tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, November 21, 2014

Kaka telah selamat dineuter - Pemandulan

Kaka adalah kucing jantan kedua aku neuter pada 19/11/2014. Kucing jantan pertama ialah Shinchan [entry].


Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter & kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?
Sama seperti kucing betina juga

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik
4) Kos pembedahan untuk neuter kucing jantan di veterinar kerajaan RM 40



Gambar atas : Selepas neuter ( kurang sedar )
Gambar bawah : Lebih cergas walau mata kuyu


Kaka memang kucing yang kuat. Tak sampai 5 jam pembedahan dia dah bergerak ke merata tempat. Lalu makan. Sangat berbeza dengan keadaan Shinchan dahulu. Syabas sayang, kamu kuat!


Kaka perlu aku neuter memandangkan dia sudah mula memancut tak kira tempat. Lagipun memang niat aku nak neuter & spay kucing-kucing yang ada satu demi satu. Alhamdulillah, duit neuter yang digunakan hasil jualan dari Dana Untuk Meow Yui


Kos neuter kucing jantan - RM 40 ( veterinar kerajaan Sg Siput )


Terima kasih kepada yang sudi membeli sambil menderma.


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :


Entry proses neuter/mandulkan kucing jantan :



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

12 dak comei sayang YUI:

QUEENPINK said...

Info yang bagus :)

LYAfrina said...

alhamdulillah

AnneRaini said...

sbnrnyekan akak tak taupun veterinat ade kerajaan punye..slma ni igt veterinar tu swasta je..baca blog yuilah baru akak tau sbb xpernah jumpe pon.

eima said...

waktu nk puasa kucing tu ... tak menjerit lapo ke kaka tu ... alhamdulillah sihat kaka tak de komplikasi

ziezah.com said...

alahai sian kaka.. tapi apa leh buat kan.. utk kebaikan bersama..

Diana Rashid said...

akak nak try la google cara mandulkan tu diaorang buat cemana..mak akak banyak kucing2..rasa cam nak cuba ..

Diana Rashid said...

akak nak try la google cara mandulkan tu diaorang buat cemana..mak akak banyak kucing2..rasa cam nak cuba ..

anamizu said...

baru tahu psl neuter & spay ni ha.

*ada dpt usyar kelambu moden tu dgn hrga plg murah setakat ni RM28 (King Size Bed).. kalo Yui dpt tawu memana yg lebih murah ke roger la ana ye hehe mekaseh Yui :)

NurFatihah Che Daud said...

Wah...Pencinta kucing...Sama dengan housemate saya dulu...Dia ada 9 ekor kucing..Penuh rumah sewa kitorang dengan kucing...Tp kucing mmg comel...

NurFatihah Che Daud said...

Wah...Pencinta kucing...Sama dengan housemate saya dulu...Dia ada 9 ekor kucing..Penuh rumah sewa kitorang dengan kucing...Tp kucing mmg comel...

lynndamya said...

Salam, wah dah mandulkan ya..sy pun nak mandulkan kucing2 sy once dia dah start memancut nanti..murah juga kerajaan ya..aritu tanya klinik biasa rm 70, tp dekat dgn rumah, haha..

Azhafizah Md Nor said...

Moga Kaka baik2 je