tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, September 04, 2014

Shinchan dah mula tinggalkan "tanda"

Yang mana mengikuti catatan blog ini pasti tahu aku adalah seorang pencinta haiwan terutama binatang. Kenal Shinchan? Taiko kucing dalam rumah. Wajah macho Shinchan { entry }.


Dah beberapa minggu mak aku bagitahu Shinchan dah mula tinggalkan tanda terutama di bahagian dapur. Tanda apa? Dia memancut sikit. Buang air kecil tapi dalam kuantiti sedikit. Kata orang sebagai tanda. Ada juga bagitahu itu tandanya dah tua a.k.a mula nyanyuk. Oh tidak, Shinchan baru beberapa tahun usianya!


Penyelesaian?
Akan dihantar ke Veterinar untuk proses neuter. Akan buang "fishball". Tolong jangan nak kata ini KEKEJAMAN bahkan ini adalah untuk KESEJAHTERAAN bersama. Kucing sihat, tuan pun bahagia.


Aku sendiri nampak dengan mata, hujung minggu lalu Shinchan memancut depan pintu rumah. Aiyooo! Bukan dia tak faham orang "marah" dia tapi nak buat macam mana. Lumrah. Manusia pun boleh jadi nyanyuk.


Doakan urusan Shinchan dipermudahkan & disegerakan.


Ini operation pertama untuk kucing jantan. 2 ekor kucing betina dah selamat dimandulkan.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

13 dak comei sayang YUI:

Azhafizah Md Nor said...

kalau dah tinggalkan tanda, nanti kat situ jugak die buang air kan..

Nurul Ain Zulkarnaind said...

oh ada ek bgitu.. saya baru tahu.. kucing pun nyanyuk

azizah :) said...

kalau da mandul kira dia xleh kencing ke yui

Nurzakiah Hanum said...

amin semoga semuanya berjalan lancar

lynndamya said...

Salam, owh yeke! Baru sy tahu yg diorang ni memancut sbb nyanyuk! Selama ni fikir, itu adalah habit kucing jantan bila dah tua..seriously, thanx for sharing this..patutlahhh...hmm owh nt explain how to kurangkan or elakkan dia memancut sembarangan tu boleh? TQ :)

Diana Rashid said...

betul tu...mak akak pun kata sebab dah tua.dia tak boleh kawal kencing dia dah.dan satu lagi sebab nyanyuk..

Ina Haireina said...

hehehe... memang kucin gitu kot.. kucin saya pun camtu juga.. mancut ikut suke je.. hehe..

Ibnu Ramli said...

Oh tu kira tanda dia nak nyanyuk ke? o.O

eMMe said...

ohh kucing jantan pun leh mandulkan ek, ingatkan salah satu jantina je, heee... mane la akak tau pasal kucing2 nih, heeee....

Syazana Zainn said...

1st time dgr kucing pun boleh nyanyuk huhu

ros_reeza said...

Ros tak faham.. bila buat pembedahan tu, maksudnya nanti boleh ke dia kencing, Yui?

Nadia Johari said...

alahai shinchan...

Shida Radzuan said...

kalau mcm yui baru btul2 pcinta kucing :)