tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, May 19, 2016

Tips Kecantikan : Scrub dari beras pulut

Ini mak aku yang ajar. Petua orang tua. Memang mudah dan hasilnya memang superb!! Bahan pun biasanya ada kat dapur.




Bahan-bahan :

1) Beras pulut
2) Sedikit air


Sangai beras. Ala yang golek golek atas kuali tanpa minyak sampai kekuningan. Blendkan bagi hancur. Kalau rajin tumbuklah.


Pastu masukkan dalam piring. Campur dengan air sikit. Bila kita nak guna, kita letak tapak tangan terus gosok bahagian badan yang kita nak. Kalau rasa beras tu dah kering, tambahkan lagi air. Macam tu la seterusnya.


Tenyeh tenyeh dan tenyeh sesedap rasa. Yang mana tak biasa, rupa beras tu nanti kehitaman. Tu namanya daki. Hahahahaha.


Cubalah tau. Aku memang suka sebab satu badan aku tenyeh. Belakang badan boleh buat sendiri? Memang taklah. Jadi, maklah yang tenyeh belakang aku. Terbaik habaq hangpa.


Korang kena cuba dan rasai sendiri perbezaannya ok. Lembuuuuuttttttt badan korang.


Mak cakap,
Dia pernah buat sebelum dia nikah dengan abah. Tu pun orang keliling paksa buat. Ehh !




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

11 dak comei sayang YUI:

PeRdU cINta said...

murah..mudah dan cepat.terima kasih yui... :)

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Mudah nya yui.. Jimat sikit buat scrub sendiri ni =)
Tq share dear!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Orang tua mmg byk petua yg blh kita amalkn...tgk la mak..opah2 kita...sihat & cantik jer walaupon dah tua

eima said...

dulu pernah buat ..... lama dulu la tips ni dpt dr majalah rapi ke hape tah dulu ...
pastu skrg ni dasar pemalas .... hehehe

ari tu buat scrub muka guna cleanser cetaphil dgn brown sugar besh juga
kadang buat guna honey dan soda bikarbonat

Siti Nurzafirah said...

wah ! jimatkan... tapi, kat rumah tak dak beras pulut...

Diana Rashid said...

kalau ada yang tolong tenyeh kan lagi best Yui..sedap je rasa..silap2 tertidur sebab layanan macam kat spa..heheheh

Eeca Shyaa said...

blh cuba nii :D

husna zahidi said...

teringin jugak nak ber-scrub! hehehe seronok laa menyental..

Murni Alysa said...

bestnya kalau ada orang yang tolong scrubkan..hehehehe

sya mimie said...

Ada cousin ajar. Tp x terbuat2 pun.

Azhafizah Md Nor said...

rajin tak rajin je ni kan.