tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, February 15, 2013

RESEPI : Keropok Ketam Mudah

Sempena CNY, auty rumah sewa ada bagi angpaw, mandarin dan keropok ketam. Bila dimakan sedap rasanya. Krop krap krup bunyinya. Hahahahaha! Maka rajinkan diri try sendiri. Alah, senang aje.


Bahan-bahan

1) Kepingan ketam ( crab stick )
2) Minyak masak secukupnya


Cara- cara

1) Panaskan minyak. Pastikan betul-betul panas.
2) Koyak kepingan crab tersebut. Tengok gambar ya.
3) Goreng terus. Pastikan kepingan ketam tadi tidak melekat antara satu sama lain. 
4) Bila nampak kekuningan, angkat dan biarkan dulu. Kalau makan time panas, akan jadi liat. Tapi bila dah sejuk, jadi seperti keropok.
5) Oh ya, aku tak letak garam tapi rasanya tetap okay.




Selamat mencuba ya !




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

33 dak comei sayang YUI:

are_lin@yu said...

tak pernah rasa lg ni ;)

[sutera kasih] said...

laaa..boleh ekk jd keropok bla goreng camtu? nk try la hehe

Mimi Azirah said...

sedapnye yui

Rapunzeel Cikilolo said...

ooo...

kreatip jugak ye :)

Mrs Velentine said...

nnt try..tq yui

Shakira Pathi said...

sodappnyee :D

Sally Yatiey said...

Sedap2 ^_^

AnneRaini said...

xpernah taupun boleh jadi keropok.. nak cubalah.

Nyue said...

nyue pun xpernah rs ag ni..senang je..hehehe

Selipar Putih said...

tu dia..kepok ketam pi beli mna??mai sekeping nk test

Bui Junaidi said...

SENANGNYA..NAK TRY JUGAKLAH NNT

wawa syaida said...

boleh try ni...nampak macam sedap :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh pon boleh ye... layan....janji sedap kan...

Che Rosliza Che Mat said...

mudahnya...boleh try buat nanti...anak akak kalau perisa ketam susah nak makan huhuhu

BlueiceButterfly said...

alamak tetiba teringin lak tengok entry nie..sedapnya :)

Mrs Lurve said...

simple je nie...boleh try

deno said...

senangnye... bleh cuba nih:)

Puan Ira said...

ada akak cina kat opis ira pun buat mcm nie..mmg sedap..

izan mama mia said...

hahahha..yui,..akak pasti nak try....

Fieda Rafli said...

pernah goreng gak..

El-Janna said...

arghh lapo trus

nur anis said...

memang jadi rangup ek goreng macam tu? sedap tak?

Cik Nur said...

bila mkn cicah sos sedap jugakkan.. :)

najihahfara said...

wah baru tahu..thanks for the resepi :)

^^eKaTiKaH^^ said...

wah, kene cuba nie.. nampak mudah.. hehe :D

azizah :) said...

mudahnya.. baru tahu ni..

fatin aqilah shaari said...

ini keropok ke isi ketam yang makan dalam yongtaufu tu ?? hehhe ,,

Nadia Johari said...

crab stick tu nk dpt katne

ros_reeza said...

tak pernah rasa lagi ..

IntaNBerliaN said...

nak wat gak la.. hihii

Azhafizah Md Nor said...

ok thanks yui.nanti nak try jugak rasa dia.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh senang..boleh try nanti

Shida Radzuan said...

mmg jd keropok ke yui ^_^ nnt cuba lah..