tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, September 24, 2012

Kronologi tunaikan cek Nuffnang versi Yui

Rasanya ada aku bagitahu korang kalau lepas aje aku tengok akaun Maybank dan dah ada duit Nuffnang akanku ceritakan dalam blog. Okay, sekaranglah masanya sebab alhamdulillah duit Nuffnang dah selamat dalam akaun.


1) Tekan button Cashout di earning kita

Sebelum nak tekan adalah LEBIH BAIK anda cek dulu profile settings. Pastikan NAMA anda penuh dan seperti tertera di ic masing-masing. Aku alami masalah ini dan hasilnya kena betulkan dan cek terpaksa pending sekejap [ entry ].




2) Waktu sesuai nak cashout

Ini nasihat dari blogger yang lebih pakar iaitu Shida. Katanya " Biasa status ahli glitterati  ambil masa 30 hari, kalau ahli biasa 60 hari. Kalau nak cashout biar hujung bulan antara 27-30hb dan akan dapat awal bulan depan. Contoh cashout 30 Januari akan dapat antara 7-14 Mac. Biasa 2 minggu ". Maka aku ikut caranya, hihihi.


3) Dapat emel

Anda akan dapat emel payment advice bila dah cukup tempohnya dan cek bakal sampai 2-3 hari selepas emel diterima. Contoh emel yang diterima seperti dalam gambar di bawah.




4) Cara tunaikan cek

Ini cara aku. Korang boleh ikut kalau rasa senang ya. Aku gunakan Mesin Deposit Cek di Maybank. Sebelum itu, pastikan anda tulis nama penuh, nom akaun ( kalau guna mesin Maybank, letak akaun Maybank ) dan nombor telefon.


a) Masukkan cek dalam mesin
b) Ikut arahan tertulis
c) Cek ditelan dalam mesin dan anda mendapat resit
d) Simpan resit baik-baik ya


Lebih lanjut untuk tunaikan cek korang boleh klik [ entry ]. Di situ ada ku bagi link blogger yang inform 3 cara nak tunaikan cek Nuffnang. Oh ya, aku deposit cek pagi Jumaat dan alhamdulillah hari Jumaat berikutnya bila cek akaun dah ada. Kenapa lambat? Sebab hari Isnin cuti dan hari Khamis aku lupa cek akaun. Hihihihi.




Alhamdulillah sabar menanti dan ini hasilnya. Motif utama berblog mencari kawan, mendapat banyak ilham dan Nuffnang merupakan rezeki sampingan. Sambil membebel mendapat hasil, semua orang suka kan? Yang belum pernah dapat, sabar tau. Daku pon hampir 2 tahun baru ini pertama kali ^__^


# Terima kasih kepada semua yang sudi membantu daku. Ini pertama kali maka banyak pertanyaan ku ajukan. Dan lepas ini insyaALLAH lebih mudah kan. Tak tahu kita bertanya, dah dapat jawapan kita kongsikan.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

32 dak comei sayang YUI:

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

syok kan..bila dapat hasil melalui nuff... hehe

IntaNBerliaN said...

bagus yui buat toturial ni utk mereka yg xtau, blh rujuk sini :-)

Eca Dwinky Asha said...

yg newbie ble rujuk sini :)

Cik Muda said...

bestnye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

nak jugak yui~ heee~

nur anis said...

bila turn saya ni..huhu

mama aryan said...

akak belum dapat hasilnya lagi hehe

Anum said...

heheh bestnya

wahida said...

betul tu, berblogging nak sonok2 je, tapi bila dpt income, bertambah2 seronok kan?

Alhamdulillah...

ayut said...

akhirnya..penantian berakhir..alhamdulillah..Tahniah Yui..setel jugak :)

syiela said...

belum cashout lagi.. thanks ye.. lepas ni senang akak nak cash out :)

KY said...

Alhamdulillah...

Bulan Syurga Firdausi said...

seronoknye murah rzki yui :)

eima said...

HEBAT BYK TU DIK ...HIHI

izyantyPersonalTaste said...

wah bestnya....akak nak login nuffnang sampai skrg pun xleh...xtaw nak buat camna lagi.

Masz Sidek said...

perkongisian yg bagus yui... membantu yg lain.. :D

Kesuma Angsana said...

tahniah yek

Tihara said...

rajin yui wat tutorial..haah, deposit kat maybank check machine tu senang..then keluar resit gambo cek kite...berkat hari jumaat :)

azizah :) said...

oyeahhh terbaik! siap ada totur lagi.hebat2.. tahniah yui! harap2 siapa2 yg masih blur tu dapat jawapannya..

are_lin@yu said...

ooo bru ayu tau tp xckup nk cash out..hihi

Aishah Jahirah said...

boleh jd panduan nanti ni...dah lepas nak cashout tp nak kmpl bagi banyak sikit.wuu sikit sgt amountnya skang...

Sally Yatiey said...

Nice sharing.. Hee

kemma said...

dik..akk siyes sedey..akk da cash out ujung bulan 6 ke 7 camtu la..tp smpi skung lom ada email ttg cash out.ke apa...nuff pon x reply email akk btnyakan sal cash out tu..sedeyyy..boleh bg panduan tak?

adyna said...

betul tu yui..akak nie pun baru nak merasa..tu pun ada salah sebab nama takde binti.. hahah ada info baru cashout hujung bulan ek..yang nie akak baru tau..
tq ;)

dhiashahida said...

wa masyukkk....
btw bawu follow awak..salam kenal..:)

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

yui belanja la wani! hehe

Myra Jay said...

Bagus ada Tuto macam ni, buat pengetahuan pada mereka yang masih baru dan blur ;D

Che Rosliza Che mat said...

ooo camtue erk...baru sis tahu...thanks info yui..

Hidayah said...

haha....
syok..syok...

rasa syok kan dapat extra income dari blogging nih..

:)

terkenang perasaan akak masa first time dpt cheque nuff dulu..tapi akak dapat sikit la..tak sampai seratus pun..

pun syok jugak..
happy gak..
syukur..

Nisa Greennnpanda said...

syok la yui, ade duit hasil dr blogging kn, rezeki, hihi~.. ^_^

Nurul Husna Mohd Hassan said...

bila earning akak nak samapi 1k ni. hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh mcm tu ea
akk xtau lsg psl nuff ni hehe

ros_reeza said...

aduhai Yui.. Ros tak tahu boleh je tunaikan dekat maybank.. last year Ros dapat cek dr nuff. tapi kan bank hsbc. kawasan Ros tak ada bank tu. tu yang asyik bertangguh.. last-last dah expired :(
bulan lepas Ros ada cash out lagi. nak ikut cara ni la. tq Yui ye.