tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, July 15, 2013

Cara bersahur ketika berpuasa

Memandangkan sekarang mood berpuasa, maka haruslah banyak entry berkenaan puasa. Korang tak kisahkan? 


Macam mana cara korang bersahur? Takpe aku bagitahu cara aku dulu ya. Tapi sila jangan gelak bila dapat tahu cara aku dan kenapa aku bersahur macam itu.


1) Makan apa sahaja kecuali nasi dan pelbagai jenis mee
Kenapa aku tak boleh bersahur dengan nasi? Sebab nanti perut aku cepat berkeroncong. Aku pun tak tahu kenapa tapi itulah hakikatnya.


2) Minum dengan kuantiti yang sedikit
Ala kadar macam sekotak air pun sudah memadai. Kalau lebih nanti kerap pula pergi toilet. 


Jadi, sahur aku cara mudah. Paling ringkas makan kurma. Paling berat makan kentang goreng tak pun seketul kuih. Cukup sehingga berbuka.


Korang pula bersahur macam mana? Mak aku WAJIB ada nasi. Katanya takde nasi nanti dia tak boleh buat kerja. Hihi.


* Time bersahur sikit tapi time berbuka nauzubillah =)




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

28 dak comei sayang YUI:

Rizziela said...

memanglah x boleh bersahur mcm tu.. mesti kena ada nasi.. lauk apa pun x kisah

tp bila berbuka x kisah x ada nasi..tp mesti ada kuih muih

nabila zaremi said...

kalu saya mkn mcm awak..5minit pas telan konfirm lapo balik..saya tetiap hari sahur 2pinggan nasi...mihmihmih....

wawa syaida said...

kalau wawa xkesah time sahur...ada nasik pun boleh...xde nasik pun boleh...tp air kosong kena banyak :)

Mimi Azirah said...

akak sakng nih bersahur makan kurma dan air sua jer...

beta kupu said...

Sy pun sahur xmkn sbb nnt sakit perut...so sekadar minum air kosg smbil disulami ngn buah kurma je

JaSSNaNi said...

owh.. kalau camtu balik ni nak beli kentang goreng la.. french fries tu.. leh buat goreng esok sahur.. :) tq sharing..

eima said...

kompom ko kurus buat gitu ...

aku yg mkn nasi byk bertambah ngan air dekat seliter setengah ni pun masih kurus dan semakin kurus ...huaaaaa

Fifi Nadhrah said...

fifi kene nasi jugak time sahur.. tak pernah try tanpe nasi..

Nurzakiah Hanum said...

kalau anum mesti nak nasi

eintan nurfuzie said...

akak makan oat je.. huhuu.. kenyag sampai pagi

Kesuma Angsana said...

hehehe KA wajib ada nasi sbb en hubby mesti cari nasi anak2 mkn yg goreng2 lah cam nugget ke kentang ke camtulah yg penting kurma mesti ada !

combi said...

same! :D

Kniedaz said...

kadang tu minum segelas air milo pun dah ok...hehe

diana said...

akak bersahur makan banyak minum pun banyak..makan hingga ke titisan terAKHIR..TAK KISAHMAKAN APA PUN ASAL MKAN..HUAHUAHUA..

Aishah Jahirah said...

akak masa blaja dulu roti gardenia ngan air kosong je...huhuu
tapi skang ngada msti nak ngap nasi gak masa sahur..

E'in said...

ein jarang bgn sahur... huhu

Cik Nur™ said...

terbalik pula kita, nur time berbuka air dah cukup..sampai kena pksa mkn..huhuh

KY Atie said...

kalau akk mana2 pun tak kisah, nak makan ke tak ke semua boleh

- AZIE - said...

akak wajib makan nasi dan minum horlick/milo sbb akak bfeed babykan..kesian kalo xmkn..nti xde pengeluaran air susu

Syida Rasyidah said...

kalau kte terbalik, time sahur tu lah nak mkn byk2.. time buka cam segan2 nk makan bnyk.. kte tgh on diet. hehehe

Nisa Greennnpanda said...

sy nye t'balik ngan yui...
kne mkn nasi or mknan brat... n minum air 1-2 glass... >_<

azizah :) said...

fuh..kalau jijah ni confirm la xkenyang.. berbuka, makan malam n sahur mesti nak nasi...air mesti mau banyak..2L..

Myra Jay said...

Akak tak kisah, ada nas makan je, takdak minum Milo je ;)

Tp nas ttp kna ada sebab asben dia gastrik, so wajib sahur ngan nasi :D

Deqla Manjew said...

erkk.. x mkn nasi? pelik2.. deqla x bole la x mkn nasi.. harini deqla x sahur.. bgn lmbt... huwaaaaa

ishy77 said...

Milo panas+biskut kering+kurma.. Kalau makan nasi elok pagi tu da menggigil lapar...aiyoo

Nadia Johari said...

nad kene makan nasi kalau tidak lapar

ros_reeza said...

sama macam ROs, kalau makan nasi time sahur, mesti cepat lapar.. masa bujang memang sahur kurma ngan susu je.. tapi, bila dah kawen ni, cik abang mesti nak nasi time sahur.. jadi, makan sekali lah.. hihi.. untuk elak lapar, lepas makan nasi, makan pulak kurma.. hihihi

Mieya Atiera said...

Bersahur dengan nasi goreng and minum air sejuk dan secawan milo panas.

Walaupun kadang2 tak ada selera nak makan, namun Mieya paksa diri jugak suruh makan.