tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, January 23, 2014

RESEPI MUDAH SIHAT : Coklat Kukus Cheese

Sesekali kalau tekak teringin kek, terpaksalah cari resepi yang bersesuaian dengan cara pemakanan yang diambil. Sebab dah screenshot, just tunggu buat sahaja.




Buat versi kukus sebab oven rosak. Coklat kukus cheese ini memang terasa pahit sebab daku letak sikit sahaja equal


BAHAN-BAHAN ( 1 orang )
1) 2 biji telur
2) 2 sudu besar serbuk koko
3) 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
4) Secubit garam
5) 6 paket equal
6) 2 sudu besar minyak atau butter yang dicairkan
7) Sedikit esen vanilla
8) 5 sudu whipping cream ( ganti air pun boleh )
9) 1 keping cheedar cheese


CARA-CARANYA 
1) Gaul semua bahan kecuali cheese guna whisk.
2) Carikkan cheese dan masuk dalam adunan
3) Kukus dalam 20 minit

* Boleh letak topping ( double boil whipping cream + serbuk koko + equal ) & curah atas kek


Siap. Itu sahaja. Diingatkan ini resepi versi atkins. Kalau biasa, guna cara biasa dan ikut sesedap tekak masing-masing. Boleh pilih serbuk koko yang berkenan di tekak anda.


Selamat mencuba.


Update :
Daku guna equal packet ( serbuk )
Versi bakar 150'c




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

30 dak comei sayang YUI:

JunAina said...

Akak ni tak kuat semangat nak guna atkins diet nih...tapi berat badan dah 64kh jarum penimpang tak mau dah turun bawah 60...sobsss...

Baju semua udah ketatttt...uwaaaaaa...

Ayu Zan said...

versi diet2 ya yui..

Kesuma Angsana said...

nampak sedap tu, tq share resepi yer.. done nuffnang

Rizziela said...

nak kena cari periuk pengukus ni..dah teringin nak mengukus kek & brownise

shaFazie said...

kalau jenis sukat2 mcm ini akak suka guna tapi grm2 adoi leceh hehe

tq yui share resepi

Nasuha Puteri Nass said...

Assalamualaikum... Nampak enak sekali...

Mimi Azirah said...

nmpk sedap je...

Azhafizah Md Nor said...

kukus lebih moist dari bakar..sedap even versi atkins pun..ikut tekak memasinglah kan :)

Rapunzel Cikilolo said...

sedap...

suke cheese :)

Azee Hana said...

selalu sy wat kek cklat kukus je,,x pernah ag wat campur cheese..boleh try..wah, diet atkin ke..dulu pernah jugak atkin2 ni,,pastu x sanggup dah..haha

are_lin@yu said...

sedapnya..nk rsa yui buat.hehe

Lynn Damya said...

Salam, aah warnanya nampak menyelerakan lah ! :D

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam singgah petang dik...sedapnya,pandai adik buat...ada masa nak cuba jgk resepi ni...leh ker..hehe...

Tihara said...

mesti sedap ni :)

Ezy Loy said...

ala terliur plak.. pg td bru mkn kek.. haha

Cik Nur™ said...

napak sedap. :)

izan mama mia said...

sedap kalau penggemar koko..hihi..tq yui kongsi resepi

Deqla Manjew said...

geram plak tgk.. terliur tau.!

msredcheesecake said...

pakai gula equal tu ke?

azizah :) said...

versi atkin pon mesti sedap ni kan yui..

azizah :) said...

versi atkin pon mesti sedap ni kan yui..

Aishah Jahirah said...

asal coklat je terliur tgk...

Eca Dwinky Asha said...

amboi yui..meriah sgt resepi ne..tpi equal tu apa?hehehe

Norhasniza Khalid said...

waah, ada cekelat cheese lah..

ros_reeza said...

Asalkan ada coklat mesti sedap untuk tekak Ros :-)

ayut said...

Versi atkins..mmmm..mencari jgk alternatif bg memenuhi rasa tekak ye..hihi

Shida Radzuan said...

shida pernah bt yui xde rsa mulanye alahai pasrahh huhuu..

IbuNoey said...

wah..nampak sedap nih..nnt nak cubala since AniqFiras sekarang suka makan kek...lagipun senang jer,kukus..

Anonymous said...

Equal 2 6 paket cmne ye? Sy letak equal 12 ketul yg kecik2 2 kn.. PAHIT!!

Anonymous said...

salam, kalau nak bakar suhu die brape ye?? :)