tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, August 13, 2012

RESEPI : Puding Karamel Sweet

Lepas aje tengok entry kat mana aritu, teruja tengok percubaan pertama beliau buat puding karamel, laju aje aku 

copy -> paste -> print bahan dan cara masakan

# eksited nak buat walau pertama kali!


- cubaan pertama yang nampak buruk -


Bahan-bahan ( untuk puding )

1) 3 biji telur
2) 1/2 tin susu cair
3) 1 sudu kecil esen vanila
4) 1 sudu tepung kastard


Bahan-bahan ( untuk gula hangus )

1) 1/2 cawan gula
2) Sedikit air




Cara-caranya

1) Bahan-bahan untuk puding di blender dan ketepikan
2) Masak gula dengan api yang perlahan. Korang kena sabar semasa kacau gula coz akan berketul. Pastikan api dalam keadaan slow sahaja takut terhangit dan rasa takkan sedap.
3) Bila gula mula cair, masukkan air sikit demi sedikit. Gula akan jadi hancur dan cair menjadi keperangan terus tutup api.
4) Masukkan gula hangus tadi dalam loyang
5) Masukkan bahan puding di atas gula dalam loyang tadi
6) Kukus puding dalam masa 20 minit, SIAP!






Siyesly, walau cubaan pertama tapi rasanya memang umpphhhh! Berbaloi lagi ko buat sendiri dari beli sepotong RM 2.50! Rupa nampak tak cantik tapi akan cuba diperbaiki lagi. Minggu ini nak try buat. Eh, minggu ni raya la. Hahaha!


# Aku rasa aku kena p klinik malam ini. Penyakit lama datang semula. Kompem ada MC kalau p ni.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

29 dak comei sayang YUI:

Wanieys said...

wah nampak sedap yui...nk try juga pas ni eheeee.....yui sakit apa?tc yer

nanieybarnieylurviey said...

SGT MENYOKONG STATEMENT BAIK BUAT SENDIRI DRI BELI :)

puas hati dan dijamin kebersihan dan rasanya :)

Salam 24 Ramadhan Yui

azizah :) said...

wah puding... i like! oo sira dengan air gula yer...sedap nih....


yui takecare tau..nak raya ni.banyakkan berehat!

nur anis said...

nak sikit yui..malas buat...huhu

Hidayah Bach said...

hehehe...

betul..berbaloi buat sendiri ..!

najihahfara said...

wuu sedapnye..

AnneRaini said...

akak selalu plan nak buat tp bile fikir mungkin akak sorang jek makan terus cancel..haha

Mrs Lurve said...

yui...mengidam sudah nie huhuhuhu

adyna said...

xoe yi..biar nmpk buruk, jnji buat sendiri n sedap :)

Masz Sidek said...

memang sedap puding karemel ni... walaupun rupa tak cantik... tp puas hati sbb tetap sedap...

p/s : yui sakit apa yer??... apa2 pun, semoga yui cepat sembuh...

J.Syazwana said...

kenape rase macam kite sorang je yang tak suke caramel ni eh?
huhuhu

eima said...

wahh nanti aku dah ade keberanian nk mecuba aku amik resepi tau ... klu dah kawen nanti aku rasa mmg shapit tu bertambah montel ...

Rapunzeel Cikilolo said...

wohooo. terbaik!

IntaNBerliaN said...

mmg sedap kan.. :-)

akak pun nak buat tp tunggu balik kg nanti la kot.. utk raya.. hihii

*nanti dtglah beraya umah akak.. tp akak beraya kat chemor raya p1 n ke2 je.. raya ke3 tu dah balik parit buntar.. :)

Sally Yatiey said...

Wahh..Sedapnyaaaaaa..

ayut said...

m3x....masya Allah..telan air liur jap..mmg pon.aritu bli rm2.50 sepotong.huhu.

anitadiana said...

sedapnya yui..lama tak buat..hubby tak makan susu..bila kueh yg ada susu conform tak makan..

Farra said...

yummyzz,, tengok pon dh tau sedap..

Eca Dwinky Asha said...

eca buat xjadi.....sebab baca resepi suh pukul pelahan je telur tu,kalau tau,baik eca blend je kan?..hukhuk

gigiAriEma said...

wahh sedap nye.. nk cuba buat lama dh ni. tp x kesempatan. kebetulan entri trbaru yui ade resepi ni.
nak buat. nk buat. nk buat! hehe


#selamat hari raya. :)

are_lin@yu said...

sedapnya mmg ayu suka makan..heehe

Nurul Husna Mohd Hassan said...

mahalnya rm2.50, buat sendiri leh makan sampai kenyang :)

p kinik cepat! :)

Tihara said...

menajdi la tu..cun je kan..moga yui sihat2 je yer, take care..

**terima kasih kad raya dah sampai :)

syiela said...

berbaloi baloi kan bila buat sendiri :)

Bulan Syurga Firdausi said...

nak.tak kire,nak jugak.

Aishah Jahirah said...

ala yui rupa xpntng sgt, yg penting rasa dia...
elok pi klinik yui kalau sakit...

shidaR said...

mmg umpphh...untung yui pndai masak :)

Che Rosliza Che mat said...

emmm sedapnya...

anismelon said...

anis xbp kenan makan puding puding nie..hehe..