tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, November 20, 2015

Kucing ke 14 & 15 dimandulkan - Omei & Lela

12/11/2015 yang lepas, sempena adik aku cuti sem seminggu, mak minta dia mandulkan 2 ekor kucing betina ini yang memang tengah mengawah garik kemain riuh. Huhuuuu.


Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?
Sama seperti kucing betina juga

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik & krim sapu pada luka jahitan
4) Kos pembedahan untuk spay kucing betina di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 80


Rupa selepas operation, masih mamai


Alhamdulillah seekor demi seekor aku cuba mandulkan bergantung kepada situasi kewangan. Oh ya, dana untuk meow masih ada. 100% hasil jualan akan aku gunakan untuk anak-anak bulus di rumah & jalanan.


Album : Dana Untuk Meow


Terima kasih kepada yang sudi war-warkan jualan ini & terima kasih juga buat mereka yang sudi menderma tanpa membeli. Moga ALLAH murahkan rezeki kalian. 


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :
3) Batman
4) Puteh
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015)


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :
1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015)
3) Muna
4) Masdo 
5) Atam 



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

12 dak comei sayang YUI:

Hanan Hadila said...

kalau mandulkan diorang still mengawan tp x mengandung ke x mengawan terus?

Siti Nurzafirah said...

Comelnya lela...

Nurzakiah Hanum said...

banyaknya meow dia

Rizziela said...

Alahai..siannyer

Patutlah adik kat rumah pun ada bunyi nak mandulkan kucing dia.. dia kata sebab kucing tu dah start menggatal.

Eintan Nurfuzie said...

salah satu cara mengawal populasi kucing...

Atie Yusof said...

Ada sorang member opis mate akak, selalu jg hantar kucing dia utk mandulkan.. demi kebaikan si meow juga kan...

Siti Rohaida Yusof said...

kucing ayah dulu pun dimandulkan...

anak denesor said...

mahal gak yea kos mandulkan kucing tu

Murni Alysa said...

ala tomey tomey..

Cik Ash said...

tomeynya kucing

Siti Yang Menaip said...

mudah2an murah rezeki Yui nak proceskan kucing2 ni..

Azhafizah Md Nor said...

semoga dipermudahkan