tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, September 07, 2012

RESEPI : Cornflake Madu Berkrim

Ini sebenarnya mood biskut raya. Kuang kuang. Maka aku kongsikan ajelah resepi yang ringkas ini di dalam blog ya. Senang untuk rujukan diri andai tetiba jadi nyanyuk. Hihihi.




Bahan-bahan

1) 1 kotak besar cornflake
2) 1/2 buttercup
3) Madu ikut suka
4) Manik hiasan




Cara-caranya

1) Masukkan buttercup dalam periuk yang panas. Kacau hingga menjadi cair. Tutup api.
2) Sediakan mangkuk. Ramas cornflake tapi jangan sampai hancur. Campurkan juga madu dan buttercup yang cair tadi dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
3) Ambil sudu dan garfu, masukkan campuran cornflake tadi dalam paper cup. Kemudian letak manik hiasan untuk lebih comel.
4) Bakar dalam 15 minit dalam oven mengikut suhu yang bersesuaian.


Agak-agak rasa rugi paper cup ditambahkan pula korang suka sangat makan, letak aje dalam mangkuk besar dan bakar. Lepas itu, makanlah sepuasnya. Hihihi. Mudahkan? Sesuai sangat buat untuk orang yang malas macam aku ini. Huahua.


Ada juga yang letak susu tapi aku tak pernah cuba. Korang cubalah dan inform bagaimana rasanya ya. Mesti bertambah sedap, lemak dan berkrim. Nyum nyum.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

30 dak comei sayang YUI:

LYAfrina said...

senang & simple..
tp lya x pnh cba buat pom

Anum said...

ringkas n sedap

Myra Jay said...

Sedap, akak suka cornflake madu ni, tapi thn ni makan cornflake coklat :D

are_lin@yu said...

biskut raya yang paling suka..hehe..

Che Rosliza Che mat said...

senang ya...boleh cuba nanti...

Rapunzeel Cikilolo said...

terliur tengok. hihi

Wardatul Jannah said...

biskut yg paling simple dibuat..sdap pula tuh..hik3

Eca Dwinky Asha said...

ini la satu2nya kuih yg eca buat masa raya ari tu.ngeee

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

tersangatlah simple :)

Masz Sidek said...

pernah buat raya thn lepas... thn ni tak sempat nak buat yui...
bahan2 semua dah sedia... masa jer tak de..
kalau rajin... raya haji nanti nak buat...

duniafana said...

wife saya suka bt nih..saya pun kena tolong dengan perasaan riang ria...sangat

Kesuma Angsana said...

mudah & sedap!

aTy _faRed~ said...

Kalau buat bende ni awal2 sebelum raye kompem habes dulu laki akak makan..huhu

permata biru said...

my favorite kuih raya...tp tahun nie xsempat buat..next raya kna buat nanti..terliur plakk..

Saya Disini said...

sedpnye

Nurul Husna Mohd Hassan said...

malas2 yui jadik jugak kuih raya, malas2 akak ni apa pon tak boleh. hihi

wahida said...

rajinnya adik aku sorang ni...

ko ni best la, pandai masak, pandai menjahit...untung siapa dpt ko...

[sutera kasih] said...

nti nk try la..sedap tu kannn..yummy !

Tihara said...

emmm dappp.ske sangat :)

eMMe said...

oh kene bakar jugak ekk... kalo tak bakar, dia tak lekat kan..kan... patut la, akak buat tak jadi, hehehe.. tapi akak skrg suke yg conflake letak coklat... hehehe..
tak jumpe lak tahun ni... tahun lepas ada org kasi.. sedap jugak...

anitadiana said...

senang aje ya yui..tapi tahun ne malas buat kuih sangat...

najihahfara said...

bezanya dengan resepi sy x letak susu je la kan hihi..
tapi rasa tetap sama hihi

Sally Yatiey said...

Mudah je resepi ni.. Sedap bila dimakan.. hee

IntaNBerliaN said...

sedap ni.. krup krap bunyi mengunyah.. :-)

azizah :) said...

simple je nak buat..jijah dah buat agak bakar lama sgt kot dia jadi keras..hahahha

Nisa Greennnpanda said...

haha.. wat lawak lak yui part yg last tue.. stuju2.. baik bakar je trus dlm mangkuk, hehe...

Wanieys said...

senang jer boleh try ni hehe

shidaR said...

yup shida penah buat hat ni simple dan cepat siap heheee :D

nur anis said...

biskut yang paling laju habis ni..

Azhafizah Md Nor said...

maceh share yui..masih xde masa nak buat aktiviti eksperimen kat dapur lagi..=_='