tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, November 22, 2013

Buah Namnam yang jarang dijumpai

Buah namnam aku dapat di rumah Opah aku. Aidiladha lepas dapat makan sebiji. Ada satu pokok je lagi sekarang. Rezeki buah dah masak dan terus makan.




Itu bekas aku dah makan. Dah nak habis baru teringat nak ambil gambar. Sedap ok. Masam masam manis. Best!


Kalau nak cari sekarang memang payah nak jumpa. Tapi kalau korang ada di Changkat Jering,Perak boleh cuba tengok. Selalu makanan "lagenda" ada di jual di sana.


Nak tengok gambar penuh buah namnam sila google image
=__=




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

25 dak comei sayang YUI:

Masni Syafie said...

Dah lama xmakan buah namnam...dolu2 masa kecik jiran ade tanam...sekarang dh xde..huhuhu

Myra Jay said...

Terliur bila tengok entry ni..
Sedapnyaaa ;D

Mimi Azirah said...

akak lg la...xpnh dnga pun..hahaha

Nur A.Z said...

uih..x kenaml lgsung buah namnam. mcm oppa gangnam style lak.huhu.. 1st time ni tahu buah tu..huhu

Nory Zoulkefle said...

ni first time akak dengar nama buah ni...

jumpa pon tak pernah lagi..hehehe

:: Cik Viva :: said...

oo..ni kami panggil buah katak puru..hehe. Lain tempat lain nama..rase cam kelat2 kan..

Rizziela said...

x pernah dgr pun nama buah ni :D
mcm mana rasanya

Azhafizah Md Nor said...

Tak pernah makan lagi..area selatan ni mana nak dapat kan yui..perak memang banyak buah yang lagend gitu

huny madu said...

Dulu masa kecik2 slalu makan buah namnam ni, bila dh besar langsung xpenah nampak buah ni lagi. Masam tp sedap kan

Nurfaezah Abdullah said...

first time dgr buah namnam

Tihara said...

buah ni memang rare. payoh dah nak jumpa, bertuah yui :)

J.Syazwana said...

Pernah makan!
dulu kat rumah atok ade tapi sekang dah takde. huhu. masa memula pokok tu dah nak mati ade jugak semai biji die kat kebun tapi tak tau lah hidup ke tak. hihihi

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Nurzakiah Hanum said...

best buah nie kat kg anum dulu ada

::NureeN:: said...

oooo nama dia buah namnam ka?
blkg umah mak ada 1 pokok, kecik ja la...
bebaru ni blk kg, mak kirim bwk blk png lagik
masam2 manis buahnyerr...
sedap...

msredcheesecake said...

akk xpenah jumpa pun...

Kesuma Angsana said...

walla sedap tu !

nanakimie said...

1st time dengar yui:)

Deqla Manjew said...

alamak ai.. akk x penah dgr nama buah ni..hahaha...

Sally Yatiey said...

1st time dengar nama buah ni.. ;)

@izY@N said...

first time dengar ni.. rasa dia cam ne?

adrianna syaz said...

Buah kegemaran ni yui..cicah dgn garam..mmg sedap..skrg ssh sgt nk jmpk buah ni kan..

Nurul Ain Zulkarnaind said...

teringin nak makan

Cik Nur™ said...

Nur selalu tgk buah ni, dekat kampung ada pokok ni...

kalau masak..mmg sedap...

ada jugak yg panggil buah katak puru..hehehe

azizah :) said...

tak pernah tgk pon yui..hehee