tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, October 02, 2012

Bahasa singkatan remaja zaman sekarang

Ini bukan sekali tapi disebabkan aku sendiri nak baca terbelit-belit maka saja aku postkan dekat FB aku. Rata-rata ramai yang ada adik-adik berbahasa sebegini rupa. Oh, mesti tension cikgu BM korang kalau tahu anak murid guna bahasa sesingkat boleh!




Tak kisahlah dik. Walau macam mana pon kau tetap adikku. Akak mu sampai Diploma aje, tu pasal tak advance macam bahasa korang kini.Hahaha! Ini baru sikit perkataannya. Ada lagi teruk dari ini aku pernah dapat dari dia.


# Bahasa adik perempuan aku yang di UUM itu. Dengan mak abah pandai plak bahasa penuh sebab dah kena warning awal-awal! Aku dengan adik-adik memang takder formal mana ya.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

41 dak comei sayang YUI:

NoEn said...

hoho...bahasa budak2 zaman sekarang memang tak paham..klo dapat msg dr diorg kena bc berkali2..itu pn xpaham jugak..huhu

Anum said...

macam2 kan yui

nur anis said...

haha..kalau adik adik saya pun bahasa macam tu, kompem kena sound jugak..tak paham..buat stress nak baca..haha

nanieybarnieylurviey said...

bhasa budak skang masih sush nk fhm.. sng2 terus x reply sbb lgsung x fhm :(

Lyaa Suriany said...

haha
tension kalau baca shotform yg xfhm

bahasa manjewww gedik gileww ni

PinkUmmi said...

hehehe...akak pun pening bce bhs singkatan nih

ros_reeza said...

memang macam2 sekarang ni.. kalau nak tulis singkat tu memang boleh, tapi janganlah sampai orang pun tak faham apa yang kita tulis, kan ?..

shahrazali said...

cantiknyer bahasa dia...hehehe...

fiza said...

Saya pon tak faham apa yg di tulis tu >_<. Bahasa singkatan yg moden gamaknya.

Qienah said...

Betul tu, memang banyak x faham bahasa bebudak sekarang.huhu..adik k.qienah sama gak, semua camtu..

are_lin@yu said...

btl..kdg2 adk ayu pn mcm tu..terkeliat ldah nk fhm..hihi

IntaNBerliaN said...

kdg2 xfaham bhs singkatan dorg kan..

Mrs Lurve said...

yg ayat ke3 tue memg xfhm...ckp apa tue hehehehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak ni lg xfhm-fhm dh ulang byk kali pn xfhm2 lg heheheh...bahasa singkat sgt smpai xfhm ni hehehe

Aishah Jahirah said...

akak kdg2 kena baca berkali2 nak fahamkan mende la depa ni tulis...huhuu

Eca Dwinky Asha said...

bebudak mmg cmtu :P

AnneRaini said...

akak pon tak faham..harus kena masuk sekolah balik..hahaha

eMMe said...

nak baca balik pun tak tahu
ape tah dia tulis, kang salah baca kang, marah! hehehe.. kite baca tak boleh pun leh mendatangkan marah, hahaha...

ayut said...

hahaha..adik sendiri dh kena.amekk..tp mmg pon.kdg2 rasa tlbh2 pendek pulak dyorg ni buat ayat utk 1 pkataan.berkerut la jgk nak bace yer...

SHAHZEE said...

aduii memang x faham..terlampau canggih mcm ni la samapi terbelit lidah terbeliak bijik mata nk baca

izan mama mia said...

saya pun ssh nk faham bahasa bdk2 sekarang ni..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

adik2 moon xberani nak guna singkatan camgitu.... konpem kena marah nnt..haha

Jie Susanos said...

hahaha..tak phm..tak phm..

shidaR said...

hahaaa..shida pun ade ulas psal isu nih..adik sndri..xleh nk kata apa lah..hahaa..adik shida pun 2x5 sama jer hehee.. ^_^

~::Chenta::~ said...

hehhe .. mak Chenta pun dah mula pandai bhs singkat ni ..
kekadang xpaham apa yg disingkatkan tu heheheh ..

azizah :) said...

Memang xphm yui..tah apa dia cakap tu..

Saya Disini said...

mmg susah nk paham

wahida said...

nak buat singkatan tu boleh, tapi singkatan yg org faham la...

kalau mcm ni, aku pun tak faham...huhu..

Kesuma Angsana said...

kdg2 KA pun x faham

Myra Jay said...

Akak pun kadang penin bila baca post kat FB sedara aka budak2 sekolah merangkap sepupu akak, kadang smpai tak faham, nak baca kena baca 1 persatu..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

lagi 1 ada bahasa baru yang tambah ew2 kat belakang, macan kenapa jadik kenapew, saya jadik sayew..

Che Rosliza Che mat said...

Huhuhu sis pun tak faham....ada jugak blogger baru yg tulis cam gini....dekat blog...

Tihara said...

kadang 2 akak ade gak cuba ajuk meke ni tapi cam tak sesuwai lah

aTy _faRed~ said...

eerrr..siyes tak paham...haaiihh....

Dylla Abas said...

bahasa budak2 skrg...advance sgt kononnya..sumpah xnk faham apa yg diorang tulis..dulu2 adik akk pun mcm ni jgk..dh ditegur b'kali2 br dia berubah..kan bagus tulis bg org faham..baru la x jadi salah faham kan :)

::CIK LYNN:: said...

mmg style bdk2 zaman skrg kot...rimas kalau baca ayt cmtu...kalau nk buat short form pn, biar la dlm bhsa normal...=)

QasehnyaRania said...

baca n3 teringat kt arwah adik
selalu complain bila nk bca sms yg gunakan singkatan ringkas sangat..
huhu..

arwah siap warning lagi, send sms ringkas,tak reply tu paham2 je la..

kenangan je skrg.. ;(

fieda said...

tak suke baca budak2 tulis gini...susah sebutir2 kena nk kena paham..

Nisa Greennnpanda said...

nie sy pun xpaham.. adeh.. "-_-

Nur Amira Noor Junaidi said...

Pening bca ayt bdk2 skarang,kdg2 smpia kna bca brkali-kali,tpi still x fhm jga...klau diaorg brterusan gna bhasa mcm ni,rosklah bhasa kita,kan kan?

Nur Amira Noor Junaidi said...

Pening bca ayt bdk zmn skarang,kdg2 kna bca brkali-kali sms kwn sya tu,gna bhasa apa entah pun x tahu...haihhh