tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, March 25, 2016

RESEPI : Air Bandung Cincau

Tu diaaaaa, entry peram berapa kurun. Arghh, nantakkan asalkan ada benda aku nak update kan ??
Serius, aku geram kalau order bandung cincau, yang mai bandung keruh. Cincau plak terpaksa kita tercari-cari. Wakakaka !!


Nah, buat sendiri. Versi Nurul Yui. Lagi sedap memikat kalbu. Nampak, siap ada layer hokay. Hakak pun pandai layer gini. Huahua.




Bahan-bahan :

1) Susu
2) Air panas & air masak
3) Cincau
4) Gula
5) Ais ketul
6) Perisa ros


Cara-cara :

1) Sedikit air panas, masukkan gula & susu, gaul sebati
2) Potong cincau halus atau ikut suka
3) Masukkan cincau dalam bancuhan tadi
4) Tambahkan air & air masak secukupnya
5) Akhir sekali baru tuang perisa ros ( tak perlu banyak )


Siap dah. Jadilah layer macam tu. Tak payah kacau.
Nak minum baru kacau okay. Ala-ala kedai gituuu.


Selamat mencuba !!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

10 dak comei sayang YUI:

Mardiah Diana said...

Salam singgah sini dik yui... wahhh...betul⅔ simple dan boleh buat tekak haus tengok ni dik yui...

ieyra h. said...

Suka!! Bandung cincau memang favourite, yang dengan sprite pun best. Hehe. Best minum nak2 musim panas sekarang ni kan.

ieyra h. | blog

nadiah izzaty said...

Tgk pun dah Menyelerakan ... Hilang haus :)

Diana Rashid said...

selalunya akak buat sirap bandung tak pernah bubuh gula..letak susu je..tu yang buat sembelit tu..heheheh

timm bill said...

timm paling suka bandung jagung!
tapi ada kat srawak jer..haih..

• Ain Cho'in • said...

Selalu buat sirap bandung bubuh biji selasihhhh. Perghhhh, dahaga la pulak. Kihkih !

Siqah Hussin said...

Wahhh pandainya diaa.. Siqah nak order air bandung tak nak cincau please. nak ala-ala kat kedai juga ye. hihi.

Eka Tikah said...

sedapnye kakkkkkkkk. tetiba terasa nak cheat diet pulak. hehe. tak tak :P

Nurul Baidurah said...

ngam ni..time2 cuaca panas buat air sejuk...wuww...

dwatyKNY said...

panas2 ni... sedap juga pekena air bandung cincau... tapi nak buat... ya Allah... malasnya... hahaha