 
Boleh rujuk entry ini
InshaaALLAH sedap!





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

27 dak comei sayang YUI:

Nurzakiah Hanum said...

baiklah

lynndamya said...

Salam..owh yup ngeri jugak klw mcm tu..yui beli barang besar or kecik? sbb hari tu, kita beli on9..dua just kasi track number..kita check pada kategori bungkusan / parcel..tgk2 xde dlm sistem..rupa-rupanya kat bahagian Pos Laju..sbb barang tu kecik je..tp klw mmg xde dlm sistem tu, something wrong lah kut..harap2 sampai lah arini or esok..

Yui, jemput join giveaway di blog saya..just buat ikut syarat je, confirm yui boleh dapat..sbb sy boleh rekemenkan yui utk dapat voucher diskaun LAZADA..hehe :) TQ

PetakBunga said...

kalu pos oficer scan memng biasa terus update kat databased dia..
cuma kdg2 kalau kat cwngan pos ofice ada yg tak terscan..
luar kawsan jauh sikit dr selngor biasa 2 hari plg lama.. ikut pengalaman sy, okey dah skrg ni pos laju punya services..kalau sy salah alamat customer pun diaorg akan col sy..kdg tu, sy plk col mintak tolong tukar alamat apa benda..

Tihara said...

pos laju ni dia ikut tempat kan
kadang ada tempat yang lembab dan ada yang terlebih cepat
depends pada kerajinan posmen kot

Azhafizah Md Nor said...

tak pernah lagi number refer takde dalam system..xkan pos laju tak sempat nak scan kot..jangan seller tak pos sudah le

eima said...

penah jd tp normal la tu ..klu lewat sehari atau 2 hari .. cuma dpt aku buat minta pembeli bersabar

Hazmin Hamudin said...

Ni tengah terjadi la ni yui.. Tracking dah attempt to delivery dah ni. Tapi dah petang tak sampai lagi. Kalau esok tak sampai jugak memang nak kena call pos laju ni.

azizah :) said...

jijah kat sini pon 2hari poslaju baru leh sampai.. tu pon kat alamat hospital.. kalau alamat rumah.. haram poslaju nak pegi rumah!

Diana Rashid said...

ye la..sekarang ni biasanya 2 hari baru barang sampai depan pintu..

AnneRaini said...

ye akak pun pernah kena...seminggu baru dpt tau.

Mimi Azirah said...

Betul tuh yui...kne byk sbr n phm

ikafantasi said...

sama la yui..ika cr hr tu xnaik ref no pon

Shida Radzuan said...

kdg2 sistem yui..tp byk pihak yg tlibat kalo ade kes cmni..so kena sabar dan siasat betul2..kang salah maki org malu jer heheee..

Sya Mimie said...

Betul tu. Selalunya 2hari la paling cpt pun.. Pnh pkai pos private. Lmbt jgk. Dh la byar mhal.

Nadia Johari said...

Kalau sistem down takpe..jangan seller tak hantar sudah..dah dpt belum parcel tu

ayut said...

Pos laju mmg...lg klu sabah serawak...mmg kna sabar byk

reezwanz 89 said...

Kalau sistem down mmg smpi 1mggu eh xdpt cek trace?sbb sya Pnya kes ni dri 10hr bln seller pos ktenya p smpi kehri ni xdpt jejak lgi trace......

reezwanz 89 said...

Kalau sistem down mmg smpi 1mggu eh xdpt cek trace?sbb sya Pnya kes ni dri 10hr bln seller pos ktenya p smpi kehri ni xdpt jejak lgi trace......

nuyui a.k.a miss YUI said...

reezwanz 89

Kalau mcm tu minta no trcking pada seller dan awak pergi trus ke pjbt pos berdekatan dgn awak. boleh saja guna cara itu.

kalau seller tak bagi tracking, tak tahulah nak kata apa =)

Anonymous said...

Detail result for the tracking no pe mksd

Anonymous said...

Cek no trckng d hp xde dlm sistem kwn cek d kg brg sda smpi tmpt sy.smnjg ke sbh.g pjbt pos tnya xde jga dlm sistem pelik2?any idea?

Anonymous said...

PPL Petaling Jaya lambat update tracking

Mohdazlan Alan said...

Sya pun penah kena..no tracking dh bagi check2 dlm web not found..pelik..tu yg rasa was2 tapi masih bersabar lha..memang mcmtu rasa saya lha...jgn jerr slow2 ni lepastu brg pon tidak d post owner yg seller tu...anything bersabar jelah

Mohdazlan Alan said...

Sya pun penah kena..no tracking dh bagi check2 dlm web not found..pelik..tu yg rasa was2 tapi masih bersabar lha..memang mcmtu rasa saya lha...jgn jerr slow2 ni lepastu brg pon tidak d post owner yg seller tu...anything bersabar jelah

aliff amin said...

sys nie da tiga hari dah tnggu check dlam lman web not found lgy rsau ar

Anonymous said...

mcm mane errhhh...seller dh bgi no talrack tpi check x jumpa...dh 4 hari dh...

Veve Adawiah said...

Samalah mcm sy gak..seller dah bagi tracking no...dlm system kluar no record found...
Skrg..seller block number wssup..call2 pun xdpt...😔😔huhuhu