tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, October 10, 2014

RESEPI GAMBAR : Overnight Oat ( sesuai untuk diet )



Bahan-bahan

■ Oat
■ Susu
■ Dried fruits/buah2an kering (ada jual)
■ Fresh fruits *sila rujuk penerangan di bawah
■ Botol kosong (apa2 botol pun boleh)

Cara:

1. Mix kan semua bahan2 kering OAT, DRIED FRUITS.
blh tambah kulit kayu manis kalau nak saya letak kulit kayu manis sebab
 taknak rasa muak & memang sedap

2. Letak semua bahan2 tadi dlm botol.

3. Tuang susu sama banyak dgn oat.

4. Biarkan semalaman. Esok pagi MAKAN!!!

Texture die chewy2 ghewy2...sedapppp...memangkenyang...

Tips: utk yg diet, jgn pakai susu FULL CREAM atau TAMBAH GULA..dua2 ni, menggemokkan..bila dah makan oat, mesti we want the goodness of the oat kan?? 

Pakai SKIM MILK is the best utk org yg diet...low fat pun ok...tp SKIM MILK is better...SKIM MILK tak salah saya ada brand Marigold.

Soalan: Boleh pakai fresh fruits tak??
Jawpn: Boleh, tapi tahan kurang dpd seminggu tak salah saya.

Soalan: Saya tak suka minum susu. Mcm mana nak buat? Tapi teringin.
Jawpn: Percayala sy...once u buat ni, rasa susu tu takde.

Soalan: Org gastrik blh ke mkn?
Jawpn: Boleh 


Sumber : Resepi Ringkas


P/s : Letak serbuk kulit kayu manis sikit
Jangan letak sebatang pula 
=__=




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

10 dak comei sayang YUI:

:: Cik Viva :: said...

baru je kjp tadi rasa overnite oat ni..bos yg buat mlm tadi. tapi dia tak letak oat, tapi letak muesli..

Azhafizah Md Nor said...

Kalau ada Oat memang sedap Yui :)

Nurzakiah Hanum said...

nak cuba la

aniswany lazim said...

nampak sedap!must try...

hye yuiii...rindu anis x?hihihi

Diana Rashid said...

letak oat tak pernah lak buat..dia tak lembik2 dan kembang ke oat tu??

At-Tarmizi said...

Sedap ke ni =)

http://seronoknyermelukis.blogspot.com

sha dhira said...

Wah2, nmpak laat sangat nih, semalaman tu, masuk peti ais ke sis :D
Hehe..

anamizu said...

tgh dok try gak menu2 diet nih hehe.. mekaseh Yui share :)

Siti Rohaida Yusof said...

eh..tak pernah tau pasal nie..akak pun nak buat jugak

hayati abdullah said...

nak try laa nanti.. so sedap ni ;-)