tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, January 21, 2014

Penipuan tersembunyi ketika berblog

Aku pernah baca entry di blog seseorang dan selepas itu sebelum sebarang benda aku klik, aku akan halakan cursor tengok dulu apa benda itu. Yang mana mencurigakan, buat tak tahu terus.


Aku tunjuk gambar. Rasanya korang boleh faham maksud "penipuan tersembunyi" yang telah dilakukan. 




Mula-mula rasa nak senyum bila baca ayatnya. Bila alih cursor, cehhh! Nampak benor nak temberang. Tak baik kalau nak buat macam itu. Bagitahu sahaja suruh daku klik. Senang.




Perhatikan yang berwarna merah. Sebelum klik, tengok apa link nya. Jadi kita boleh nampak terus. Sebab itu blogger yang blogwalking pun boleh buat penyamaran identiti.


Maka, berhati-hatilah. Jangan buat perangai macam ini naaaa.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

27 dak comei sayang YUI:

- said...

ceh..apa da org camnie... nak duit mudah wat camtu plak.. xbaik....huhuhu

msredcheesecake said...

selalu jumpa cam tu tapi selalunya kat blog adik2 yang baru nak berblog.... blogger senior takde pulak jumpa wat cam tu...

maszmadi said...

ooo ada jugak gitu ekk...

Sya Mimie said...

selalu sangat kena macam ni.. xbaik menipu kan..

Sally Yatiey said...

Teruknya..

Jie Susanos said...

huhu..igt cool ke tipu mcm ni..

Myra Jay said...

mcm2 sekarang nak cepat masyukk ;)

Deqla Manjew said...

yela kan.. kalo nk mintak kite klik kan lebih baik terus terang jer..

cik kiera said...

Selalu kena macam ni. Kiera buat taktahu jaa. huhuk

Ayu Zan said...

ish..melampau gitu

nana kimie said...

tula kena hati2kan yui..nana mmg tgk linknya dulu baru klik

BUNDA a.k.a KN said...

hishh! tak baik tau...menipu namanyer tu...berdosa..

diana said...

hheheh..ada2 je idea menipu ..haha

Mieya Atiera said...

Dah biasa dah kena macam nie. Sebab tu kalau ada masa, Mieya akan tapis satu per satu. But lately, memang takde masa. Nak taip even 1 entry pon payah

Mimi Azirah said...

Akak pun slalu terkena..huhuhu

Ezy Loy said...

penipu ni kategori xpndai menipu.
ekeke

JunAina said...

Kadang2 kita tak perasan pun benda2 macam tu, kalau akak le...

ayut said...

Hihihi..ayut klu kat shout tu bace je..klik x pon..blh gitu?haha

Cik Nur™ said...

dulu2kan...selalu tkena..skrang ni mmg usha dulu baru berani klik.. :)

izan mama mia said...

huhu..akak sll gak terkena..macam macam

shaFazie said...

seblum ini pon sis sllu kene..

Cik Itah@RRP said...

selalu terkena :(

Azhafizah Md Nor said...

tak habis² menipu klik iklan kan..

adrianna syaz said...

Sya baru je kna td yui..em..x elok cmni kut kan..

Aishah Jahirah said...

erm spammer diaorg ni...

Lynn Damya said...

Owhhohohoho, pandai sgguh nak cepat kaya....sy pun byk kali gak tersedekah kan duit pd mereka..haha

Shida Radzuan said...

dah selalu dpt so nama2 dorg pkai tu dah blh agak hehee..