tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, August 28, 2012

RESEPI : Koktail Buah-buahan Bajet

Orang lain sibuk nak kongsi resepi kuih muih, aku sibuk nak kongsi antara hidangan sempena Syawal
# untuk makan-makan family sendiri ajela, hihihi!


Sebelum ini aku kongsikan resepi Koktail Buah-buahan Berkrim, tapi kali ini guna bahan yang lagi murah okay! Tak rugi cuba. Sebelum ini guna whipping cream yang sekotak kecil RM 7 okay! Mahal tapi berbaloi rasanya.




Bahan-bahan ( ikut suka aku je time ini letak )

1) 4 sudu tepung kastard ( boleh tambah untuk kepekatan )
2) 4 sudu gula
3) Air ( ikut suka )
4) 1 tin susu cair
5) Buah-buahan tin ( campur, peach dan lain-lain )
6) Buah-buahan segar ( aku guna anggur, nata de coco )


Cara-cara

1) Panaskan air dan masukkan gula. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan tepung kastard dan teruskan kacau. Kalau tak kacau takut berketul okay. Perlukan kesabaran. Korang boleh gak kacau dulu tepung dengan air dalam bekas lain, kemudian masukkan dalam periuk ( lebih mudah cara ini )

2) Masukkan juga susu cair dalam periuk. Kacau hingga betul-betul sebati dan tidak berketul. Andai bancuhan korang berketul, tapis dulu ya. 

3)  Tutup api dan masukkan buah-buahan tin bersama airnya sekali kedalam periuk. Kalau letak anggur, buang dulu bijinya ea. Senang telan terus ^__^. 

4) Sejukkan campuran tadi dan siap untuk dinikmati! Boleh letak ais batu tapi aku galakkan sejuk dalam peti ais, lebih sedap rasanya.


- inilah hasilnya -


Itu sahaja. Senangkan? Selamat mencuba. Memang enak bila cuaca panas-panas menikmati hidangan sejuk macam ini. Bajet satu periuk  dalam 6-7 hanya perlukan modal  lebih kurang RM 15 sahaja.


# Hari Jumaat aku akan naik bas dan turun ke hentian duta. 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

40 dak comei sayang YUI:

are_lin@yu said...

aritu nak wat tp tak terbuat..hehe..yui nk ke duta buat apa?hehe

J.Syazwana said...

sedapnyaaa ! :)

selamat hari raya yui.

iyka syafika said...

sedapnya....da lama tingin nak makan koktel ni..hari tu kakak blik kg lupa nk suh dye buat.nk try buat tkut tak jd pulak..heheheh

Eza Boom Boom :) said...

nyum2!!:) boleh try nih.. :)

aTy _faRed~ said...

time kaseh banyak2 ar yui..!!! memang ngah carik resipi ni...pernah makan umah member..tapi tak dapat nak tanyer die...akak ni ritu buat sendiri pakai air buah ngan susu segau..tapi tak besh sangat..upernyer kene letak kastad eh baru macam sedap sikit...hurrmm..ape daaa akak ni...tak reti2...;p

Wanieys said...

senang jer hihi...nanti ley cuba ni nampak pun menarik hihi

izyantyPersonalTaste said...

teringinya nak makan koktail...guna tepung kastad yg spoil sikit nie, sebab aritu buat puding jadi ketol2, terus tak ngam ngan tepung kastad he3...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

telan air liur tengok cocktail ni :)

Anum said...

RINGKAS

Qienah said...

Memang sedap ngat koktail kan..:) suke juga buat resepi ni..:)

wafiy suzly said...

salam singgah tuna tanah, cam best jer resepi ih, boleh cuba :)

msredcheesecake said...

sedap tengok kaler2 tu....

selamat hari raya yui...

uncHa said...

sedapnya..bak sikit :D

Aishah Jahirah said...

yg penting resepinya simple...hehee.uik turun duta nk g mne tu yui..

Eca Dwinky Asha said...

haish..xble ne.kena wat juga...hahaha

Masz Sidek said...

mudah jer caranye.. boleh try buat pas ni... :D

Rosalia said...

thanks yui utk resepi ni mak kite sibuk nak mkn koktail leh la buatkn utk mak kite nty :D

azizah :) said...

sedapnya... plan jijah mmg nak buat koktail ni sebab suami jijah suka makan..hehehe

shidaR said...

ermmm yummi..yui blh cuba ni tq yui :)

QA's ~ mamapapa said...

yummeyhhh!!!mmg suka cocktail :)jmput follow kmbali :))

ayut said...

whipping cream?mahal2..pernah gak beli..huhu.tgk bahan pon mmg nmpk dh ringkas yer..bgus2x..jalan duta?perbarisan ke Yui?hihihi..jom jumpe!

Azee Hana said...

ni fev si adik bujang...asal balik je,,x abis2 koktail..haha,,selalu wat simple jugak.x de pulak guna whipping cream..just koktail tin tu,,ngn susu cair..

Riri de little star said...

SUbhanallah... so sweet :)

Riri de little star said...

fresh and beautyfull ^__^

ain vanilla said...

ala .. best nye . dah telan air liur ni .
tapi malas nak wat . hehe .
makan je rajin .

AnneRaini said...

nak ke mana tu?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

macam sedap pulak tengok gambaq ni (^___^)

ros_reeza said...

memang sedap coctail ni... kat opis, kalau ada jamuan mesti buat ni...

Nisa Greennnpanda said...

wah..nmpk sdap je tue...hehe..

btw, yui trun kl nk watpe? meh dtg umah sy la.. ^_^

ain vanilla said...

akak try la buat oreo chese kek . nyummm .sedappp sangat

ain vanilla said...

akak try la buat oreo chese kek . nyummm .sedappp sangat

nanakimie said...

sodapnya...akak nana buat masa bulan puasa ritu,hee...nana tukang makan je:)

dEdEQ dE wIshEs said...

NI MENU BARU WAT KOKTAIL .. HEHE ..

DEDEQ WAT XMASUKKAN TPUNG KASTAD PUN ..

LEH TRY WAT .. MASEH

IntaNBerliaN said...

mmg sedap kan.. akak sk mkn ni.. :-)

Tihara said...

akak kan kerap beli ni masa bulan pose har tu..satu tapwe bulat rm3..kalo wat seniri tak cedap sbb takde buah kabung :)

nur anis said...

saya buat koktail ni tak guna tepung castard yui...just masukkan 1 tin koktail,susu cair dalam jug..lepas tu tambah air sikit bagi cair..kalau kurang manis, tambah gula sikit..bubuh ais..siap..:)

najihahfara said...

nampak sodap..

izz iizza said...

bulan puasa hari tu ada buat..tapi x jadi sbb tersalah susu..:)

fieda said...

ala..sodap ni..

Che Rosliza Che mat said...

Mesti sedap...boleh sis cuba resepi nie nanti..