tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, August 01, 2012

RESEPI : Mini Murtabak versi Yui

Lama dah tak kongsi resepi. Dasar malas menguasai diri! Kali ini aku nak share mini murtabak versi daku sendiri. Ala, simple aje cara aku okay. Jom cuba kalau nak ^__^




Bahan-bahan inti
1) Kentang dipotong dadu
2) Bawang dicincang halus
3) Ayam, udang, sotong atau apa yang korang suka
4) Daun sup ( boleh letak kalau nak )
5) Sayur campur ( yang dah siap dalam paket tu )
6) Sedikit serbuk kari ( sebagai perasa )
7) Sedikit garam
8) Telur


Bahan-bahan diatas semuanya digaul hingga sebati. Korang boleh tambah sendiri bahan lain ikut citarasa masing-masing.


Bahan untuk kulit
1) Kulit popiah saiz besar
2) Sedikit telur ( dijadikan gam )


- lapik dulu kulit lain sebelum buh inti -


Sebelum letak inti untuk dibalut, korang boleh lapik bawahnya dengan kulit popiah yang dipotong empat segi. Lapik dua-tiga keping pon takpe. Supaya tidak terlalu lembik/boleh buatkan kulit pecah bila balut nanti. 
# Eh! Faham tak apa aku cuba sampaikan ini?


Itu sahaja. Senangkan? Enak dimakan macam itu atau boleh juga cicah dengan sos cili. Nyummmyyyy! Oh ya, aku dah updatekan resepi-resepi yang aku share di Tutor/Tips kat atas sekali tu. Senanglah untuk korang cari ya.


Selamat mencuba resepi cara Yui 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

31 dak comei sayang YUI:

Saya Disini said...

rajinye..sedp nmpk

eima said...

o0o tak perlu masak dulu ek inti tu ...

aku dulu penah buat tp inti cam kentang, ayam, aku masak ngan rempah kari then bila nk buat murtabak tu akucampur ngan telur bwg ngan mix vege ...

missha said...

simple..dahla ni memng feveret :) hehe

Aishah Jahirah said...

yg senang2 ni la akak suka...bhn2 yg mudah dpt...

Wanieys said...

rajin yui...sedap nampak...boleh try ni hihihi

Anum said...

rajinya yui.....
nanti anum rajin anum try

are_lin@yu said...

kreatif..hehe..klu rajin blh cuba ;-)

Ardini Humaira said...

bahan2 inti tu dni masak dulu dengan kari :D tapi dni guna ayam/daging kisar. senang. hehehe

azizah :) said...

simple je yer... sedap..mmg faveret jijah ni.. boleh try bila free2 nanti..hehe

ayut said...

best nampak ye ni..balik bli kulit popia la :)

cik najihah said...

yey dpt resepi baru

shida'R said...

untungnyerrr yui pndai msak..pluang buat itu ini..shida selalu xsempat huhuhuu....

IntaNBerliaN said...

rajinnya yui ni kan.. :-)

AnneRaini said...

akakpun ada resepi murtabak nak share..tp lum rajin lg.hhee

anismelon said...

rajinnye..anak sapa la nie..hehehe..

ros_reeza said...

nanti nak try la.. nampk simple :)

Mrs Lurve said...

rajin yui masak..

Myra Jay said...

Sedap...

Lebih kurang Popia Inti kentang+Ayam la ye Yui :D

nulhazwany abdul malik said...

suka mini2 ni.. simple. ^^ tq share

J.Syazwana said...

sedapppppppppppnyaaaaaaaaaaaaaaaa.
huhuhu

lapar pulekkkk

nur anis said...

hari tu baru belajar buat..tapi versi samosa..:)

Hidayah Bach said...

ermmm..ok gak nih..
boleh akak cuba buat nanti..
anak kecik suka mini2 cam nih..
:)

Che Rosliza Che mat said...

mesti sedap tue...tengok pun cam ranggup jer...

Eca Dwinky Asha said...

boleh belajar buat camne....

^^eKaTiKaH^^ said...

dap dap. nak try la nanti. hehe :D

Aida78 said...

sedapnya blik ni boleh cuba ok....memg best murtabak...

fieda said...

bertuah sape dapat yui ni..rajin..

Masz Sidek said...

mudah... tak perlu nak buat doh tepung sbb kulit... kulit popia pun boleh gunak... ;)

anitadiana said...

kak ita pun suka buat mcm samosa..inti mcm karipap pakai kulit popia...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

pos laju kat akak sekarang murtabak ni. hehe

eMMe said...

akak cam nak try la... yui wat sendiri ek ? rajinnyewww...