tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, November 29, 2016

Pertama kali makan Ayam Garam

Biasa nampak ayam garam ni dijual di kedai cina. Kalau pergi pekan Ipoh, ada satu kedai tu jual ayam garam, pergghh memang penuh manusia beratur nak beli.



Memandangkan area tempat kerja Yui ada satu kedai cina mualaf, jadi Yui ternampaklah ayam yang dibungkus. Bila ditanya, owner bagitahu itulah ayam garam. Sebab Yui tak pernah cuba, jadi Yui beli seketul.


Harga RM 6 


Bagi tekak Yui,
Rasa ayam ni memang masin tapi tidak terlalu masin. Kuah yang ada dalam perapan tu sudah tentu masin juga. Biji merah itu kalau tak silap ada satu jenis macam bentuk kuaci. Kalau tak silap biji gochi. Yui lupa apa namanya. 


Maka, dah tahulah rasa ayam garam macam mana. Jadi, lepas ini takdelah rasa teruja sangat tengok. Ekekekeke. 





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

11 dak comei sayang YUI:

eima said...

tp akak tgk mcm x sedap hehe ai jenis suka lauk yg lembik ... even ayam gulai pun tak sukja jenis suka yg bergoreng ...mcm kuah gulai tu amik tp mkn dgn ayam goreng kih kih kih


tp yui bgs tau semua nk cuba

♥♥ Cik Nur ♥♥ said...

nampak macam menarik...
ada kemungkinan nak beli lagi tak?

Iola said...

sedap tak? macam sup ke? haha first time dengar ayam garam

Kakzakie Purvit said...

Baik ayam halia daripada ayam garam ye Yui
Mesti masin aje rasanya..

Mama Darwiish said...

tetiba teringin nak rasa

Anis Azalea said...

Kita ada sekor ayam garam dalam ice box kat rumah. Tak masak2. Dulu dah beli sekali dah masak. Tunggu mood suami datang masak sebab dia yang nak. Hehe.

Mardiah Diana said...

Salam singgah sini dik yui...pertama kali dengar ni ayam garam...

Unni Anje said...

seram je nama ayam masin!! huhuhuu, tpi nmpak myelerahkan

Warisan Petani said...

Belum pernah cuba.
Kalau masin X sesuailah bagi yang umur otai2 macam pakcik ni.

Nadia Johari said...

pertama kali nampak..ehhee

Azhafizah Md Nor said...

agak rare nama menu ni. nampak macam mudah je nak buat tu.